Naslovna / Ishrana

Zašto se mornarski pasulj preporučuje osobama sa kolorektalnim karcinomom

Priredio/la: I. V. |11:00 - 08. 01. 2024.

Kolorektalni karcinom, odnosno rak debelog creva i rak rektuma, ne pokazuju  uvek simptome u ranoj fazi, već se otkrivaju tek u uznapredovalom stadijumu

mornarski pasulj Mornarski pasulj je sitnija vrsta pasulja koji ima manje i oblije zrno mlečnobele boje Foto: Shutterstock

Mornarski pasulj pokazao se kao dobra pomoć u prevenciji kolorektalnog karcinoma, ali i za poboljšanje zdravlja preživelih od ove vrste raka. Istraživači su nedavno otkrili da je dodavanje mornarskog pasulja u ishranu preživelih od kolorektalnog karcinoma pomoglo da se poboljša njihov mikrobiom creva, što bi moglo da pomogne i u prevenciji i lečenju raka.

Kolorektalni karcinom obično se otkrije u kasnoj  fazi

Kolorektalni karcinom, koji pogađa debelo crevo i rektum, po broju obolelih je treći po redu rak i  izlečiv je u svojoj najranijoj fazi. Međutim, većina slučajeva se otkrije kada je tumor već uznapredovao jer kolorektalni rak ne pokazuje uvek simptome u ranoj fazi. Samo oko 3 do 4 od 10 (35,5 odsto) kolorektalnih karcinoma se dijagnostikuje u najranijoj fazi, kada bolest može da bude lokalizovana. Između 7 i 29 procenata ljudi koji se leče od kolorektalnog karcinoma dožive recidiv u roku od 5 godina. Iako nije moguće u potpunosti sprečiti pojavu kolorektalnog karcinoma, prethodne studije pokazuju da mogu da pomognu redovna fizička aktivnost, održavanje zdrave težine i izbor određene hrane.

Šta je mornarski pasulj?

Istraživači sa The University of Texas M.D. Anderson Cancer Center otkrili su da dodavanje mahunarke poznate kao mornarski pasulj značajno utiče na mikrobim creva ljudi koji su preživeli kolorektalni karcinom. Mornarski pasulj je sitnija vrsta pasulja koji ima manje i oblije zrno mlečnobele boje. Delikatnog je, blagog ukusa i guste teksture i u poređenju sa drugim vrstama pasulja, potrebno je manje vremena za kuvanje (do 45 minuta).

Dok i druge vrste pasulja, grašak i sočivo imaju nutritivne profile koji takođe verovatno stimulišu mikrobiom creva, dr Carrie Daniel-MacDougall, profesorka epidemiologije na The University of Texas M.D. Anderson Cancer Center  i glavna autorka studije, navodi da je bila posebno inspirisana nalazima u ranim pretkliničkim studijama i laboratorijskim studijama koje su posebno testirale efekat mornarskog pasulja na kombinaciju gojaznosti, upale i kolorektalnog karcinoma.

Mornarski pasulj smanjuje rizik od recidiva uznapredovalog kolorektalnog adenoma

– Ova velika studija pokazala je da su učesnici sa najvećim povećanjem konzumacije mornarskog pasulja – dnevno ili nedeljno – imali manji rizik od recidiva uznapredovalog kolorektalnog adenoma, vrste prekanceroznog i visokorizičnog polipa za koji je vrlo verovatno da će napredovati do kolorektalnog karcinoma, ako se ne otkrije odmah nakon kolonoskopije i potpuno ukloni – objasnila je dr Daniel-MacDougall.
Tokom studije mornarski i crni pasulj bili su najčešće konzumirane vrste mahunarki. Mornarski pasulj bio je manje poznat učesnicima studije, ali blagi ukus učinio ga je pogodnijim za testiranje na kontrolisan i dosledan način tokom 8 nedelja.

Zašto je mornarski pasulj dobar za ljude koji imaju ili su preživeli kolorektalni karcinom?

Svakodnevno konzumiranje mornarskog pasulja poboljšava mikrobiom creva, tvrde istraživači.
Za ovu studiju, dr Carrie Daniel-MacDougall i njen tim nasumično su analizirali 55 učesnika studije starijih od 30 godina (i muške i ženske) koji su imali istoriju lezija creva, istoriju kolorektalnog karcinoma i/ili su bili pod visokim rizikom od prekanceroznih polipa, ukupno njih 48. Tokom osam nedelja, od učesnika je zatraženo da ili slede samo svoju normalnu ishranu ili da svakog dana dodaju šolju mornarskog pasulja.

Istraživači su otkrili da su učesnici koji su svakodnevno konzumirali mornarski pasulj iskusili pozitivne promene u svom mikrobiomu creva. Ove promene su uključivale povećanje alfa raznovrsnosti ili korisnih bakterija Faecalibacterium, Eubacterium i Bifidobacterium, dok je broj patogenih bakterija smanjen.

U kakvoj vezi su zdravlje creva i kolorektalni karcinom?

Dr Carrie Daniel-MacDougall naglašava da je za osobe koje su preživele kolorektalni karcinom važno da imaju izbalansiran mikrobiom creva jer on direktno stupa u interakciju sa epitelom debelog creva gde se ovaj rak razvija.

– Ovaj „unakrsni razgovor“ između ljudskih ćelija i mikroba je u bliskoj vezi sa imunološkim sistemom koji može ili da spreči ili da pokrene upalu, kao i razvoj i napredovanje raka – ističe dr Daniel-MacDougall i navodi da je uloga crevnog mikrobioma u kolorektalnom karcinomu veoma važna podsećajući da je studija objavljena u julu 2023. pokazala da bi mikrobiom creva mogao da bude meta mikrobne terapije protiv kolorektalnog karcinoma. Istraživanje iz 2020. ukazalo je da mikrobiom creva osobe koji se formira ishranom može da pomogne u sprečavanju razvoja i napredovanja kolorektalnog karcinoma i poboljša efikasnost antitumorske terapije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo