Mirođija je začinska biljka bogata antioksidansima, dobar izvor vitamina C i A i magnezijuma. Sadrži još neke važne važne mikronutrijente, koji su predmet novih istraživanja posebno usmerenih na potencijalnu zaštitu od srčanih bolesti i karcinoma.
Stručnjaci napominju da je važno imati na umu da su u većini studija koje su se do sada bavile prednostima mirođije korišćeni njeni ekstrakti i da je još uvek nejasno da li upotreba sveže ili sušene mirođije nudi iste zdravstvene koristi. U svakom slučaju, mirođija u svim oblicima daje izvanredan ukus kada se koristi kao začinsko bilje, uz pojedina potvrđena korisna svojstva za zdravlje. Prednost je i što možemo da je čuvamo u zamrznutom stanju i koristimo odmrznutu.
Pored upotrebe u kulinarstvu, mirođija se tradicionalno koristila za pomoć kod lečenja različitih bolesti, uključujući probleme sa varenjem, kolike kod novorođenčadi i regulaciju lošeg zadaha.
Manja porcija (jedna šoljica za kafu) sveže mirođije sadrži samo 4 kalorije, 8 odsto dnevne preporučene vrednosti vitamina C, 5 odsto dnevno preporučenih količina mangana, vitamin A, gvožđe i folate.
Vitamin A je esencijalni nutrijent važan za zdravlje očiju i vida, kao i naš imunitet i reproduktivnu funkciju. Vitamin C takođe je od vitalnog značaja za imunski sistem. Pomaže u formiranju i čvrstini kostiju, zarastanju rana i funkcionalnosti metabolizma. Ovaj moćan antioksidant štiti ćelije od oštećenja izazvanih nestabilnim molekulima, poznatim kao slobodni radikali.
Mirođija je dobar izvor mangana. Iako je našem organizmu potreban u veoma malim količinama, ovaj esencijalni mineral podržava normalno funkcionisanje mozga, nervnog sistema i metabolizma šećera i masti. U ovom začinskom bilju nalaze se još i magnezijum, bakar, kalijum, cink i riboflavini.
Sa imenom izvedenim od staronordijske reči „dilla“, što znači umiriti, mirođija se od davnina koristila za lečenje grčeva kod novorođenčadi i digestivnih bolesti, kao i za pomoć pri dojenju i kod dijabetesa. To je zabeleženo i u nekim studijama.
Evo nekih od potencijalnih zdravstvenih koristi umerenog konzumiranja mirođije u svakodnevnoj ishrani.
Istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane bogate antioksidansima može da pomogne u smanjenju hronične upale i prevenciji ili lečenju nekih bolesti. To uključuje bolesti srca, Alchajmerovu bolest, reumatoidni artritis i pojedine karcinome.
Utvrđeno je da i seme i listovi mirođije sadrže više biljnih jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima, uključujući:
Bolesti srca su vodeći uzrok smrti širom sveta. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procenjuje da bi se skoro 75 odsto slučajeva srčanih bolesti moglo sprečiti smanjenjem faktora rizika. To su pre svega loša ishrana, pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti.
Dodatni faktori rizika za srčana oboljenja uključuju povišen krvni pritisak, nivoe triglicerida i LDL (lošeg) holesterola, kao i hroničnu upalu. Pokazalo se da flavonoidi, poput onih koji se nalaze u mirođiji, mogu da učine dosta za zdravlje srca zbog svojih moćnih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.
Jedna studija na 91 osobi sa visokim nivoom ukupnog holesterola i triglicerida otkrila je da uzimanje 6 tableta ekstrakta mirođije dnevno tokom 2 meseca značajno poboljšava nivo ukupnog holesterola i triglicerida, ali nije promenilo nivoe HDL (dobrog) holesterola.
Ipak, druga studija na 150 ljudi sa visokim nivoom holesterola i triglicerida nije primetila značajne promene u ovim nivoima nakon 6 nedelja dnevnog unosa tableta ekstrakta mirođije. Potencijali postoje, ali je, kažu naučnici, potrebno više studija.
Hronično visok nivo šećera u krvi je zabrinjavajući jer može da poveća rizik od stanja poput insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Nekoliko laboratorijskih studija na životinjama sa dijabetesom pokazalo je značajno poboljšanje nivoa šećera u krvi natašte uz dnevne doze ekstrakta mirođije.
Monoterpeni su vrsta terpena, prirodnih biljnih jedinjenja koja se u kliničkim studijama povezuju sa antikancerogenim, antivirusnim, antifungalnim i antiinflamatornim svojstvima. Nalaze se i u esencijalnim uljima biljaka iz porodice u koju spada i mirođija. Posebno se povezuju sa mogućim antikancerogenim svojstvima.
Tačnije, d-limonen je vrsta monoterpena za koji su studije pokazale da može pomoći u prevenciji i lečenju raka pluća, dojke i debelog creva.
Budući da mirođija ima visok sadržaj monoterpena, posebno d-limonena, moguće je da postoji antikancerogeno dejstvo. To će, najavljuju naučnici, biti predmet više studija u u budućnosti na ljudima.
Ovo začinsko bilje može koristiti zdravlju i na sledeće načine:
U umerenim količinama, mirođija je generalno bezbedna za konzumiranje. Međutim, u retkim slučajevima pokazalo se da može da izazove alergijske reakcije, povraćanje, dijareju, svrab u ustima, otečen jezik i iritaciju grla, posebno kod osetljivih kategorija ljudi i imunokompromitovanih osoba.
Pored toga, preporučuje se izbegavanje suplemenata ili ekstrakta mirođije tokom trudnoće i dojenja, jer postoje ograničena istraživanja bezbednosnog profila.