Naslovna / Ishrana

Semenke su pune proteina i zdravih masnoća, kako ove grickalice deluju na plodnost

Priredio/la: D. T.|11:00 - 29. 01. 2024.

U poslednje vreme sve je popularniji trend konzumiranja određenih vrsta semenki tokom menstrualnog ciklusa. Smatra se da mikronutrijenti iz semenki utiču na ravnotežu hormona (estrogena i progesterona)

semenke Foto: Shutterstock

Semenke su namirnice koje će većina stručnjaka preporučuje zbog bogatstva proteina, zdravih masnoća, vlakana, minerala i vitamina. Veruje se da jačaju zdravlje i vitalnost i čak da utiču na plodnost i rad hormona.

Semenke sadrže malo kalorija i dosta proteina bitnih za snagu mišića, veruje se da zdrave masnoće povoljno deluju na rad hormona. Biljna vlakna omogućavaju postepeni rast šećera u krvi i dobru probavu. Mikronutrijenti kao što su kalcijum, folati, vitamin C, jačaju kosti i štite celokupni organizam.

Semenke za određene periode menstrualnog ciklusa

U poslednje vreme sve je popularniji trend konzumiranja određenih vrsta semenki tokom menstrualnog ciklusa. Semenke lana i bundeve savetuju se tokom tokom folikularne faze, koja počinje sa prvim danom menstruacije i traje do ovulacije. Tokom lutealne faze, drugog dela menstrualnog ciklusa, koji počinje posle ovulacije i traje do početka menstruacije (krvarenja) savet je da se konzumiraju semenke suncokreta i susam.

Mogu li semenke povoljno da deluju na plodnost?

Smatra se da mikronutrijenti iz ovih semenki utiču na ravnotežu hormona (estrogena i progesterona), s ciljem da se spreče nagle promene raspoloženja. Stručnjaci klinike Mayo ipak naglašavaju da ne postoji dovoljan broj relevantnih istraživanja koja bi mogla da opravdaju ove tvrdnje.

U jednoj maloj studiji učestvovalo je 18 žena koje su se hranile na uobičajen način, s tim što su u hranu dodavale po 10 grama lanenog semena svakog dana. Sve žene su imale ovulatorni ciklus tokom kojeg je došlo do oslobađanja jajne ćelije. Ovo je bitno jer veliki broj broj žena ima i anovulatorne cikluse bez oslobađanja jajne ćelije. Anovulacija je jedna od nepravilnosti menstrualnog ciklusa kada jajnici ne otpuštaju jajnu ćeliju, usled čega nema ovulacije i nemoguće je začeće.

Nauka navodi da dodavanje semenki u hranu neće škoditi zdravim odraslim osobama, ali i da ne treba računati da će semenke biti delotvorne kada su u pitanju problemi sa plodnošću. Savet je da u ovakvim situacijama, pre svega, potražimo stručnu pomoć.

Generalno semenke su, ipak, zdrav i relativno jeftin način da upotpunimo obroke i damo jelu specifičan ukus.

Laneno seme

Laneno seme sadrži omega-3 masne kiseline i lignane bitne za kardiovaskularni sistem, ali i mangan za jake kosti. Stručnjaci kažu da ćemo imati najviše zdravstvenih koristi od lanenog semena ako ga sameljemo pa potom dodamo, na primer u jogurt, mafine, salate, peciva.

Čija semenke

Čija semenke su bogate lignanima i omega-3 masnim kiselinama koje povoljno deluju na kardiovaskularni sistem, sadrže i magnezijum, mineral važan za zdravlje mozga, digestivnog trakta i srca. U čija semenkama nema glutena, a mogu da se dodaju u žitarice, salate, jogurt.

Semenke bundeve

Seme bundeve ima dosta zdravih masnoća i mangana bitnog za zdravlje kostiju. Mogu da se konzumiraju kao samostalna grickalica ili da se dodaju u peciva, salate, humus.

Semenke suncokreta

Bogate su zdravim masnoćama i vitaminom E važnim za jak imunitet, zdravlje kože i očiju. Preporuka je da izbegavamo jako usoljene semenke sa veštačkim aromama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo