Naslovna / Ishrana

Nar ima zdravstvene prednosti, ali ga ne treba mešati sa nekim voćem i lekovima

Sanja Stijović Mićković|11:00 - 19. 09. 2024.

Nar je poznat po svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima i koristi se u raznim jelima, ali mešanje nara sa određenim voćem ili lekovima može naneti štetu našem organizmu

nar Nar je pun antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i nakupljanja masti u krvnim sudovima Foto Shutterstock

Nar je slatko voće sa crvenom tvrdom ljuskom. Unutrašnjost ima četiri do pet komora i svaka sadrži sočne semenke. Te semenke su jestivi deo koji može da se jede samostalno ili u voćnim i slanim salatama, kao i drugim jelima. Ljudi već dugo ovo voće uključuju u svoju ishranu zbog njegovih potencijalnih zdravstvenih koristi. Nar može biti dobar za srce, a može i da pomogne u smanjenju težine artritisa. Ali mešanje nara sa određenim voćem možda nije dobra kombinacija. Isto tako može biti u interakciji sa lekovima za neka zdravstvena stanja.

Koje su zdravstvene prednosti nara

Nar nudi sledeće zdravstvene prednosti:

1. Dobar je za zdravlje srca

Nar je pun antioksidanata, kao što su flavonoidi i antocijanini. Oni mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i nakupljanja masti u krvnim sudovima, kaže dijetetičar Ramya B. Ovi antioksidansi mogu smanjiti loš holesterol ili lipoproteine niske gustine (LDL) i povećati dobar holesterol ili lipoprotein visoke gustine (HDL), što zauzvrat pomaže u podršci zdravlju srca.

2. Pomaže kod artritisa

Artritis je degenerativna bolest zglobova koja se javlja kao posledica zapaljenja u telu. Nar može pomoći u upravljanju komplikacijama reumatoidnog artritisa smanjenjem upale i oksidativnog stresaprema istraživanju objavljenom 2021. u International Journal of Clinical Practice

3. Podržava plodnost kod oba pola

Ekstrakt semena nara i ekstrakt voća imaju zaštitnu prirodu nad embrionima protiv oksidativnog stresa. Dakle, možda podržava i mušku i žensku plodnost, kaže Ramya.

Koji su neželjeni efekti nara

Nar obično nema neželjene efekte, ali neke osobe mogu da dobiju dijareju. Postoje i šanse od alergijskih reakcija kao što su svrab i otok, kaže Ramya. U naru možemo da uživamo ujutru ili da ga u toku prepodneva jedemo kao užinu. Ali, ne treba preterivati – dovoljno je samo pola šolje nara dnevno, savetuje Ramya.

Šta ne treba mešati sa narom

Iako nar može biti sastavni deo brojnih jela, treba izbegavati njegovo kombinovanje sa:

1. Slatkim voćem

Nar je subkiselo voće, odnosno voće sa niskom kiselošću. Zato njegovo mešanje sa slatkim voćem poput banana nije dobra kombinacija. Kombinovanje ova dva voća može ometati varenje.

2. Varfarinom

Označen kao lek protiv zgrušavanja krvi, varfarin se koristi za kontrolu koagulacije. Nar može da stupi u interakciju sa varfarinom, navodi se u istraživanju objavljenom 2018. u Journal of Food and Drug Analysis. To može povećati brzinu zgrušavanja krvi kod osoba koje se leče varfarinom.

3. Nitrendipinom

Ovo je blokator kalcijumskih kanala koji se koristi za lečenje hipertenzije (visokog krvnog pritiska). Kod osoba koje često piju sok od nara, a koriste ovaj lek, to može smanjiti metabolizam leka u crevima, kaže Ramya.

4. Statinima

Statini su lekovi koji se propisuju za snižavanje nivoa LDL holesterola. U retkim slučajevima, uzimanje ovih lekova sa narom može izazvati rabdomiolizu u kojoj se mišićno tkivo raspada što dovodi do oštećenja bubrega.

5. ACE inhibitorima

Ovi lekovi koriste se za sprečavanje oštećenja bubrega kod dijabetičara i za lečenje srčane insuficijencijeSok od nara može imati neke od istih efekata kao i ovi lekovi i može ih učiniti previše jakim, tako da modu da se dožive neželjeni efekti kao što su vrtoglavica ili glavobolja.

Ali postoje neki lekovi koji ne reaguju sa narom, uključujući metformin, koji je uobičajen lek za kontrolu dijabetesa, kaže Ramya. Piracetam, lek za poboljšanje mentalnih performansi i kognitivnih funkcija, i teofilin, namenjen za lečenje astme, mogu se bezbedno konzumirati bez brige o interakcijama sa narom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo