Naslovna / Ishrana

Kako crna čokolada deluje na hipertenziju nepoznatog uzroka

Priredio/la: I. V. |11:00 - 02. 02. 2024.

Kada nije puna šećera i zasićenih masti crna čokolada smatra se „poslasticom za srce“ jer je bogata jedinjenjima koja smanjuju rizik od koronarnih bolesti

crna čokolada Tamna čokolada može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Foto: Shutterstock

Crna čokolada, prema otkriću kardiologa iz dve kineske bolnice – Shaoxing People’s Hospital i  Zhuji People’s Hospital, utiče na smanjenje rizika od esencijalne hipertenzije. Hipertenzija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje hroničnog visokog krvnog pritiska, dok esencijalna hipertenzija služi da se istakne kako je izvor uzroka nepoznat.

Flavanoli su jedinjenje zaslužno što je crna čokolada zdrava

U radu objavljenom u časopisu Scientific Reports, grupa kardiologa opisuje kako su koristili Mendelovu randomizaciju, koja proučava varijacije u određenim genima, kako bi otkrili više o vezi između konzumiranja crne čokolade i hipertenzije. Tehnika Mendelova randomizacija je  epidemiološka metodologija nazvana po Gregoru Mendelu. Uključuje proučavanje razlika u genetskim profilima na način koji pokazuje da je data intervencija bila ono što je izazvalo dati efekat. Ova metoda se koristi zbog sposobnosti da smanji rizik od obrnute uzročnosti.

Tokom proteklih nekoliko godina otkriveno je da konzumiranje crne čokolade donosi određene zdravstvene koristi, zbog svog sadržaja flavanola. Neke od navedenih prednosti su i smanjenje upale i drugi faktori koji se tiču koronarnih bolesti. Istraživački tim zapitao se da li je moguće da konzumiranje tamne čokolade može da smanji  esencijalnu hipertenziju, koja je umešana u niz bolesti – od moždanog do srčanog udara.

Crna čokolada smatra se „poslasticom za srce“

Crna čokolada je bogata antioksidansima koji se bore protiv bolesti. Studije pokazuju da može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Kada nije puna šećera i zasićenih masti tamna čokolada smatra se „poslasticom za srce“. Umerenost je ključna, poručuju stručnjaci, jer crna čokolada, kao i druge čokolade, i dalje ima dosta kalorija i može da dovede do povećanja telesne težine. Ali, u malim količinama može da se uklopi u dobro izbalansiranu ishranu.

Istraživanja su pokazala da tamna čokolada može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Pokazao se da konzumiranje sirovih badema, tamne čokolade i kakaa može da pomogne u smanjenju rizika od koronarne bolesti. Studija objavljena u Journal of American Heart Association otkrila je da je ova kombinacija pomogla u smanjenju lipoproteina niske gustine LDL – poznatog kao „loš holesterol“ zbog uloge koju imaju u začepljivanju arterija.

Tamna čokolada bogata je antioksidantima

S obzirom na to da je crna čokolada bogata antioksidansima, koji se obično nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima i semenkama – uključujući i zrno kakaa, koji je ključni sastojak čokolade. Antioksidansi pomažu u borbi protiv upale i štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima – nusproizvodima prirodnih bioloških procesa u telu, uključujući disanje i razlaganje hrane, ili potiču iz spoljašnjeg izvora, kao što su duvanski dim, toksini ili zagađivači. Oni mogu da oštete ćelije, proteine i DNK i tako pomažu pokretanju bolesti. Telo koristi antioksidante da smanji ili spreči efekte slobodnih radikala, a crna čokolada je bogata flavanolima, vrstom flavonoida sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući antioksidante.

Potencijalni lek za lečenje esencijalne hipertenzije

Koristeći metodu podataka dobijenih od Jedinice za integrativnu epidemiologiju MRC, koja je uključivala genetske profile 64.945 ljudi evropskog porekla, tim naučnika je tražio vezu između zdravstvenih koristi konzumiranja crne čokolade i bolesti kao što su srčana insuficijencija, krvni ugrušci, moždani udar, koronarni srčani udar.

Analizirajući podatke, istraživači su otkrili ono što su opisali kao značajnu vezu između redovne konzumacije crne čokolade i smanjenja rizika od esencijalne hipertenzije, kao i određenu vezu  između konzumiranja crne čokolade i smanjenja rizika od venske tromboembolije. Njihovi nalazi dovoljno su jaki, kako navode, da opravdaju dalje proučavanje tamne čokolade i njenih komponenti kako bi se otkrilo da li bi ona, ili neki od njenih sastojaka, mogli da budu korisni za lečenje esencijalne hipertenzije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo