Ananas je podjednako čudesan za zdravlje koliko je i ukusan. Odličan je izvor antioksidanata i može da se pohvali impresivnom listom vitamina i minerala, kaže Breanna Woods, registrovani dijetetičar iz Indijanapolisa. Ovo izvanredno voće trebalo bi da postane sastavni deo naše ishrane, ne samo kao poslastica već i kao koristan dodatak za naše opšte zdravlje.
Nutritivne vrednosti ananasa
Porcija od 1 šolje svežih komada ananasa sadrži:
- kalorije: 83
- proteini: 1 g
- masti: 0 g
- ugljeni hidrati: 22
- vlakna: 2,3 g
- šećeri: 16,3 g
- kalcijum: 21,4 mg
- gvožđe: 0,5 mg
- magnezijum: 19,8 mg
- fosfor: 13,2 mg
- kalijum: 180 mg
- natrijum: 1,7 mg
- mangan: 1,5 mg
- vitamin C: 78,9 mg (što ga čini odličnim izvorom ovog vitamina)
- folna kiselina: 29,7 mcg
- vitamin A: 5 mcg
Potencijalne zdravstvene prednosti ananasa
Osim zdravog nutritivnog profila ananasa, trenutno istraživanje navodi sledeće potencijalne zdravstvene prednosti ovog voća:
- Može da smanji holesterol u krvi Preliminarni pregled nekoliko tropskih plodova opisuje niže serumske lipidne profile, trigliceride i lipoproteine niske gustine (LDL) kod pacova kojima je davan ekstrakt ananasa svakog dana tokom 30 dana. Autori su, kao rezultat, takođe primetili bolje kardiovaskularno zdravlje i smanjenje upale. Potrebne su studije na ljudima da bi se utvrdilo da li su ovi potencijalni efekti slični kod ljudi.
- Smanjenje upale Kao i druge vrste voća, ananas je bogat antioksidansima, što je karakteristika koja može smanjiti upalu u telu. Iako nijedna hrana ne može da spreči upalu, ishrana puna namirnica bogatih antioksidansima, poput ananasa, može da smanji rizik od inflamatornih bolesti tokom života, kao što su autoimuni poremećaji, rak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i bolesti jetre i bubrega.
- Bolje zdravlje gastrointestinalnog trakta Istraživanja navode da ljudi koji redovno uključuju ananas u svoju ishranu takođe imaju manje problema sa crevima i ukupno bolju gastrointestinalnu funkciju. Ovo se može pripisati prirodnom enzimu u ananasu koji se zove bromelain. In vitro studija navela je da ekstrakti bromelaina smanjuju upalu u gastrointestinalnom traktu, što može dovesti do boljih ishoda kod inflamatornih bolesti creva i povezanih karcinoma. Međutim, potrebno je više studija na ljudima o konzumiranju ananasa – a ne samo ekstraktima bromelaina – da bi se potvrdili takvi nalazi.
Sve u svemu, postoje zdravstvene koristi koje obećavaju i koje su povezane sa uključivanjem ananasa u našu ishranu. Treba imati na umu da je ananas najbolje konzumirati kao deo sveukupne zdrave, uravnotežene ishrane, jer preterano jedenje jednog voća ne obezbeđuje sve hranljive materije koje su nam potrebne za bolje zdravlje.
Ananas u borbi protiv viška kilograma
Jedna studija na gojaznim pacovima otkrila je poboljšanje metabolizma masti nakon uzimanja soka od ananasa. Međutim, nije poznato da li se ovi isti efekti mogu primeniti na gubitak težine kod ljudi i da li bi sok ili celo voće mogli biti korisniji u tom pogledu.
Kristin Gillespie, registrovani dijetetičar sa sedištem u Virdžinija Biču u Virdžiniji, slaže se: „Iako je potrebno više studija da bi se ovo potvrdilo ili opovrglo, ananas ima nekoliko osobina koje ga čine dobrim za gubitak težine.” Ona takođe napominje da ananas može da podstakne gubitak težine zbog niske kalorijske vrednosti i relativno visokog sadržaja vlakana koja pomažu da duže ostanemo siti u poređenju sa hranom sa više kalorija i niskim sadržajem vlakana.
Onima koji aktivno pokušavaju da smršaju uz pomoć dijete i vežbanja, ananas može potencijalno da potpomogne njihove napore pomažući u oporavku posle treninga.
– Ananas je prirodno bogat šećerom, koji je neophodan za oporavak energije nakon treninga. Takođe je bogat vitaminima i mineralima koji su značajni u izgradnji i održavanju mišića i mogu pomoći da vaši telesni sistemi budu zdravi i jaki. Što se tiče oporavka mišića, ananas ima dva ključna minerala za koje istraživanja navode da mogu pomoći u smanjenju oštećenja mišićnih ćelija: kalijum i magnezijum – kaže Gillespie.
Woods dodaje da antiinflamatorne sposobnosti enzima bromelaina u ananasu mogu da budu značajne u oporavku nakon treninga. Jedno randomizovano kontrolisano ispitivanje na biciklistima podržava ovu ideju: enzimi bromelaina smanjuju upalu i oštećenje mišića, pomažući vam da se brže oporavite nakon napornog treninga i znojenja.
Kako odabrati i čuvati ananas
Ananas može da se kupi ceo, isečen na kolutove ili komade, sušen, kao i zamrznut ili konzervisan. Kada birate ceo, svež ananas, izaberite težak, čvrst plod sa tamnim, zelenim listovima. Izbegavajte bilo koji ananas koji ima mekane tačke ili sa osušenim listovima i nemojte jesti nezrelo voće. Sveže isečen ananas može odmah da se jede, a ostatke treba čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi do tri dana.
Sveži, prethodno isečeni komadići ananasa mogu da se jedu sami ili sa drugim svežim voćem kao užina ili za desert. Iako su zamrznute i konzervirane varijante zgodne, treba voditi računa da ne sadrže nikakve dodane šećere ili sirupe. Na pakovanju bi trebalo da piše da je nezaslađeno, da ne sadrži dodate šećere ili da je pakovano u sopstvenom soku.
Smrznuti ananas treba odmrzavati u frižideru 6 do 8 sati i pojesti ga kada se voće odmrzne. Drugi način za odmrzavanje smrznutog voća jeste stavljanje vrećice u hladnu vodu do jednog sata. Smrznuti ananas može i direktno da se doda u smutije ili jogurt.
Osim dodavanja ovog voća u zelene salate, salsu i smutije, možemo i da ga pečemo na roštilju, što je omiljeni način konzumiranja za Woods i Gillespie.
Neželjeni efekti i zdravstveni rizici ananasa
Svakodnevno jedenje ananasa u umerenim količinama verovatno je bezbedno za većinu ljudi, ali je za bolje zdravlje važno da u svoju ishranu uključite razno voće. Za neke osobe, ananas može predstavljati nekoliko rizika kojih treba da budu svesni.
Iako ananas nije zabranjen za ljude sa dijabetesom, važno je da pažljivo razmotre visok sadržaj ugljenih hidrata i šećera pre nego što ovo voće uključe u svoje obroke. Trebalo bi da uzmu u obzir sledeće savete:
- izaberite sveže, celo voće
- ako vodite računa o unosu ugljenih hidrata, zamenite drugu hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata voćem, kao što su drugi skrobovi ili žitarice
- ako pratite glikemijski indeks (GI), imajte na umu da ananas ima srednju vrednost GI
- možete ubaciti ananas u porciju od ½ šolje zajedno sa manjom porcijom skrobne hrane, neskrobnog povrća i proteina
- ananas je dobra zamena za tipične deserte
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir su sve prethodne alergije ili osetljivost na voće kao što je ananas. Iako nije tako uobičajeno kao alergije na druge voće, moguće je da imate alergiju na ananas, posebno ako imate istoriju alergija na lateks ili polen. Pored toga, bromelain je navodno kod nekih ljudi doveo do alergijskih reakcija. Treba da se obratite svom lekaru ako nakon jedenja ananasa osetite simptome alergije, kao što su svrab, koprivnjača i crvenilo oko usta.
Pored alergijskih reakcija, bromelain kod nekih ljudi može izazvati gastrointestinalne (GI) neželjene efekte, kao što su dijareja i uznemireni stomak. Takvi neželjeni efekti mogu ukazivati na netoleranciju na hranu, a ne na alergiju na hranu. Međutim, verovatnije je da će se takvi efekti desiti kada se uzimaju suplementi bromelaina ili ekstrakta ananasa nego ako se jede ceo ananas.
– Moguće je – posebno ako jedete mnogo ananasa – da vam iritira jezik i da imate neprijatne simptome kao što su mučnina i gorušica – dodaje Woods.
Iako su koristi konzumiranja ananasa mnogo veće od mogućih neželjenih efekata za većinu ljudi, ako primetite neželjene efekte nakon jedenja svežeg ananasa Woods preporučuje da ga kuvate, jer tako pomažete razgradnju enzima bromelaina. Konzervirani ananas, s druge strane, možda neće izazvati iste probleme jer se prethodno zagreva, čime se razgrađuje bromelain.