Naslovna / Ishrana

Bukovača sadrži vitamin D, idealna je za visok holesterol i mršavljenje

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 03. 06. 2024.

Istraživanja kažu da ova pečurka ima antivirusna, imunomodulaciona, antioksidativna i antidijabetička svojstva, a bukovača sadrži i beta-glukane koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi

Bukovača Redovnim konzumiranjem ove vrste pečurki možemo da preveniramo pojavu dijabetesa oba tipa Foto: Shutterstock

Bukovača ima izuzetan nutritivni profil. Dobar je izbor za ljude koji na režimu ishrane bez glutena, pomaže u održavanju jakog imunskog sistema i korisna je niskokalorična namirnica, bogata hranljivim materijama.

Bukovača i najvažnije potencijalne zdravstvene prednosti

Zbog svojih pozitivnih zdravstvenih koristi, bukovača je vekovima deo ishrane, ali narodne medicine. U njene najznačajnije potencijalne zdravstvene prednosti spadaju i:

  • sprečavanje osteoporoze i artritisa
  • povećanje nivoa vitamina D
  • pomoć u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska
  • smanjenje nivoa lošeg holesterola
  • borba protiv anemije
  • bogatstvo antioksidansima
  • potencijalna antikancerska svojstva i zaštita od raka
  • povećana mineralna gustina kostiju
  • regulacija nivoa insulina u telu
  • niskokaloričnost i pomoć u gubitku kilograma
  • jačanje imunskog sistema detoksikacijom tela.

Evo najimpresivnijih prednosti bukovače, koje su izdvojili stručnjaci za ishranu na bazi rezultata kliničkih istraživanja.

Bukovača uništava slobodne radikale

Pleuran, polisaharid koji se nalazi u bukovačama je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija tela od oštećenja slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati srčana, ali i maligna oboljenja. Antioksidansi imaju značajnu funkciju u jačanju imunskog sistema i sprečavanju preranog starenja kože.

Srce može biti zdravije ukoliko konzumiramo bukovaču

Bukovače sadrže beta-glukane koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi, uz poboljašnje zdravlja srca. Takođe, beta-glukani mogu da promene nivo holesterola utičući na njegovu bolju apsorpciju. U bukovači se nalazi i kalijum, je potreban i za dobar neurološki status i čvrstinu mišića. I lovastatin, koji se nalazi u bukovači doprinosi boljoj kontroli nivoa holesterola u krvi.

Vitamin B3 u bukovačama pomaže u održavanju ravnoteže triglicerida i adekvatnog nivoa holesterola, što smanjuje rizik od ateroskleroze. Vitamin B3 neophodan je i za kontrolu proizvodnje histamina, što je od koristi za zdravlje srca.

Bukovača je odličan izvor vitamina D i B grupe: Prevencija dijabetesa

Bukovače su bogate vitaminima B grupe, koji su od velike važnosti za rast i razvoj organa kao i njihovu funkciju. Vitamini B grupe, posebno vitamin B3 može pomoći u razgradnji lipida, ugljenih hidrata i proteina u našoj ishrani, što je put ka proizvodnji energije. Ova vrsta pečurki ima najviše niacina od svih sorti. Samo 100 grama obezbeđuje više od polovine dnevnih potreba za vitaminom B3.

Sadržaj vitamina D ili holekalciferola je veoma visok u bukovači, taj vitamin pored ostalog učestvuje u održavanju ravnoteže insulina u telu. Kalcijum je neophodan za efikasno oslobađanje hormona insulina, a takođe ga ima u bukovačama.

Sadržaj vitamina D u ovim pečurkama pomoći da se smanje zapaljenski procesi i poboljša funkcionalnost hormona insulina. Sve to utiče i na manji rizik od dijabetesa oba tipa (I i II). Vitamin D nam je potreban za proizvodnju i jačanje zdravih ćelija i borbu protiv drugih autoimunih poremećaja.

Potencijalna antikancerska dejstva

Pojedine studije kažu da neki sastojci iz bukovače inhibiraju razvoj raka debelog creva i ćelija raka dojke. Oni deluju tako da sprečavaju ćelije raka da netastaziraju. Glikoprotein iz bukovača takođe prirodno podstiče antikancerogenu reakciju tela. Više studija je pokazalo da polisaharidi koji se nalaze u izobilju u bukovačama pomažu u prevenciji rasta tumora.  Na primer, specifični polisaharid pleura ima potencijale u borbi protiv raka debelog creva, a i drugi sastojci pomažu u prevenciji raka smanjujući oštećenje DNK.

Koristi za imunološki i neurološki sistem

Bukovače su bogate mineralima i vitaminima B3, B5, B6, D i A, a svi oni su neophodni za funkcionisanje leukocita. Obiluju fosforom, magnezijumom, kalcijumom, solima, gvožđem i cinkom, neophodnim da bi ljudsko telo razvilo snažan imunitet.

Dopamin i serotonin su važni za održavanje našeg mentalnog zdravlja, a sadržaj bakra u bukovačama to omogućava. Balans ovih važnih supstanci utiče na naše raspoloženje, sposobnost fokusiranja i produktivnost. Takođe, bukovače sadrže višestruko korisnu folnu kiselinu.

Pomoć u lečenju anemije

U ovim pečurkama se nalazi niz vitamina i minerala koji pomažu u sprečavanju anemije, stimulišući mehanizam proizvodnje krvi u telu. Vitamin B2 je jedan od tih vitamina. Neophodan je za normalno lučenje hormona, a uz različite minerale potpomaže ravnomerno kretanje kiseonika telo uz omogućavanje razgradnje i zadržavanja gvožđa u depoima.

Bukovača je korisna i za naše zube

Kalcijum, fosfor i vitamin D neophodni su za oralno zdravlje i održavanje gustine kostiju (posebno gustine kostiju vilice). Bukovače imaju visok nivo ova tre hranljive materije, koje poboljšavaju zdravlje zuba jačanjem zubne gleđi. Takođe, vitamin D je neophodan kostima da apsorbuju odgovarajuću količinu kalcijuma i učvršćuju strukturu zuba. Ovaj važan vitamin ublažava iritaciju desni.

Idealna za osobe koje žele da izgube kilograme i ne ugoje se u trudnoći

Evo primera za idealnu dijetalnu namirnicu, bezglutensku, niskokaloričnu, bez masti a bogatu vlaknima, što pomaže da ostanemo siti u dužem periodu. Preporučljive su i za ishranu trudnica iz istih razloga.

Antizapaljenska svojstva bukovače

Prema istraživanjima, saastojci iz bukovače mogu da umanje zapaljenske procese u telu. Smanjenje upale pomaže u lečenju raznih inflamatornih bolesti, od reumatoidnog artritisa do inflamatornih bolesti creva. Ergotionein, koji deluje kao antioksidant i smanjuje sistemsku upalu, nalazi se u velikoj količini u bukovačama. Takođe, ergotionein može pomoći u smanjenju formiranja plaka u arterijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo