Naslovna / Ishrana

Zašto je kora lubenice važna za zdravlje, posebno muškaraca

Priredio/la: I. V. |11:00 - 17. 06. 2024.

Lubenica je plod koji se sastoji od 92 procenata vode, ima mnogo važnih hranljivih materija, a, iako to mnogi ne znaju – i kora može potpuno bezbedno da se jede jer neverovatno zdrava

kora lubenice Kora lubenice bogata je vitaminom A, B6 i vitaminom C, kao i kalijumom i magnezijumom Foto: Shutterstock

Kora lubenice je, kao i kora drugog voća i povrća, prepuna hranljivih materija, ali, budući da nemamo običaj da je jedemo, možda nam tu naviku promene neke zdravstvene činjenice. Kora lubenice je jestiva i ima niz zdravstvenih prednosti jer je bogata vlaknima, kao i vitaminima i mineralima. Lubenica je voće koje se sastoji od 92 procenata vode ali ima i mnogo važnih hranljivih materija, a, iako to mnogi ne shvataju – i kora može potpuno bezbedno da se jede jer neverovatno zdrava.

Kora lubenice sadrži aminokiselinu koja može da poboljša cirkulaciju krvi

Kora lubenice bogata je vitaminom A, B6 i vitaminom C, kao i kalijumom i magnezijumom. Takođe je puna vlakana, koja pomažu u rešavanju mnogih problema sa varenjem, dobra je za srce i pomaže u kontroli holesterola. Sadrži sadrži citrulin, aminokiselinu koja može da poboljša cirkulaciju krvi i snizi krvni pritisak. Bogatstvo vlaknima podstiče unkcionisanje digestivnog sistema, dok su vitamini  važni za jak imuni sistem i mogu da podstiču funkciju mozga.

Ukoliko se pitate kako da jedete ovaj kiseliji deo ludenice, nutricionisti predlažu da se je dodate narendanu u jela od povrća i u salate, ali se može dodati i u napitke kao što je smuti.

Kora lubenice reguliše krvni pritisak

Kora lubenice može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska. Studija, objavljena u American Journal of Hypertension, pokazala je da je kora lubenice bila korisna u snižavanju krvnog pritiska kod gojaznih pacijenata. Takođe je poznato da je dobar diuretik, lek koji može da poveća sadržaj vode u telu što takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Međutim, suplementi citrulina su verovatno efikasniji, a i većina studija ukazuje da dodaci citrulina smanjuju krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom.

Nije vijagra, ali isto deluje

Ne, kora lubenice nije prirodna vijagra, ali istraživanja pokazuju da može da pomogne  muškarcima sa blagom do umerenom erektilnom disfunkcijom. Njene moći jačanja libida potiču od amino kiseline citrulina, koja je koncentrisana u kori. Istraživanje je pokazalo da uzimanje suplemenata L-citrulina može da poboljša erekciju bez mnogih potencijalnih neželjenih efekata koje izaziva vijagra.

Bogata je vlaknima

Još jedna prednost kore lubenice je da je bogat izvor vlakana. Ishrana bogata vlaknima ima čitav niz zdravstvenih prednosti, uključujući sledeće:

  • Vlakna pomažu u održavanju redovnog pražnjenja creva i mogu da pomognu u smanjenju rizika od razvoja bolesti debelog creva
  • Vlakna mogu da pomognu u smanjenju nivoa holesterola i šećera u krvi
  • Hrana sa vlaknima nas čini sitim i tako pomaže u postizanju i održavanju zdrave težine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo