Naslovna / Ishrana

Ovo letnje voće i povrće čuva nas od srčanih bolesti, uvrstite ga što više u ishranu

Priredio/la: I.V.|11:00 - 12. 06. 2024.

Tokom vrelih letnjih meseci mnogi posežu za smrznutim poslasticama kako bi se rashladili, ali, stručnjaci podsećaju da je rashlađeno ili smrznuto voće fantastičan način da se borimo protiv vrućine

letnje voće i povrće Leti treba što više jesti ovog sezonskog voća i povrća, bilo kao obrok ili užinu Foto: Shutterstock

Letnje voće i povrće poput paradajza, borovnice i breskve prepuno je esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata koji održavaju zdravlje srca. Stručnjaci preporučuju da leti treba što više jesti ovog sezonskog voća i povrća, bilo kao obrok ili užinu. Dosta letnjih proizvoda sadrži vitamine, minerale i vlakna koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i podržavaju zdravlje srca, a može i da brine o hidrataciji tokom tokom leta.

Sezonsko, letnje voće i povrće sadrži više hranljivih materija

Leti je najbolje jesti domaće, lokalno voće i povrće, pre svega jer je svežije, sadrži više hranljivih materija i jeftiniju su u sezoni  kada je u sezoni. Raznovrsno voće i povrće maksimizira koristi za zdravlje srca i obezbeđuje nam mešavinu antioksidanata – objašnjava dijetetičar Sherry Gray, koja radi kao edukator na University of Connecticut.

Za što bolje zdravlje srca tokom leta Gray preporučuje ovih 7 vrsta voća i povrća:

Paradajz
Paradajz je letnja namirnica bogata hranljivim materijama, prepuna hranljivih materija za srce kao što su kalijum i vitamin C. Takođe, sadrži folat, koji pomaže u regulisanju nivoa homocisteina u krvi, aminokiseline koja može da doprinese riziku od srčanih oboljenja. Istraživanja su, na primer, dovela u vezu likopen, antioksidans u paradajzu, sa manjim rizikom od moždanog udara i srčanih bolesti. Savet je da se tokom leta jede paradajz svih sorti, od šljivačara, jabučara…kao i paradajz svih mogućih boja.

Borovnice
Letnje bobice, poput borovnice i kupine, sadrže pigmente antocijana. Ovi pigmenti pružaju antiinflamatorne i antioksidativne prednosti i mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja. Borovnice su dobar izvor vlakana, što je glavna fokusna oblast za zdravlje srca, prema mišljenju stručnjaka za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Kako kažu, osim što su dobre za zdravlje srca, borovnice nude i dodatne prednosti – sadrže vitamin K, koji podržava zgrušavanje krvi i izgradnju kostiju, i mangan, koji pomaže imunološkoj i reproduktivnoj funkciji.

– U vrelim letnjim mesecima, mnogi od nas posežu za smrznutim poslasticama kako bi se rashladili. Zapamtite da i voće može da bude fantastičan način da se rashladite. Zamrznite komade isečenog voća ili ih izmešajte i sipajte u kalupe za slatki desert – kaže dr  Heather A. Hodson, klinički nutricionista na NYU Langone’s Center for the Prevention of Cardiovascular Disease.

Breskve
Breskve, letnje koštičavo voće, bogate su kalijumom, vitaminom C i vlaknima. Ove hranljive materije pomažu u poboljšanju niova holesterola, snižavaju krvni pritisak i štite od srčanih bolesti. Sadrži beta-karoten, antioksidans koji breskvi daje prepoznatljivu žutu nijansu, a jednom kada se pretvori u vitamin A u telu, pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Kajsije
Kajsije su, kao i breskve, letnje koštičavo voće sa antioksidansima koji pomažu u zaštiti od koronarne bolesti srca. One takođe sadrže pektin – vlakna koja deluju kao prirodni laksativ. Ova letnja slatka poslastica prepuna je vitamina A, B i C, kao i fenolnih jedinjenja i karotenoida, koji mogu da poboljšaju zdravlje krvnih sudova.

Lubenica
Lubenica je osvežavajuće vodenasto povrće (iako se često misli da je voće) bogato kalijumom, vlaknima i likopenom, istim antioksidansom koji se nalazi u paradajzu. Istraživanja dovode u vezu likopen sa poboljšanom kontrolom krvnog pritiska i prevencijom kardiovaskularnih poremećaja. Ograničena istraživanja pokazuju da L-citrulin, amino kiselina u lubenici, može da snizi krvni pritisak i opuste otvrdle arterije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo