Konzumacija jaja mogla bi da poboljša proizvodnju specifičnog enzima u telu koji ima ulogu u jačanju kostiju. Kako se često licitira o količini jaja koja je bezbedna za konzumaciju i koja daje više koristi nego potencijalne štete, svaki novi naučni dokaz je od velikog značaja za opšte zdravlje.
Jaja, kosti, rizik od osteoporoze i preloma
Ovo nije prva studija koja sugeriše da bi konzumiranje jednog do dva jaja dnevno moglo pomoći ljudima da poboljšaju zdravlje kostiju, ali i srca. Sada su tu i novi dokazi da je konzumacija celih jaja povezana sa većom mineralnom gustinom kostiju. Istraživanje je objavljeno u januaru u časopisu Food and Function.
Namirnice bogate kalcijumom kao što su zeleno lisnato povrće i mlečni proizvodi, dugo su važile za najzdraviji izbor kada neko želi da ojača kosti. Ovim istraživanjem i jaja ulaze „u igru“ kao poželjna namirnica sa ciljem smanjenja rizika od osteoporoze. Autor studije dr Veihong Chen (Department of Occupational and Environmental Health u Huazhong University of Science and Technology), zadovoljna je što ova studija može da ima i veći uticaj od prethodnih čije je navode potvrdila, pre svega zahvaljujući relevantnom uzorku sa više učesnika.
Ona naglašava da bi konzumacija celih jaja mogla biti način da se uz povećanje gustine kostiju smanji i rizik od preloma kod starijih ljudi.
Istraživanje veze između jaja i gustine kostiju
Dr Chen i njene kolege dizajnirale su studiju sa više od 19.000 ljudi, učesnika Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani. Ova studija postoji od ranih šezdesetih godina prošlog veka. Ova, predmetna, koristila je podatke prikupljene od 2005. do 2018. godine. Istraživači su imali pristup analizama mineralne gustine kostiju (BMD) učesnika, kao i rezultatima ankete o konzumiranju jaja. Tim je otkrio da su učesnici koji su konzumirali najmanje dva velika jajeta dnevno imali značajno povišene vrednosti mineralne gustine kostiju i to u butnim kostima i kičmi.
Gustina kostiju, osteoporoza i hormoni: Od čega zavise faktori rizika
Mineralna gustina kostiju meri nivo kalcijuma i druge minerale u kostima. Nizak BMD je znak osteoporoze. Kada kosti imaju manju gustinu, veća je verovatnoća da će doći do loma.
Stariji ljudi su pod većim rizikom od razvoja osteoporoze. Naime, starošću se normalno gubi više koštane mase nego što je proizvodimo. Međutim, starije žene su u većoj šansi da dobiju osteoporozu jer nivo estrogena, hormona sa ulogom protektivnog elementa zdravih kostiju, opada posle menopauze.
Starost i pol nisu jedini faktori koji igraju ulogu u riziku od osteoporoze. Nedovoljno kvalitetna ishrana, nizak nivo fizičke aktivnosti, pušenje, konzumiranje prevelikih količina alkohola i dugotrajna upotreba određenih lekova kao što su kortikosteroidi, mogu dovesti osobu u opasnost od razvoja slabih i lomljivih kostiju.
Kako bi jaja mogla da pomognu kostima: Uloga alkalne fosfataze
Jaja su poznata po tome što nemaju previše kalorija. Sadrže umerenu količinu proteina, ali obiluju masnoćama. Glavni razlog zašto se ljudi možda neće logično držati jaja kao jednog od prvih načina zaštite kostiju jeste to što nisu naročito bogata kalcijumom. Sadrže samo 24 miligrama, ili oko 2 odsto preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe.
Međutim, prema ovoj novoj studiji, čini se da jaja aktiviraju grupu telesnih enzima zvanih alkalna fosfataza, koji mogu da ojačaju kosti.
– Alkalna fosfataza (ALP) je grupa enzima koji se nalaze u jetri, kostima, bubrezima… Nema ih u jajima, ali predstavljaju biomarker metabolizma kostiju. Ako jedemo cela jaja, hranljive materije mogu da utiču na proizvodnju ALP, što značajno utiče na mineralnu gustinu kostiju i femura i lumbalne kičme. Otkriveno je da uloga ALP-a čini oko 72 odsto uticaja jaja na gustinu kostiju u butnoj kosti i čak 83 procenta u lumbalnoj kičmi. I to nije sve. Jaja sadrže vitamin D, koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum, mineral koji je neophodan za jake kosti. Prepuna su proteina, cinka i drugih minerala koji doprinose opštem zdravlju kostiju – kaže Catrhryn Piper, registrovani dijetetičar nutricionista.
Protein jajeta sadrži i aminokiseline koje se nazivaju bioaktivni peptidi. Oni takođe mogu imati dodatne koristi za kosti, saglasni su naučnici.