Osobe koje preskaču doručak i kasno večeraju imaju veći rizik da obole od jedne bolesti kostiju
Naučnici su otkrili da ljudi koji imaju nezdrave navike poput pušenja, konzumacije alkohola, nedovoljne fizičke aktivnosti ili nedostatak sna, imaju i veći rizik od preloma kuka, podlaktice, pršljenova...
Veći rizik od osteoporoze, hronične bolesti kostiju, zabeležen je u novoj studiji kod ljudi koji preskaču doručak i kasno večeraju. Poznato je da životne navike, poput vežbanja, konzumiranja alkohola i pušenja, povećavaju rizik od osteoporoze, međutim, malo se zna o vezi između osteoporotičnih preloma i ishrane.
Ispitivana veza između ishrane i rizika od osteoporotičnih preloma
Studija objavljena u časopisu Journal of the Endocrine Society imala je za cilj da ispita vezu između životnih navika, poput ishrane, i rizika od osteoporotičnih preloma, istakao je autor studije dr Hiroki Nakajima sa Nara Medical University u Japanu.
- Otkrili smo da preskakanje doručka i kasne večere imaju veze sa povećanim rizikom od osteoporoze. Štaviše, utvrđeno je da su ove nezdrave prehrambene navike u vezi sa akumulacijom drugih faktora rizika za život, kao što su fizička neaktivnost, pušenje i nedovoljno sna - objasšnjava dr Nakajima.
Kako bi se bolesti kostiju predupredile treba ukinuti loše životne navike
Istraživači su koristili veliku grupu od 927.130 odraslih (45,3 odsto muškaraca i 54,7 procenata žena) iz japanske baze podataka kako bi pronašli vezu između faktora načina života i dijagnoze bolesti kostiju, odnosno osteoporotskih preloma kao što su prelomi kuka, podlaktice, pršljenova i humerusa.
Otkrili su da ljudi koji su imali nezdrave navike poput pušenja, svakodnevne konzumacije alkohola, nedovoljne fizičke aktivnosti ili sna, preskakanja doručka i kasnih večera imaju veću verovatnoću da dobiju dijagnozu osteoporoze.
- Ovi rezultati ukazuju na to da sprečavanje osteoporoze i preloma zahteva ne samo zdrave prehrambene navike, već i širi napor za poboljšanje opšteg načina života - istakao je dr Nakajma.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.