Ishrana

Da li je lubenica bezbedno voće za osobe sa hroničnom bolešću bubrega

Specifične potrebe u ishrani za nekoga ko ima hroničnu bolest bubrega zavise od više faktora, tako da je važno imati predstavu o tome koje voće je dobro za njega

Lubenica je jedan od dobrih izbora voća koje većina pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega, kao i oni na dijalizi mogu da jedu tokom leta ili cele godine, ako im je dostupna. Nutritivno, lubenica je dobar izvor vitamina C, beta karotena i likopena, fitohemikalije sa antioksidativnim dejstvom. A ishrana bogata antioksidansima, vitaminima i drugim hranljivim materijama može da pomogne u poboljšanju zdravlja bubrega.

Lubenica je bogata vitaminima A i C, magnezijumom i likopenom

Specifične potrebe u ishrani za nekoga ko ima hroničnu bolest bubrega zavise od više faktora, tako da je važno imati predstavu o tome koje voće je dobro za njega. Lekari i dijetetičari ističu da je korisno da osobe koje imaju hroničnu bolest bubrega u ishranu uvrste različito voće koje ne sadrži prevelike količine kalijuma i fosfora.

Dok je većina dinja bogata kalijumom, lubenica je voće sa niskim sadržajem ovog minerala. Takođe je bogata vitaminima A i C, magnezijumom i likopenom, koji se smatra moćnim antioksidansom. Lubenica može da obezbedi značajnu količinu tečnosti u ishrani budući da 92 procenata ovog ploda čini tečnost malo vlakana. Takođe, sadrži i znatnu količinu prirodnog šećera. 

Osobe sa bolesnim bubrezima treba da imaju u vidu 3 ključna faktora

U praksi se mogu čuti različite poruke koje dobijaju osobe sa hroničnom bolešću bubrega – nekima se savetuje da obavezno jedu lubenicu, dok se drugima preporučuje da je izbegavaju. A sve to ima veze sa tri potencijalna problema – veličinom porcije, kalijumom i količinom tečnosti.

Porcija: Tipična porcija je kriška lubenice. Za ishranu osoba na dijalizi, koja uključuje ograničeni kalijum i tečnost, kriška lubenice može da doprinese da se previše kalijuma i tečnosti unese u organizam. Većina dijetetičara savetuje ovim pacijentima da se lubenica ograniči na trećinu ili polovinu kriške.
Kalijum: Za ljude koji imaju hroničnu bolest bubrega važno je da znaju koliko voća i povrća mogu da jedu, kao i koliko porcije treba da budu. Cela kriška lubenice ima oko 560 mg kalijuma, ali manja porcija, trećina kriške ili 3 trouglića, na primer, sadrži samo 180 mg minerala. Dijetetičari podsećaju da dinja, na primer, ima mnogo više kalijuma u ​​poređenju sa lubenicom. Zbog toga lubenica može da bude deo ishrane jer ima niži sadržaj kalijuma.
Tečnost: Ako lubenicu ne računate kao tečnost, onda je lako premašiti potrebne dnevne količine za tekućinom jer skoro ceo plod lubenice sastoji se od vode. Kriška lubenice, na primer, jednaka je količini od 3 šolje tečnosti! Zbog toga je za pacijente na dijalizi, koji imaju ograničen unos tečnosti, preporučeno da ne jedu celu krišku ove letnje poslastice. već bi 3 trouglića bila dovoljna.