Koliko svežih smokvi dnevno može da pojede osoba koja ima dijabetes?
Smokve imaju nizak do umeren glikemijski indeks u poređenju sa drugim voćem, međutim, zbog prirodnih šećera koje sadrže - ključna je količina pojedinih plodova
Sveže smokve mogu da budu korisna namirnica za ishranu osoba koje imaju dijabetes i uvek moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi. Smokve sadrže visok procenat vlakana, antioksidanata i antiinflamatornih sredstava, pre svega karotenoida i polifenola, što može da pomogne u regulisanju šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin. Imaju nizak do umeren glikemijski indeks u poređenju sa mnogim drugim voćem, međutim, zbog prirodnih šećera koje sadrže, ključna je količina pojedinih plodova.
Smokve jesu korisne za osobe koje imaju dijabetes
Držanje dijabetesa pod kontrolom može da bude izazovan zadatak, posebno kada je u pitanju izbor prave hrane koja pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Smokve, i sveže i sušene, imaju potencijalne koristi za ljude sa dijabetesom. Ipak, sveže smokve su bolji izbor za osobe sa dijabetesom jer sadrže manje kalorija i manje koncentrovanog šećera od suvih smokava.
Smokve su u stvari deo porodice duda i poznate su po svom slatkom ukusu i jedinstvenoj teksturi. Mogu da se konzumiraju sveže ili sušene, a obe vrste ploda imaju razne zdravstvene koristi. Smokve su bogate esencijalnim hranljivim materijama kao što su:
- Vlakna: Pomažu u varenju i regulišu nivo šećera u krvi
- Vitamini: Bogate su vitaminima A, B1, B2 i K
- Minerali: Sadrže kalcijum, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum
- Antioksidansi: Pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale.
Male porcije su ključne za održavanje nivoa šećera u krvi
Osobe koje imaju dijabetes mogu da jedu sveže smokve, ali je važno da ih konzumiraju u malim porcijama, idealno sa proteinima ili zdravim mastima (orasima ili svežim sirom) kako bi se usporila apsorpciju šećera. Visok sadržaj vlakana u smokvama pomaže u usporavanju apsorpcije šećera, što ih čini korisnijim izborom za kontrolu šećera u krvi u poređenju sa hranom bez vlakana. Zbog njihovog prirodnog sadržaja šećera, savet stručnjaka osobama sa dijabetesom je da dnevno mogu da pojednu jednu do dve sveže smokve. Takođe, preporučuje se da se posle konzumiranja ovog voća uvek izmeri nivo šećera u krvi kako bi se utvrdilo da li i kako smokve utiču na glukozu u krvi.
Važno je konsultovati se i sa zdravstvenim radnikom ili registrovanim dijetetičarem pre nego što uključite smokve u ishranu kako biste odredili odgovarajuće porcije i osigurali da se usklade sa opštim zdravstvenim planom osobe sa dijabetesom.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.