Ishrana

Kada se pije kafa ne jede se određena hrana: Ovih 6 namirnica nikako ne idu uz crni napitak

Kafa može da utiče na apsorpciju nekih hranljivih materija, čime se ili smanjuje ili poveća efekat nekih namirnica

Kafa može privremeno da poveća energiju što je čini moćnim dodatkom dobro izbalansiranoj ishrani. Na primer, istraživanja su pokazala da umerena konzumacija kafe može da pomogne u prevenciji inflamatornih i oksidativnih bolesti koje se dovode u vezu sa stresom, kao što su dijabetes tipa 2 i nekoliko tipova karcinoma. Međutim, kafa takođe može da utiče na apsorpciju nekih hranljivih materija, čime se ili smanjuje ili povećava efekat nekih namirnica.

Kafa „ne voli“ mlečne proizvode, prženu hranu i proteine bogate gvožđem

Iako su ljudi različiti i na individualan način tolerišu različite kombinacije hrane, stručnjaci ističu da određene namirnice treba izbegavati uz svakodnevnu šoljicu mini užitka. Pre svega se misli na mlečne proizvode, prženu hranu i proteine bogate gvožđem.

1. Citrusno voće

Ispijanje kafe dok jedemo citrusno voće može da izazove probavne tegobe jer je kafa prirodno kisela. Nivo pH kafe u proseku je između 4,85 i 5,13 na skali od 0 do 14, sa nižim brojevima koji ukazuju na povećanje kiselosti. Agrumi i njihovi sokovi takođe su veoma kiseli i mogu da doprinesu gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB) kada se konzumiraju. GERB se često karakteriše neprijatnim simptomima kao što su mučnina, nadimanje i žgaravica. Konzumiranje kafe i citrusa zajedno može da iritirati sluznicu želuca i pogorša te simptome. Oštar, kiselkast ukus citrusa takođe može da promeni ukus kafe čineći je gorkom i manje prijatnom. U citrusnom voću treba uživati odvojeno od kafe kako biste u potpunosti osetili ukus i iskoristili prednosti koje imaju po zdravlje, bez nelagodnosti u varenju.

2. Crveno meso

Istraživanja pokazuju da ispijanje kafe može uticati na apsorpciju hranljivih materija u crevima, posebno gvožđa. Crveno meso je jedan od najboljih izvora hem gvožđa, što znači da ispijanje kafe uz šniculu, na primer, može da smanji njegove zdravstvene prednosti. Ispitivanjem efekata kafe na nivoe feritina u serumu istraživanje je otkrilo da konzumiranje tri ili više šoljica kafe dnevno značajno smanjuje nivo gvožđa. U stvari, apsorpcija gvožđa posle obroka se smanjila za oko 39 odsto nakon ispijanja kafe.

Gvožđe igra nekoliko kritičnih uloga u telu, uključujući podršku cirkulaciji krvi, proizvodnji hormona i imunološkoj funkciji. Zbog nedostatka gvožđa anemija je jedan od najrasprostranjenijih problema ishrane u svetu, čime se naglašava važnost hrane bogate gvožđem. Birajte druge izvore proteina uz kafu, a crveno meso sačuvajte za vreme kada telo može lako da apsorbuje gvožđe, savetuju stručnjaci.

3. Mleko

Mleko je odličan izvor kalcijuma, koji je neophodan za zdravlje kostiju, funkciju mišića, zgrušavanje krvi i proizvodnju hormona. Jedna šolja nemasnog mleka zadovoljava 23 procenata  preporučene dnevne vrednosti za kalcijum za prosečnu zdravu odraslu osobu. Međutim, istraživanja pokazuju da kombinovanje mleka i kafe može da ometa apsorpciju kalcijuma. Drugim rečima, kofein u kafi može da smanji ukupnu apsorpciju kalcijuma iz ishrane. Kalcijum koji se ne apsorbuje izlučuje se urinom. Visok nivo izlučivanja kalcijuma u ​​​​urinu dovodi se u vezu sa povećanim rizikom od kamena u bubregu i štetan je za zdravlje kostiju.

4. Pržena hrana

Istraživanja pokazuju da veća konzumacija kafe može da dovede do povećanog rizika od dislipidemije, što je abnormalni nivo masti u krvotoku. Pijenje tri ili više šoljica kafe dnevno može da poveća holesterol lipoproteina niske gustine, odnosno LDL ili „loš“ holesterol, što negativno utiče na zdravlje srca. Takođe može da smanji holesterol lipoproteina visoke gustine – HDL ili  „dobar“ holesterol, koji podržava zdravlje srca.

S obzirom na to da često konzumiranje pržene hrane dovedeno u vezu sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, ljudi koji uživaju u redovnom ispijanju kafe možda bi morali da ograniče unos pržene hrane kako bi održali zdravlje srca.

5. Obogaćene žitarice za doručak

Mnoge žitarice, koje jedemo za doručak, obogaćene su esencijalnim vitaminima i mineralima. Na primer, žitarice za doručak, često obogaćene cinkom, predstavljaju značajan izvor esencijalnih minerala u ishrani. Međutim, kafa može da utiče na bioraspoloživost cinka. Iako nijedno trenutno istraživanje ne „razbija“ vezu između unosa kafe i apsorpcije hranljivih materija iz obogaćenih žitarica za doručak, ipak se savetuje da se te dve namirnice razdvoje.

6. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma

Kafa sadrži mnogo biološki aktivnih jedinjenja koja direktno utiču na krvni pritisak. Srećom, istraživanja pokazuju da ispijanje jedno do tri šoljice kafe dnevno verovatno neće da ima štetne efekte na nivo krvnog pritiska. Međutim, prekomerni unos kofeina može da pogorša hipertenziju (visok krvni pritisak). Istraživanja su više puta dokazala da je unos natrijuma u direktnoj vezi sa  krvnim pritiskom. Stoga bi moglo da bude korisno da kafu ne pijete dok jedete hranu sa visokim sadržajem natrijuma.