Ishrana

Nova studija otkriva: Mediteranska dijeta može da pomogne u smanjenju rizika od COVID-19 infekcije

Priredio/la: Ma.R.

- Uprkos globalnoj vakcinaciji, inovativnim lekovima i preventivnim merama, širom sveta se i dalje prijavljuju talasi COVID-19 infekcija, a na nedavno održanim Olimpijskim igrama zabeleženi su slučajevi više od 40 sportista pozitivnih na virus, što naglašava stalnu pretnju - kažu stručnjaci uz apele za bolju prevenciju

Mediteranska dijeta je jedan od najpopularnijih modela redukovane ishrane na svetu. Prethodne studije su dokazale povezanost mediteranske dijete sa smanjenim rizikom od više zdravstvenih problema i bolesti, uključujući viruse poput prehlade. Sada neki istraživači tvrde da ljudi koji se hrane po principima Mediteranske dijete mogu da smanje rizik od COVID-19 infekcije, koju izaziva virus SARS-CoV-2.

Mediteranska dijeta i već dokazane prednosti

Tokom proteklih decenija, Mediteranska dijeta je postala veoma popularna zbog zdravog kombinovanja biljnih namirnica, dobrih masti i celih žitarica. Zapravo, ovaj model ishrane je sedam godina zaredom proglašavana najboljom dijetom prema godišnjoj anketi časopisa U.S. News & World Report.

Prethodne studije su povezale praktikovanje mediteranske dijete sa snižavanjem krvnog pritiska, nivoa holesterola i šećera u krvi, kao i sa smanjenim rizikom od više bolesti uključujući dijabetes tipa 2, gojaznost, kardiovaskularne bolesti i rak. Istraživanja su takođe pronašla moguću korelaciju između mediteranske dijete i smanjenog rizika od virusa poput prehlade.

Sada istraživači sa Universitas Sumatera Utara u Indoneziji izveštavaju da oni koji se hrane po principima mediteranske dijete mogu da smanje rizik od infekcije COVID-19, koju izaziva virus SARS-CoV-2.

Imunomodulacija i antiinflamatorni faktori: Koje zaštitne efekte još nudi Mediteranska dijeta u prevenciji infekcija

– Mediteranska dijeta je već poznata po svojim prednostima, posebno kod hroničnih oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Povezana je sa imunomodulacijom i antiinflamatornim faktorima, dok je upala jedan od ključnih faktora kod COVID-19 – rekao je dr Andre Marolop Pangihutan Siahaan, sa Odeljenja za neurohirurgiju Universitas Sumatera i glavni autor ove studije, objavljene nedavno u u časopisu PLoS ONE.

Za ovu studiju, Siahaan i njegov tim su analizirali podatke iz šest prethodno sprovedenih opservacionih studija, koje su prijavile povezanost između pridržavanja Mediteranske dijete i rizika od COVID-19 infekcije, simptoma ili težine. Ukupan broj učesnika bio je veći od 55.000.

– Uprkos globalnoj vakcinaciji, inovativnim lekovima i preventivnim merama, širom sveta se i dalje prijavljuju talasi COVID-19 infekcija. Nedavne Olimpijske igre su zabeležile slučajeve više od 40 sportista koji su bili pozitivni na virus, što naglašava stalnu pretnju – rekao je Siahaan, upitan zašto je važno da istraživači nastave da pronalaze nove načine na koje ljudi mogu smanjiti rizik od COVID-19 infekcije.

Zabrinutost zbog ponovnih infekcija COVID-19: Šta su pokazali obrasci ishrane ispitanika i šta im je donela Mediteranska dijeta

– Štaviše, sve veći broj dokaza o ponovnim infekcijama, čak i višestrukim kod jedne osobe, izaziva zabrinutost. Iako najnovija studija sugeriše da težina ponovne infekcije korelira više sa inicijalnom infekcijom, ključno je naglasiti potrebu daljih istraživanja. Tako bi se u potpunosti razumele dugoročne posledice. Još uvek ih ne možemo smatrati bezazlenim – rekao je doktor.

U svim analiziranim studijama, praktikovanje Mediteranske dijete procenjivano je putem upitnika o učestalosti konzumacije i vrste hrane.

Nakon analize, naučnici su izvestili da su dosledno primetili nižu šansu za obolevanje kod onih koji su se hranili po pravilima Mediteranske dijete, što sugeriše da bi to moglo da pruži određeni nivo zaštite od COVID-19 infekcije.

– Pridržavanje Mediteranske dijete će smanjiti šanse za obolevanje od COVID-19. Ipak, ova studija, koja je sprovedena kvalitativno, nije uspela da odredi tačan stepen smanjenja – naglasio je dr Siahaan.

Istraživači su takođe izvestili da njihovi nalazi nisu bili dovoljno jasni u tome da li mediteranska dijeta ima pozitivan uticaj na simptome i težinu COVID-19 infekcije, ako do nje dođe. Dr Siahaan potrdio je da su nalazi o uticaju Mediteranske dijete na simptome i težinu infekcije bili nekonzistentni. Takođe je dodao da je važno ove brojke proučiti na većem uzorku u populaciji.

Kako tačno Mediteranska dijeta može da pomogne u ovom slučaju

Korelacija između ishrane i imuniteta je veoma povezana i kompleksna, nastavio je naučnik i objasnio da korist Mediteranske dijete u zaštiti od COVID-19 dolazi iz sinergijskog efekta svakog sastojka. Maslinovo ulje je bogato polifenolima i nezasićenim masnim kiselinama, poznatim po svojim imunomodulatornim i antiinflamatornim efektima. Mediteranska dijeta je takođe bogata vitaminima i elementima u tragovima. Pored toga, visok unos vlakana podstiče eubiozu crevne mikrobiote, što utiče na imuni sistem.

Ni za druge stručnjake ovi navodi nisu iznenađenje

Monique Richard, registrovani dijetetičar nutricionista, rekla je da je njena prva reakcija na ove zapravo potvrda onoga što su ona i njene kolege takođe primetili u praksi. Ona kaže:

– Čini se da su kvalitet ishrane i način života povezani sa rizikom od COVID-19 infekcije, oporavka, trajanja i/ili težine. Generalno, pojedinci koji su bili pogođeni COVID-19 ili su imali smanjen rizik, ozbiljnost simptoma ili ponavljanje infekcije, koristili su imali više namirnica sa antiinflamatornim svojstvima. To je ishrana bogata voćem, povrćem i biljkama bogatim hranljivim materijama, koje se često nalaze u obrascu Mediteranske dijete. Važno je napomenuti da sama ishrana ne određuje uticaj koji COVID-19 može imati na pojedinca. Postoji mnoštvo faktora koji igraju ulogu, uključujući trenutne zdravstvene uslove, genetsku predispoziciju, nivo izloženosti, funkciju organa, starost, metaboličku funkciju i okruženje – podsetila je Monique Richard.