Ishrana

Kako gazirana pića deluju na menstrualne bolove: Savet lekara šta uraditi dan pre ciklusa

Priredio/la: I. V.

Menstrualni grčevi uzrokovani su oslobađanjem prostaglandina, supstanci sličnim hormonima koje mogu da imaju važnu ulogu u sužavanju i širenju krvnih sudova u telu

Gazirana pića mogu da budu jedan od mnogih pokretača menstrualnih grčeva, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports. Studija je analizirala podatke 1.809 studentkinja iz Kine od kojih je skoro polovina imala dijagnozu primarne dismenoreje – bolne menstruacije, praćene jakim grčevima, dok je četvrtina njih patila od jakih menstrualnih bolova.

Zašto gazirana pića izazivaju menstrualne grčeve?

Istraživači su otkrili da žene koje piju gazirana pića imaju 24 odsto veće šanse da dožive menstrualne grčeve u poređenju sa onima koje ih ne konzumiraju. Za mlade žene u ruralnim oblastima šanse su bile skoro duplo veće – 40,2 procenata, a kako su konzumirale više bezalkoholnih pića, jačina bola se pogoršavala.

Studija je otkrila samo vezu između gaziranih bezalkoholnih pića i menstrualnih grčeva, ali nije ispitala zašto ona postoji. Pojedini stručnjaci kažu da je kofein u sodi potencijalni krivac.

Menstrualni grčevi uzrokovani su oslobađanjem prostaglandina, supstanci sličnim hormonima koje mogu da imaju važnu ulogu u sužavanju i širenju krvnih sudova u telu. Kofein ima snažan vazokonstriktorski efekat koji može da poveća bol tokom menstruacije zbog smanjenja dotoka krvi u matericu – objašnjava dr Sonya Brar, iz Icahn School of Medicine u okviru zdravstvenog sistema Mount Sinai.

Slatka gazirana pića mogu negativno da utiči na apsorpciju i funkciju vitamina, minerala i prostaglandina

Prethodna istraživanja dovela su u vezu kofein sa neprijatnim, bolnim menstruacijama. Analize su pokazale da žene koje su pile gazirana pića sa kofeinom imaju veću verovatnoću da se suoče sa problemom neredovne menstruacije, izostankom menstruacije i obilnim krvarenjem tokom ciklusa. Međutim, nova studija pokazala je da osobe koje piju kafu imaju 55 odsto ​​manje šanse da dobiju umerene do teške grčeve. Dakle, istraživači su se bavili pitanjem da li je ovaj fenomen ograničen samo na kofein u gaziranim bezalkoholnim pićima?

– Sadržaj šećera u gaziranim pićima takođe može da bude problem. Korišćenje prekomernih količina slatkih gaziranih pića može negativno da utiče na apsorpciju i funkciju vitamina, minerala i prostaglandina, što dovodi do mišićnih grčeva i kontrakcija koje pogoršavaju grčeve materice tokom perioda – pojasnila je dr Sherry Ross, stručnjak za zdravlje žena u Providence Saint John’s Health Center u Santa Monici.

Konzumiranje dosta šećera, po rečima dr Ross, takođe može da poveća proizvodnju hormona stresa kortizola, koji se dovodi u vezu sa menstrualnim grčevima. Teoretski, šećer može da poveća upalu u telu i potencijalno pogorša simptome bolne menstruacije, ali je potrebno više studija da se to potvrdi, smatra dr Ross.

Kada treba otići na pregled zbog menstrualnih grčeva?

Ako žena ima bolne menstruacije dr Sonya Brar preporučuje uzimanje lekova za ublažavanje bolova kao što je ibuprofen.

Često preporučujem pacijentkinjama da počnu da uzimaju ibuprofen dan pre početka menstruacije kako bi preduhitrile oslobađanje prostaglandina, a onda i da nastave da uzimaju lek prvih nekoliko dana menstruacije – savetuje dr Brar.

Međutim, lekovi protiv bolova koji se kupuju bez recepta možda neće biti dovoljni za sve. Zbog toga se savetuje poseta lekaru ako žena oseća da joj je kvalitet života ugrožen. Iako su bolne menstruacije uobičajene, trebalo bi zakazati pregled posebno ako je bol iscrpljujući ili ometa  svakodnevne aktivnosti svakog meseca.