Šta treba jesti ako želimo duže da ostanemo mladi, a šta izbegavati
Kada uđe u krvotok, šećer se veže za proteine i stvara glikacije koji uzrokuju upalu i raspadanje kolagena, što dovodi do bora
Starenje je proces koji ne možemo da sprečimo, ali možemo da ga odložimo i usporimo. Istina, u genetici je "zapisano" mnogo toga, od životnih navika zavise zdravlje i fizička forma, a ogroman deo u ovom procesu pripada adekvatnom izboru namirnica koje konzumiramo.
Šta je starenje, o kakvom procesu je reč?
Brojne studije su dokumentovale vezu između ishrane, starenja kože ali i tela uopšteno. Starenje kože je rezultat oksidacije, hronične upale, glikacija, oštećenja barijere kože, gubitka raznovrsnosti mikrobioma i oštećene funkcije crevne barijere, te smanjene Nrf2 funkcije (glavnog regulatora ćelijskog zdravlja). Za one koji žele da ima koža stari što zdravije, pravila su jednostavna i pre svega se odnose na sprovođenje mediteranske dijete, bogate vlaknima i biljkama. Mediteranska dijeta je izuzetno efikasna u smanjenju sistemske upale što je preduslov boljeg imuniteta i stabilnijeg zdravlja.
Koju hranu treba eliminisati jer ubrzava starenje
Na čelu ove liste su slanina, roštiljsko meso i pržena hrana. Unosite vlakna, mahunarke, povrće, voće i integralne žitarice kako biste smanjili skokove šećera i glikemijski indeks. Izbegavajte šećer (proverite deklaracije), procesuirane ugljene hidrate i hranu sa visokim glikemijskim indeksom (izbegavajte takozvane "bele namirnice"). Hrana koja sprečava glikaciju je ona koja sadrži širok spektar polifenola.
Hrana koju treba konzumirati da bi se usporilo starenje i smanjile upale
Unosite hranu koja utiče na regeneraciju DNK: brokoli, seme slačice i suplemente sulforafana. Konzumirajte hranu koja štiti od oštećenja slobodnim radikalima i oksidativnog stresa (GliSODini, polifenoli). Takođe, veoma je važno da konzumiramo hranu koja obnavlja zdravlje creva i smanjuje upalu. To je ključno za varenje i stabilniji imunitet.
Jedite vlakna, mahunarke, omega-3, integralne žitarice, prebiotike za ishranu crevnih bakterija, polifenole, vlakna i rezistentni skrob. Izbegavajte šećer, hranu sa visokim glikemijskim opterećenjem, procesiranu hranu i trans masti. Izbegavajte i prekomerno unošenje crvenog mesa, zasićenih masti i proizvoda životinjskog porekla (osim fermentisanih).
Hrana koja smanjuje razgradnju kolagena ili elastina
Kolagenaza i elastaza su enzimi koji razgrađuju kolagen i elastin u vašoj koži, što dovodi do ubrzanog starenja. Pored izbegavanja UV zračenja nošenjem kreme za sunčanje svaki dan, suplementi i hrana protiv starenja pokazali su se efikasnim u smanjenju ovih štetnih enzima. Dakle, informišite se o tome gde se nalaze Lactobacillus plantarum, omega-3 masnoće i polifenoli.
Koža "ne voli" ove namirnice
- crveno meso
- nefermentisani mlečni proizvodi
- pržena hrana sa zasićenim mastima
- procesuirana hrana
- hrana od belog brašna i šećera.
Izbegavajte beli hleb, testeninu, pirinač i druge rafinisane žitarice. Ove namirnice se brzo razlažu i pretvaraju u šećer, što ne samo da uzrokuje dobijanje na težini, već i starenje kože.
Na koji način šećer izaziva bore
Kada uđe u krvotok, šećer se veže za proteine i stvara napredne produkte glikacije (A.G.E.s), koji uzrokuju upalu i ukočenost kolagena, što dovodi do bora. Fokusirajte se na celovitu hranu, proteine i povrće. Jednostavna, neprocesuirana hrana ne samo da pomaže u održavanju neželjenih masnoća dalje, već i smanjuje pojavu bora.
10 super-namirnica protiv starenja
Potrudite se da u svoj svakodnevni jelovnik uključite što više namirnica sa sledećeg spiska:
- povrće
- voće
- riba: losos, tuna, sardine
- integralne žitarice, mahunarke, sočivo i pasulj
- semenke i orašasti plodovi
- bilje i začini
- tamna čokolada
- fermentisana hrana: kimči, kiseli kupus, jogurt, kefir
- pića bogata antioksidantima
- morske alg.e
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jadranka
što se mene lično tiče,i kako je krenulo još malo pa neću da koristim ni tel.ni ostalu tehnologiju.što semene lično tiče promenila sam način ishrane i i dodala unos više tečnosti u organizam,gde god da idem nosim sa sobom bokal za hidrogenizaciju vode.pored šetnje.slažem puuzzle,čitam šetam itd.uzgred budi rečeno otkrivam sebe.
Podelite komentar