Kurkuma, mača i tamnozeleno povrće namirnice su za koje se zna da usporavaju starenje, štite mozak i kardiovaskularno zdravlje, poboljšavaju pamćenje i podstiču ukupnu vitalnost. Koristi ove hrane potkrepljene su naučnim istraživanjima i studijama slučaja iz stvarnog života.
Kurkuma je odavno prepoznata u tradicionalnoj kineskoj medicini i indijskoj tradicionalnoj medicini (ajurveda) zbog svojih lekovitih svojstava. Savremena nauka je otkrila da kurkumin, ključni aktivni sastojak kurkume, može da spreči hronične upale u našim telima. Hronična upala značajan je zdravstveni rizik, povezan sa preranim starenjem, kardiovaskularnim oboljenjima, pa čak i rakom.
Štaviše, kurkumin je pokazao sposobnost da eliminiše slobodne radikale, pomaže u obnovi oštećenih ćelija i štiti zdravlje mozga. Studije su otkrile da svakodnevno uzimanje kurkumina tokom 18 meseci može značajno poboljšati pamćenje i koncentraciju.
Dodatna istraživanja takođe su pokazala da kurkumin pomaže u održavanju strukture i funkcije cerebralnih krvnih sudova, mitohondrija i sinapsi, čime se smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.
Kurkumin je takođe koristan za lečenje različitih hroničnih stanja, uključujući cerebrovaskularnu bolest, hipertenziju i hiperlipidemiju.
Ukusan način da uključimo kurkumin u svoju ishranu jeste pravljenje tradicionalnog napitka poznatog kao „zlatno mleko”. Ono ne samo da je ukusno, već i konzumiranje jedne čaše uveče može biti umirujuća i zdrava navika.
Matcha je još jedna superhrana koja može ponuditi još više koristi od kurkumina. Ona nije samo napitak, već i energetski ispunjen recept za dugovečnost. Ono što matchu čini tako posebnom jeste to što je bogata katehinima, posebno ključnim sastojkom EGCG, koji je moćan antioksidant koji može da zaštiti ćelije od oštećenja, podstiče metabolizam i pomaže u sagorevanju masti.
Studije na miševima pokazuju da matcha može poboljšati profil lipida u krvi, poboljšati metabolizam glukoze, smanjiti upalu i ublažiti povećanje telesne težine povezano sa ishranom sa visokim sadržajem masti. Pokazalo se da snižava nivo stresa i anksioznosti kod ljudi, dok istovremeno poboljšava i kratkoročne i dugoročne kognitivne funkcije.
Ako želite da uključite matchu u svoju dnevnu rutinu, probajte matcha milkšejk.
Sastojci:
Priprema:
Tamnozeleno povrće, poput kelja, spanaća i blitve, pomaže našim ćelijama da se bore protiv starenja i usporavaju kognitivni pad.
Prospektivna studija objavljena u časopisu Neurology otkrila je linearnu vezu između unosa zelenog lisnatog povrća i sporijeg kognitivnog pada. Učesnici koji su konzumirali jednu do dve porcije dnevno doživeli su stopu kognitivnog pada koja je ekvivalentan tome da su 11 godina mlađi u poređenju sa onima koji retko jedu takvo povrće.
Ovo lisnato povrće bogato je esencijalnim hranljivim materijama, uključujući vitamin K, lutein, beta-karoten, nitrate, folat, kempferol i alfa-tokoferol, prema rečima istraživača. Iako ovi hranljivi sastojci mogu delovati nezavisno, oni deluju sinergistički kako bi zaštitili zdravlje mozga.
Druge studije pokazale su da nitrati u zelenom lisnatom povrću mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Sotirano zeleno lisnato povrće sa maslinovim uljem i belim lukom ukusno je i zdravo. Takođe može da se koristi u supama, salatama i drugim jelima.
Kombinovanjem kurkume, matche i tamnozelenog povrća u jedno jelo stvara se moćna činija superhrane koja maksimizira nutritivne koristi.
Priprema:
Ove tri supernamirnice – kurkuma, matcha i tamnozeleno povrće – i tradicionalna mudrost i savremena nauka potvrdile su kao dobre u borbi protiv starenja, poboljšanju koncentracije i održavanju zdravog uma i mozga.
Odaberite jednu od ovih namirnica, uključite je u svoju svakodnevnu ishranu i pridržavajte je se nedelju dana, a onda proverite da li osećate promene u svom telu.