Smatra se da jogurt, koji sadrži žive sojeve bakterija, štiti od mnogih vrsta bolesti, a istraživanja pokazuju da bi mogao da smanji i rizik od kolorektalnog raka. Nova studija, koju su vodili istraživači iz Mass General Brigham – integrisanog zdravstvenog sistema koji ujedinjuje najveće stručnjake za rešavanje najtežih problema u medicini, otkriva da konzumiranje jogurta tokom dužeg vremena može da zaštiti od kolorektalnog raka kroz promene u mikrobiomu creva.
Jogurt sadrži Bifidobacterium – bakterijsku vrstu
Koristeći podatke iz studija koje su pratile učesnike decenijama, istraživači su otkrili da je dugotrajna konzumacija dve ili više čaša jogurta nedeljno dovedena u vezu sa nižim stopama proksimalnog kolorektalnog karcinoma pozitivnog na Bifidobacterium – bakterijsku vrstu koja se nalazi u jogurtu. Studija je pokazala da je vrsta bakterija prilično česta – oko 30 odsto pacijenata sa kolorektalnim karcinomom imalo je bifidobakteriju koja može da se detektuje u tumorskom tkivu. Njihovi rezultati su objavljeni u Gut Microbes.
– Naša studija pruža jedinstvene dokaze o potencijalnoj koristi jogurta. Pristup moje laboratorije je da pokušam da dovedem u vezu dugoročnu ishranu i druga izlaganja sa mogućom ključnom razlikom u tkivu, kao što je prisustvo ili odsustvo određene vrste bakterija. Ova vrsta detektivskog rada može da pojača dokaze koji ishranu dovode u vezu sa zdravstvenim ishodima – navodi dr Shuji Ogino, šef Programa za molekularnu patološku epidemiologiju na Odeljenju za patologiju Brigham and Women’s Hospital, koja je jedan od osnivača Mass General Brigham.
Izučavano šta sve stoji iza porasta stope ranog kolorektalnog karcinoma
Dr Ogino i kolege, poznati su kao OPTISTIMISTICC tim i imaju za cilj da rasvetle kako mikrobiom doprinosi razvoju bolesti, napredovanju i odgovoru na lečenje. Kao deo ovoga, tim naučnika ima za cilj da definiše faktore rizika i izloženost životnoj sredini sa kojima se pojedinci susreću tokom života, a koji stoje iza porasta stope ranog kolorektalnog karcinoma.
Kako bi sproveli studiju, istraživači su koristili podatke iz dve prospektivne kohortne studije širom SAD poznate kao Zdravstvena studija medicinskih sestara (NHS) i Studija praćenja zdravstvenih radnika (HPFS). Studije su pratile više od 100.000 registrovanih medicinskih sestara i 51.000 muških zdravstvenih radnika. Učesnici su praćeni od 1976. za NHS i 1986. za HFPS, odgovarajući na ponovljene upitnike o faktorima životnog stila i ishodima bolesti, uključujući pitanja o prosečnom dnevnom unosu običnog i aromatizovanog jogurta, kao i drugih mlečnih proizvoda.
Raka proksimalnog kolona – vrste kolorektalnog karcinoma koji se javlja na desnoj strani debelog creva
Istraživači su takođe procenili uzorke tkiva za učesnike sa potvrđenim slučajevima kolorektalnog karcinoma, mereći količinu DNK bifidobakterije u tumorskom tkivu. Pronašli su 3.079 dokumentovanih slučajeva kolorektalnog karcinoma u dve studijske populacije. Informacije o sadržaju bifidobakterije bile su dostupne u 1.121 slučaju raka debelog creva. Među njima, 346 slučajeva (31 procenat) bilo je pozitivno na Bifidobacterium, a 775 slučajeva (69 odsto) negativno.
Ova niža stopa uzrokovana je manjom incidencom raka proksimalnog kolona pozitivnog na Bifidobacterium – vrste kolorektalnog karcinoma koji se javlja na desnoj strani debelog creva. Studije su otkrile da pacijenti sa proksimalnim rakom debelog creva imaju lošije ishode preživljavanja od pacijenata sa distalnim karcinomom.
Oduvek se verovalo da su jogurt i fermentisani mlečni proizvodi korisni za zdravlje gastrointestinalnog trakta
– Dugo se verovalo da su jogurt i drugi fermentisani mlečni proizvodi korisni za zdravlje gastrointestinalnog trakta. Naši novi nalazi ukazuju da ovaj zaštitni efekat može da bude specifičan za tumore pozitivne na bifidobakterije – objasnio je dr Tomotaka Ugai, sa a Odeljenja za patologiju Brigham and Women’s Hospital.
Naučnici veruju da dugotrajno uzimanje jogurta može da smanji rizik od raka proksimalnog debelog creva promenom mikrobioma creva, uključujući bifidobakteriju, ali napominju da su dalja istraživanja koja objedinjuju osnovne nauke i studije o zdravlju stanovništva potrebna kako bi se doneo konačan zaključak.