Naslovna / Ishrana

6 dobrih stvari koje se dese našem telu kada „raskinemo“ sa šećerom

Priredio/la: I. V.|15:00 - 04. 01. 2021.

Mnogo je motiva koji će vam pomoći da smanjite količine ili ukinete šećer u ishrani. Doći će vreme kada ćete biti zahvalni sebi zbog toga

šećer Mnogo je motiva za smanjenjem unosa šećera Foto: Shutterstock

Izbacivanje šećera iz ishrane je težak izazov – čak i za osobe jake volje. Zanimljivi su neki aspekti naučnih istraživanja koja su otkrila da šećer ima sposobnost da „prevari“ naš mozak i stalno mu sugeriše da želi sve više i više slatkog. Ali, dobre su vesti da je malo šećera tokom dana u redu, ali zaista malo. Američko udruženje za srce (The American Heart Association), na primer, preporučuje ženama ne više od 6 kašičica dodatog šećera dnevno. Takođe je u redu unositi i šećer iz hrane – voća i povrća, jer kako nutricionisti objašnjavaju, ovi šećeri koji se javljaju u prirodi sjedinjeni su sa vitaminima, mineralima, vlaknima i drugim hranljivim sastojcima za ljudski organizam. Ali, ako čovek uspe da dnevno unosi manje količine šećera jasno je da će stvoriti neverovatne zdravstvene dobrobiti.

Manje šećera – mladolika koža

Šećer u našoj ishrani automatski utiče na količinu šećera u krvotoku – a studije ukazuju da visok nivo šećera u krvi uspostavlja molekularni domino efekat nazvan glikacija. Kako stručnjaci kažu, to je samo termin u trendu za označavanje postupka koji može da ometa obnavljanje kolagena u koži, kao i proteina, zbog kojeg koža izgleda debelo. Ishrana puna poslastica takođe može da dovede do smanjene elastičnosti kože i preuranjene pojave bora. Srećom, istraživanja pokazuju da smanjenje unosa šećera može pomoći u smanjenju opuštenosti i drugih vidljivih znakova starenja kože.

Trajna, ali nezdrava energija

Dodati šećeri su jednostavni ugljeni hidrati. To znači da se brzo vare i brzo ulaze u krvotok. Nutricionisti smatraju da je to pravi krah za ljudski organizam s obzirom na to da će naš metabolizam sav dodati šećer pretvoriti u energiju. I ta energija možda može da nas „lažno drži“ ceo dan, poput energetskog tobogana. Jer dodatog šećera ima na svakom koraku, od peciva do preliva za salatu. Kada umesto toga jedemo hranu bogatu proteinima i zdravim mastima, poput šake badema – oni će nam obezbediti stabilniji tok energije.

Sprečite rizične masne naslage na stomaku

Svi dobro znamo da dnevna navika unosa šećera može da rezultira viškom kilograma, posebno u predelu stomaka. Ali, ono što možda mnogi ne shvataju jesu potencijalni rizici povezani sa mastima na stomaku. Hrana bogata šećerom uvećava nivo šećera u krvi koji pokreće insulin kroz naše telo a taj proces vremenom podstiče akumulaciju masnih naslaga na stomaku. Poznate kao visceralne masti, ove masne ćelije duboko u stomaku najrizičnija su vrsta jer generišu adipokine i masne hormone – hemijski pokretači smetnji koji putuju do naših organa i krvnih sudova i dovode do upale koja može biti pokretač stanja kao što su bolesti srca i rak . Dakle, smanjenjem unosa ćešera u organizam smanjuje se mogućnost stvaranja masnoća na stomaku i rizika koje ona nosi sa sobom.

Skinite višak kilograma, bez „borbe“

Endokrinolozi podsećaju da povećani nivo insulina i prekomerno skladištenje kalorija ne dodaje samo višak naslaga na stomaku, već po celom telu. Zamena rafinisanih ugljenih hidrata i slatke hrane zdravim mastima pomaže da naš insulin ostane stabilan, tako da se manje kalorija skladišti u vidu sala. Kao rezultat toga, kako objašnjavaju endokrinolozi, umanjuje se osećaj gladi, metabolizam se ubrzava a težina se gubi sa manje borbe.

Smanjite rizik od dijabetesa

Budući da nam manje slatkiša pomaže u sprečavanju nagomilavanja kilograma, bićemo i zaštićeniji od dijabetesa tipa 2. Ali, unos manjih količina šećera takođe smanjuje rizik od bolesti na drugi način. Ishrana sa mnogo brzo svarljivih ugljenih hidrata, poput šećera, zahteva da pankreas oslobađa puno insulina, obrok za obrokom, dan za danom, objašnjavaju endokrinolozi.  Ta prekomerna potražnja može preopteretiti ćelije koje proizvode insulin, uzrokujući njihov „kvar“, što na kraju dovodi do pojave dijabetesa.

Srcu ne prijaju slatkiši

Dobro zdravlje srca pomaže nam, odnosno daje nam snagu da lakše prolazimo kroz sve naporne aktivnosti i izazove.  Ali, kolačići i karamel-kafe ne idu na ruku našem srcu. Istraživanja pokazuju da dodavanje šećera može stvarno da utiče na kardiovaskularni sistem. Studija iz 2014. otkrila je da ljudi koji su konzumirali 17 odsto do 21 odsto svojih dnevnih kalorija iz slatkiša imaju 38 odsto veći rizik od smrti izazvane srčanim bolestima. Zaključak je jednostavan – smanjite količine šećera sada, kasnije će vam se to isplatiti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo