Pečurke su bogat izvor minerala i vitamina koji su nam preko potrebni u ovo doba godine. Veruje se da ovo „šumsko meso“ može da ojača imuni sistem, dragocen su izvor vitamina D. Stručnjaci napominju da jedan jednostavan trik, pre pripreme, može da pojača za 20 puta sadržaj vitamina D u pečurkama.
Malo kalorija, mnogo vitamina i minerala
Sveže pečurke imaju malo kalorija, sadrže i vitamine B grupe, oko 100 grama šampinjona obezbeđuje skoro četvrtinu preporučene količine vitamina B2 i B3. Posebno su bogate vitaminom D pečurke koje se gaje na dnevnoj svetlosti, one iz prirode su bolji izbor, ali pošto u šumi ima i otrovnih pečuraka, savet je da se kupuju kod proverenih proizvođača. Pečurke sadrže dosta i kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, fosfora, gvožđa.
Samo 20 odsto vitamina D unosimo ishranom
Većina osoba obezbeđuje vitamin D izlaganjem sučevoj svetlosti, pojedini stručnjaci tvrde da se vitamin D kao dragoceni element za naše sveukupno zdravlje u nedovoljnoj meri koristi iz hrane.
Lekari savetuju upotrebu vitamina D prvenstveno putem namirnica, s tim što ishranom unesemo samo oko 20 odsto dnevnih potreba vitamina D. Suplementacija se preporučuje pod nadzorom lekara i tek kada se ustanovi manjak vitamina D.
U kojim namirnicama ima vitamina D?
Ljudi povezuju vitamin D sa izlaganjem suncu, ali pečurke imaju sličnu sposobnost i mogu da obezbede ovu esencijalnu hranljivu materiju. Najvažniji izvori vitamina D u ishrani su morske vrste ribe – haringa, losos, skuša, tuna, sardine. Riblje ulje sadrži 8000 IJ na 100 g, kao i ulje bakalara, pri čemu 5 ml obezbeđuje 56 odsto dnevnih potreba. Vitamina D ima i u spanaću, kelju, brokoliju i batatu, kiviju, pomorandži, banani, smokava, koštunjičavom voću.
Kako obogatiti pečurke vitaminom D?
Pečurke imaju bitne količine vitamina D, a nutricionista Elliot Webb objašnjava da je moguće na jedan način da pojačamo ovo dejstvo.
– Pečurke sadrže jedinjenje ergosterol, koje se transformiše u prekursor vitamina D pod dejstvom ultraljubičastog svetla. To znači da jednostavno izlaganje pečuraka direktnoj sunčevoj svetlosti pre pripreme može u bitnoj meri da pojača sadržaj vitamina D – tvrdi Webb.
Kod nas se najčešće konzumiraju šampinjoni (Agaricus campester, A. bisporus, A. arvensis) iz uzgoja. Ove pečurke se gaje na tamnim mestima, ali reaguju na UV zrake, kada počnu da stvaraju dodatni vitamin D kako bi se odbranile od solarnog zračenja. Webb napominje da je dovoljno izlagati pečurke sunčevim zracima 20 do 30 minuta i da već dođe do bitnog efekta. Prilikom izlaganja suncu pečurke stvaraju vitamin D2.
– Pečurke sadrže jedan ili dva mikrograma vitamina D, ali izlaganjem sunčevoj svetlosti ta količina se povećava čak za 20 puta. Samo 15 do 30 minuta izlaganja suncu može da u bitnoj meri obogati sadržaj pečuraka – navodi Webb.
Skandinavski „trik“
Ovaj „mali trik“ je dugo poznat u skandinavskim zemljama u kojima su divlje pečurke, prirodno izložene sunčevoj svetlosti, dugo bile cenjene zbog svojih nutritivnih prednosti.
– Efikasnost ove metode nije samo anegdotska, naučne studije su potvrdile pozitivan uticaj sunčeve svetlosti na pečurke. Čak i sušene pečurke mogu na ovaj način da generišu značajne količine vitamina D – smatra Webb.
Preporuka je da se pečurke stave na otvoren prostor ili na prozorsku dasku, po mogućstvu kada je sunčano vreme. Drže se na direktnoj sunčevoj svetlosti 15 do 30 minuta, potrebno je se pravilno rasporede i posle vremena okrenu na drugu stranu zbog ravnomerne ekspozicije. Potom se pripremaju.
Webb naglašava da je ovo dobar način da se pojača dejstvo vitamina D, bez potrebe za dodatnim suplementima. Metoda je jednostavna i ne zahteva nikakve dodatne troškove.