Naslovna / Ishrana

Šoljom kafe mnogi započinju dan, ali u ovim situacijama treba je preskočiti

Priredio/la: D. T.|9:00 - 10. 01. 2021.

Postoje situacije u kojima kafa nije dozvoljena…

šolja kafe

Kafu ne treba piti na prazan stomak Foto: Shutterstock

Šolja kafe idealan je način za početak dana milionima ljudi. Ritual ispijanja kafe ponavljaju bar još jednom u toku dana. Ali ima situacija kada ovaj omiljeni napitak nije dozvoljen, što se posebno odnosi na neka zdravstvena stanja koja zahtevaju operativno lečenje. A da biste izbegli gorušicu i oštećenje sluzokože želuca (gastritis), ne bi trebalo da je pijete na prazan stomak.

Šoljica kafe – pitanje za lekare

– Znači li to da ne smem da popijem kafu? – najčešće je pitanje za lekare pacijenata koji se pripremaju za neku intervenciju. Neka istraživanja pokazuju da je u pojedinim slučajevima kafa, ipak dozvoljena. Ali to ipak zavisi od toga za koju vrstu zahvata se pripremate.

Da li sme pre opracije

Kada je u pitanju ovako ozbiljna intervencija, nije dozvoljena konzumacija hrane ili pića. Lekovi koji se koriste u opštoj anesteziji mogu da vrate sadržaj iz želuca u jednjak i dovedu do dodatnih komplikacija. To je razlog, kako navode stručnjaci, zašto nije dozvoljeno da se jede ili popije kafa nekoliko sati pre operacije u opštoj anesteziji.

Da li sme pre vađenja krvi

Posavetujte se s lekarom kako biste bili sigurni, da li smete da popijete kafu, pre vađenja krvi. Za određivanje nekih parametara nije neohodno da odete u laboratoriju praznog stomaka. Savet je ipak da uživate u kafi posle dobijenih rezultata, jer postoji mogućnost da će vam tražiti da ponovite pregled krvi.

Važno

Kafu ne treba da pijete na prazan stomak, čak i ako ne osećate tegobe. Povećana količina želudačne kiseline može da uzrokuje gorušicu koja će vas pratiti dugo nakon ispijanja kafe. Ova navika na duge staze dovodi do oštećenja sluzokože želuca i moguće pojave čira.

Da li je u povremenom postu dozvoljena kafa

Da, možete da pijete kafu ili crni čaj ili bilo kojih od nekaloričnih napitaka. Povremeni post je zasnovan na konceptu unošenja hrane samo u određenim satima u toku dana. Obična crna kafa nema kalorije, pa ne može narušiti koncept. Naravno, nije dozvoljena kafa sa dodacima kao što su krem ili šećer.

Budite oprezni

Ukoliko morate da se uzdržavate od hrane i pića iz medicinskih razloga bitno je da sledite uputstva lekara, čak kada to znači i zabranu pijenja kafe. U protivnom, postoji opasnost da ozbiljno narušite zdravlje.

U slučaju da se uzdržavate od hrane kako biste skinuli koji kilogram ili zato što smatrate da je to zdraviji način života, ne morate da odustanete od kafe. U suštini, malo ugađanja može biti od pomoći da dijetu ili post lakše podnesete.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo