List kupine je potencijalni „ubica“ bakterija: Ovo voće je eliksir za mozak, ima malo kalorija i riznica je vitamina
Istraživanja sugerišu da antocijanini koji se nalaze u kupinama mogu da pomognu u povećanju protoka krvi ka mozgu, aktiviranju regija zaduženih za govor i pamćenje i poboljšanju kognitivne funkcije kod osoba sa blagom do umerenom demencijom
Kupine nisu samo ukusno voće, one su izuzetan nutritivni koktel različitih vrednih hranljivih materija. Bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Jesu li kupine zdrave?
Kratak odgovor bi bio: apsolutno!
Tokom istorije, ljudi su koristili plodove, lišće i grane kupine kao pomoć u lečenju različitih bolesti. Danas, iako je moderna medicina zamenila tradicionalnu upotrebu, sve je više naučnih dokaza da kupine imaju brojne koristi za zdravlje.
Kupine obiluju vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima - nutrijentima ključnim za očuvanje zdravlja. Studije pokazuju da antioksidansi mogu smanjiti upale i pomoći u prevenciji mnogih bolesti, uključujući i karcinom.
Uz to, kupine su niskokalorične i imaju malo ugljenih hidrata. Jedna porcija sadrži samo 62 kalorije i 13,8 grama ugljenih hidrata. Dakle, možete ih slobodno konzumirati bez griže savesti.
1. Kupine pomažu opštoj funkcionalnosti organizma
Kupine su izuzetno bogate vitaminom C, vitaminom K i manganom. Vitamin C jača imunitet, pomaže u zarastanju rana i boljoj apsorpciji gvožđa. Takođe deluje kao antioksidans. Vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Mangan učestvuje u stvaranju energije, zaštiti ćelija, imunitetu, rastu kostiju, reprodukciji i zgrušavanju krvi.
2. Poboljšavaju varenje i nivo šećera u krvi i mogu da smanje upalne procese
Kupine sadrže značajnu količinu vlakana, čak 7,6 g po porciji. Vlakna poboljšavaju rad creva, regulišu nivo šećera u krvi i pomažu u snižavanju lošeg holesterola. Nerastvorljiva vlakna pomažu redovnom pražnjenju creva i sprečavaju nadutost i zatvor. Rastvorljiva vlakna snižavaju LDL holesterol i regulišu šećer u krvi.
Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana, što povećava rizik od srčanih bolesti. Dnevna preporuka iznosi između 25 i 40 g, u zavisnosti od pola i starosti.
Kupine su bogate polifenolima, naročito antocijaninima, snažnim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i hronične upale. Hronične upale su povezane s nizom ozbiljnih bolesti, u koje spadaju i kancer, bolesti srca, plućne bolesti i dijabetes tipa 2.
3. Štite srce i krvne sudove, čuvaju mozak i poboljšavaju kognitivne funkcije
Antocijanini mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, posebno ateroskleroze (nakupljanje plaka u arterijama), koja može dovesti do srčanog ili moždanog udara, bolesti bubrega i periferne vaskularne bolesti.
Jedna studija pokazala je da su ljudi koji su uzimali suplemente antocijanina tokom 24 nedelje imali niže nivoe upalnih proteina, viši HDL ("dobar" holesterol) i niži LDL ("loš" holesterol) u poređenju sa kontrolnom grupom.
Upale u mozgu mogu uticati na pamćenje, govor i pažnju. Istraživanja ukazuju da antocijanini mogu da povećaju protok krvi ka mozgu, aktiviraju regije zadužene za govor i pamćenje i poboljšaju kognitivne funkcije kod osoba sa blagom do umerenom demencijom.
Mogu li se jesti svakodnevno?
Da, odgovaraju nutricionisti. Kupine se mogu bezbedno konzumirati svakodnevno kao deo uravnoteženog izbora ishrane. Preporučene su dve porcije voća dnevno, a jedna porcija je šolja svežeg voća. Ipak, preporučuje se da voće bude raznoliko, kako biste uneli različite nutrijente i antioksidanse iz više izvora.
Zanimljivost koju mnogi ne znaju: Za šta je koristan list kupine?
Kupinovo lišće, koje se obično zanemaruje, ima dokazano antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo, a tradicionalno se koristi u obliku čaja za lečenje upala grla, dijareje i problema sa desnima.
Naučnici su utvrdili da ekstrakti lišća kupine inhibiraju rast bakterija kao što su Staphylococcus aureus i Escherichia coli, što potvrđuje vekovnu praksu korišćenja kupine kao prirodne pomoći za mnoga stanja.
U International Journal of Antimicrobial Agents objavljena je analiza lista Rubus ulmifolius (vrsta istovetna ili bliska kupini), kojima se ispitivalo dejstvo ekstrakta na sojeve Helicobacter pylori (štetna bakterija u želucu). Ekstrakt lista pokazao je značajnu antimikrobnu aktivnost, a izolovane polifenole iz listova takođe su delovale antibakterijski
Pored toga, u nezavisnoj studiji objavljenoj na PMC (PubMed Central) analiziran je hidroalkoholni ekstrakt lista Rubus fruticosus, koji je pokazao srednje do snažno antibakterijsko dejstvo na Gram-pozitivne (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis) i Gram-negativne bakterije (Escherichia coli, Haemophilus influenzae). Zona inhibicije rasta kretala se između 6 i 11 mm, što ukazuje na značajnu aktivnost ekstrakta.
Takođe, još jedna studija ispituje mlade listove i stabljike Rubus caesius (vrsta kupine). Dokazana je antibakterijska aktivnost protiv E. coli, Salmonella enterica, Enterococcus faecalis i Clostridium spp.