Naslovna / Ishrana

Kako kupine mogu da zamene slatkiše a da ne uzrokuju višak kilograma

Priredio/la: S.St.|15:00 - 17. 08. 2023.

Kupine su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a posebno su dobre za očuvanje zdravlja  mozga

kupine Kupine su bogate korisnim vitaminima i mineralima, vlaknima i antioksidansima, a imaju malo kalorija, ugljenih hidrata i masti Foto Shutterstock

Kupine su superhrana sa korisnim vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Imaju malo kalorija, ugljenih hidrata i masti i mogu se čak boriti protiv raka i pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Kupine i njihove zdravstvene prednosti

Slatke, ali u isto vreme i kisele, kupine su jedno od omiljenog letnjeg voća. Ono što treba da znamo jeste da prednosti ovih bobičastih lepotica prevazilaze njihov primamljiv ukus, jer kupine takođe imaju impresivne zdravstvene prednosti.

1. Prepune su vitamina C

Samo jedna šolja sirovih kupina ima 30,2 miligrama vitamina C. To je polovina dnevne preporučene vrednosti. Vitamin C doprinosi formiranju kolagena u kostima, vezivnom tkivu i krvnim sudovima. Vitamin C pomaže i kod:

  • lečenja rana
  • regenerisanja kože
  • smanjuje slobodne radikale (molekule koje oslobađaju toksini) u telu
  • apsorbuje gvožđe
  • skraćuje prehladu
  • sprečava skorbut

Mada je potrebno više istraživanja, neke studije sugerišu da vitamin C pomaže u smanjenju stvaranja supstanci koje izazivaju rak u telu. Vitamin C deluje kao antioksidant, što takođe može da smanji oksidativni stres u telu koji može dovesti do raka.

2. Imaju puno vlakana

Većina ljudi kroz ishranu ne unosi dovoljno vlakana. Ishrana sa malo vlakana povezana je sa problemima sa varenjem kao što su nadimanje, zatvor i bol u stomaku. U studiji iz 2013. godine, navodi se da nedostatak vlakana može povećati rizik od srčanih bolesti.

Ishrana bogata vlaknima pomaže da se:

  • smanji holesterol
  • redovno prazne creva
  • upravlja nivoom šećera u krvi usporavanjem brzine apsorpcije šećera
  • nakon jela duže osećamo sito
  • obezbedi gorivo za ishranu zdravih crevnih bakterija

Iako su male bobice, kupine su bogate vlaknima – jedna šolja sirovih kupina ima ih skoro 8 grama.

3. Odličan su izvor vitamina K

Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi i zbog toga ne krvarimo obilno kada se posečemo. Vitamin K ima i važnu ulogu u metabolizmu kostiju. Nedostatak vitamina K može dovesti do stanjivanja i preloma kostiju, kao i do lakog nastanka modrica, obilnog menstrualnog krvarenja i pojave krvi u stolici ili urinu.

Samo jedna šolja sirovih kupina obezbeđuje skoro 29 mikrograma – više od jedne trećine dnevne preporučene vrednosti – vitamina K.

Osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi, obavezno treba da jedu usklađenu ili smanjenu količinu hrane bogate vitaminom K, kao što su kupine, zeleno lisnato povrće, soja i fermentisana mlečna hrana. Lekar je taj koji će dati savet o količini koja može da se jede.

4. Imaju visok sadržaj mangana

O manganu se ne priča mnogo kao o drugim mineralima, ali on je od vitalnog značaja za zdrav razvoj kostiju i zdrav imuni sistem. Pored toga, ona pomaže našem organizmu da metaboliše ugljene hidrate, aminokiseline i holesterol.

Kao i vitamin C, mangan igra ključnu ulogu u formiranju kolagena. Enzim koji pomaže manganu da formira kolagen, prolidazu, takođe pomaže da rane pravilno zarastu.

Mangan može da pomogne u sprečavanju osteoporoze, kontroli nivoa šećera u krvi i smanjenju epileptičnih napada.

Jedna šolja sirovih kupina sadrži 0,9 miligrama mangana, skoro polovinu dnevne preporučene vrednosti. Ali, treba imati na umu da previše mangana može biti otrovno.

Malo je verovatno da ćemo hranom uneti previše mangana, osim u slučaju stanja koje sprečava telo da eliminiše višak mangana, kao što je hronična bolest jetre ili anemija.

5. Mogu poboljšati zdravlje mozga

Konzumiranje bobičastog voća, kao što su kupine, može poboljšati zdravlje mozga i pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja uzrokovanog starenjem, navodi se u pregledu istraživanja u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Zaključak u tom pregledu jeste da antioksidansi u bobičastom voću pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i menjaju način na koji neuroni mozga komuniciraju. Ovo može pomoći u smanjenju upale mozga, koja može dovesti do kognitivnih i motoričkih problema uobičajenih kod starenja.

6. Pružaju podršku oralnom zdravlju

Studija iz 2013. godine pokazala je da ekstrakt kupine ima antibakterijske i antiinflamatorne sposobnosti protiv nekih vrsta bakterija koje uzrokuju oralne bolesti. Iako istraživači upozoravaju da je potrebno više studija, oni navode da ekstrakt kupine može pomoći u prevenciji i kontroli bolesti desni i karijesa.

Kupine i njihova hranljiva svojstva

Kupine su odlična opcija za zamenu slatkiša kod svih onih koji žele da smršaju ili su na planu ishrane sa malo ugljenih hidrata. Jedna šolja sirovih kupina ima samo 62 kalorije, 1 gram masti i samo 14 ugljenih hidrata. Zbog ovoga lako mogu da se dodaju u uravnoteženi plan ishrane.

Kupine takođe imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji iznosi 25. GI je skala koja rangira broj ugljenih hidrata u hrani od 0 do 100 i tako pokazuje koliko brzo određena hrana izaziva skok šećera u krvi. Smatra se da je manja verovatnoća da će vrednost od 55 ili niža povećati nivo šećera u krvi.

Glikemijsko opterećenje (GO) meri porast šećera u krvi na osnovu broja ugljenih hidrata koje hrana sadrži u prosečnoj porciji. GO izračunava se tako što se broj glikemijskog indeksa hrane pomnoži se sa brojem grama ugljenih hidrata u obroku koji jedemo, a zatim podeli sa 100. GO smatra se preciznijom procenom kako hrana može uticati na šećer u krvi. GO kupina je samo 4, što je veoma nisko.

Na osnovu svega, ne čudi da se kupine nazivaju superhranom. Zato kupine obavezno uvrstite u svoju ishranu i uživajte u njihovim blagodetima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo