3 čorbe od povrća za osobe sa dijabetesom koje pate od konstipacije, po predlogu nutricioniste Jovane Živić

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako imate dijabetes, a muči vas zatvor, nutricionista Jovana Živić za vas ima predlog tri čorbice od povrća koje poboljšavaju rad i pražnjenje creva

Nutricionista Jovana Živić: Konstipacija je neprijatnost o kojoj ljudi često nerado govore, ali je i te kako česta, naročito kod osoba sa dijabetesom tipa 2 Foto: Privatna arhiva/ Shutterstock

Čorbe od povrća uvek se preporučuju kada čovek ima problema sa varenjem i zdravljem creva jer ovo "jelo na kašiku" obezbeđuje hidrataciju, a istovremeno obezbeđuje esencijalne minerale poput kalijuma i natrijuma. Sastojci čorbe od povrća bogati su vlaknima koja najbolje podstiču pravilnu funkciju i zdravlje creva i sprečavaju zatvor. Takođe, visok sadržaj vode i vlakana u čorbicama stvaraju osećaj sitosti i tako smanjuju prejedanje.

Čorbe od povrća bogate su vlaknima i vodom što olakšava pražnjenje creva

Čorbe od povrća potpomažu varenje i funkciju creva tako što obezbeđuju vlakna za redovno pražnjenje creva, prebiotike koji hrane korisne crevne bakterije i hidrataciju kako bi stolica bila meka i laka za pražnjenje. Topla tečnost stimuliše digestivne enzime i pokretljivost, dok je lako svarljivo povrće poput kuvane šargarepe i slatkog krompira nežno za osetljiv želudac i obezbeđuje esencijalne hranljive materije za zdravlje creva.

Konstipacija ili zatvor je stanje koje može da se javi kod svake osobe, pa tako i kod osoba sa dijabetesom. Dijabetes i zatvor imaju veze jedno s drugim jer visok šećer u krvi može da ošteti nerve u digestivnom traktu, što dovodi do dijabetičke neuropatije i usporenog kretanja creva (gastropareza ili dijabetička enteropatija), što rezultira presporim kretanjem hrane i otpadnih materija kroz debelo crevo. Ovo sporo vreme prolaska otpada kroz creva omogućava apsorpciju više vode iz stolice, što je čini tvrđom i težom za pražnjenje.

Hronična konstipacija kod dijabetičara otežava regulaciju šećera u krvi

- Konstipacija je neprijatnost o kojoj ljudi često nerado govore, ali je i te kako česta, naročito kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Redovna stolica je važna ne samo zbog osećaja lakoće i dobrog varenja, već i zbog opšteg zdravlja, kontrole glikemije i ravnoteže crevne mikrobiote. Kod dijabetesa tipa 2 neretko dolazi do oštećenja nerava (dijabetička neuropatija), pa i nervi koji kontrolišu rad creva mogu da budu usporeni. Hronična konstipacija kod dijabetičara nije samo neprijatnost – ona otežava regulaciju šećera u krvi, pojačava glikemijske oscilacije i dodatno narušava metabolizam. Ako creva ne rade kako treba, narušava se i ravnoteža crevne flore, takozvana „kultura creva“ – a upravo ona utiče na imunitet, energiju i raspoloženje. Dakle, sve ide iz creva - ako su ona u balansu, i regulacija dijabetesa je stabilnija - objašnjava u razgovoru za eKlinika portal strukovni nutricionista dijetetičar Jovana Živić. 

Predlog tri čorbe od povrća za osobe sa dijabetesom

Nutricionista Jovana Živić za čitaoce eKlinika portala daje predlog za pripremu tri povrtne čorbice namenjene osobama sa dijabetesom koje imaju problema sa konstipacijom.

1. Prolećna čorba od spanaća i tikvica

Sastojci (za 2 porcije):

- 1 srednja tikvica

- šaka svežeg spanaća

- 1 šargarepa

- 1 manji krompir (ili komadić bundeve umesto krompira)

- 1 kašičica maslinovog ulja

- malo soli, biber

Priprema:

Tikvicu, šargarepu i krompir iseckati i kuvati u vodi dok ne omekšaju.

Dodati spanać pred kraj i kuvati još 2 do 3 minuta.

Izblendati u krem čorbu, dodati maslinovo ulje i začiniti.

Salata uz ovo jelo: sveža salata od mladog kupusa i šargarepe sa limunom i maslinovim uljem.

2. Letnja paradajz-čorba sa povrćem i malo integralnog pirinča

Sastojci (za 2 porcije):

- 3 zrela paradajza (ili 200 ml pasiranog paradajza bez dodatog šećera)

- 1 crvena paprika

-  1 šargarepa

- 1 štapić celera

- 2 kašike integralnog pirinča

- 1 kašičica maslinovog ulja

- začini: peršun, bosiljak, biber

Priprema:

Povrće iseckati i kuvati zajedno oko 15 minuta.

Dodati opran pirinač i kuvati dok ne omekša.

Po želji blendirati u polu-krem supu ili ostaviti komadiće.

Dodati maslinovo ulje i začine.

Salata uz ovo jelo: krastavac + zelena salata + malo luka i bosiljka, začinjeno maslinovim uljem i

limunom.

3. Jesenja čorba od bundeve i šargarepe

Sastojci (za 2 porcije):

- 300 g bundeve

- 2. šargarepe

- 1 manji crni luk

- kašičica maslinovog ulja

- začini: đumbir, kurkuma, biber

Priprema:

Bundevu, šargarepu i luk iseckati i kuvati u vodi oko 20 minuta.

Kada omekša, izblendati u glatku krem čorbu.

Dodati maslinovo ulje i začine.

Salata uz ovo jelo: cvekla, rukola i orasi, uz malo limuna.