Od čega zavisi da li ćemo iz belog luka iskoristiti najviše korisnih sastojaka?
Glavni sastojak koji se smatra odgovornim za mnoge korisne efekte belog luka je alicin. Nastaje kada se svež čen usitni ili izdrobi, a jedan enzim se pretvara u alicin
Veza beli luk (Allium sativum) i imunitet predmet je značajnog broja kliničkih i eksperimentalnih radova. Ipak, važno je dobro razlikovati što su potvrđene činjenice, a šta su obećavajuće, ali još uvek nepotpuno dokazane hipoteze o tome da će nas neki čen belog luka zaštititi od bolesti.
Koji sastojak čini beli luk toliko hranljivim
Glavni sastojak koji se smatra odgovornim za mnoge korisne efekte belog luka je alicin. Nastaje kada se svež čen usitni ili izdrobi, jer se jedan enzim pretvara u alicin.
Osim alicina, beli luk sadrži i druge organske sumporne spojeve (npr. dialil disulfid, dialil trisulfid), polifenole, saponine i flavonoide. Svi oni mogu doprineti antioksidativnim i imunomodulatornim efektima.
Dakle, od načina pripreme (sirov, zdrobljen, sušen...) zavisi koja komponenta i u kojoj količini bi bila dostupna organizmu za korišćenje.
Mehanizmi delovanja: Kako beli luk može da utiče na imunski sistem
Evo nekih od ključnih mehanizama koja naučni radovi ističu kao potencijale belog luka.
Stimulacija imunih ćelija
Beli luk je pokazao potencijae da aktivira ili pojača funkciju raznih imunih ćelija makrofaga, limfocita (uključujući T- i B-ćelije), prirodnih “ubica” (NK ćelije) i dendritičkih ćelija. Pojedini radovi ističu da beli luk može da modulira sekreciju citokina, pojačati fagocitozu i aktivaciju makrofaga.
Imunomodulacija i regulacija inflamacije
Beli luk može da usmerava imunski odgovor tako da ne bude preteran.
To uključuje regulaciju citokina (npr. smanjenje TNF-α, IL-6) i smanjenje sistemskog oksidativnog stresa.
Antivirusna i antimikrobna svojstva
Supstance iz belog luka su pokazale aktivnost protiv raznih virusa (influenza, herpes, HIV, itd.) i bakterija u laboratorijskim uslovima. Mehanizmi mogu da uključe sprečavanje ulaska virusa u ćelije, inhibiciju replikacije i modulaciju odbrambenih puteva domaćina.
Smanjenje oksidativnog stresa
Kao antioksidans, beli luk može da pomogne smanjenju štete koju slobodni radikali nanose ćelijama imuniteta. Time pomaže održavanju ravnoteže i funkcionalnosti imunog sistema.
Klinički dokazi i studije na ljudima
Iako su mehanizmi dovoljno utemeljeni u eksperimentima, klinički dokazi naročito onih velikih, rigoroznih studija su ipak ograničeni.
Pregled koji obuhvata 83 studije ukazuje na to da konzumacija belog luka može da modulira biomarkere raznih bolesti, ali naglašava i ograničenja u pogledu bioapsorpcije, varijabilnosti pripravaka i heterogenosti studija.
U studiji sa sušenim belim lukom, suplementacija AGE je pokazala da može poboljšati funkciju imunih ćelija i smanjiti težinu simptoma prehlade i gripa kod ljudi.
U delu rada “Biological properties and therapeutic applications of garlic” ističe se da organske sumporne komponente belog luka mogu održavati imunološku homeostazu kroz regulaciju citokina i ekspresije gena imunih ćelija.
Međutim, neki izvori upozoravaju da danas nema dovoljno čvrstih dokaza da suplementi belog luka značajno smanjuju učestalost obolevanja kod zdravih ljudi. Postoje obećavajući rezultati, ali ne dovoljno snažnih, dugoročnih i ujednačenih randomiziranih kliničkih studija da se beli luk može prihvatiti kao pouzdan “imuno-booster”.
Praktični saveti
Konzumiranje sirovog ili lagano obrađenog belog luka, ostavljenog da “odstoji” nekoliko minuta nakon seckanja, može omogućiti stvaranje alicina i drugih aktivnih spojeva pre nego što se razgrade toplotom. Suplementarni oblici takođe su opcija, ali treba birati proverene, kvalitetne proizvode i pratiti uputstva.
Beli luk ne treba smatrati “čudotvornim lekom”. Najbolje deluje kao deo uravnotežene ishrane, zdravog načina života i drugih imunoloških mera (dovoljno sna, fizička aktivnost, niži nivo stresa...).
Ukoliko osoba već koristi lekove (npr. antikoagulanse, imunosupresive, antidiabetike) dobro je konsultovati lekara pre značajnije upotrebe belog luka u terapijske svrhe.