Intuitivna ishrana počiva na 10 principa kojih se treba pridržavati: Glad je način na koji telo traži pažnju
Intuitivna ishrana nije samo još jedan dijetetski trend već filozofija ishrane koja nudi nešto sasvim drugačije - nešto nežnije i održivije. Doktor psihologije Susan Albers iz Cleveland Clinic objašnjava šta je intuitivna ishrana i kako da počnete da primenjujete njene principe u svom životu.
Šta je intuitivna ishrana?
Intuitivna ishrana je pristup hrani koji se fokusira na identifikovanje i poverenje u vaše znakove gladi. To je pristup zasnovan na dokazima, koji nije zasnovan na dijetama i uči nas da verujemo unutrašnjim signalima gladi i sitosti tela, da se pomirimo sa hranom odbacivanjem dijetetskog mentaliteta i pravila i da negujemo pozitivan odnos sa svojim telom i ishranom. Radi se o slušanju signala vašeg tela za ishranom, razlikovanju fizičke gladi od emocionalnih želja i izboru hrane koja podržava vaše fizičko i mentalno blagostanje, umesto fokusiranja na gubitak težine.
- To je potpuna suprotnost dijetama. Umesto da pratite pravila i ograničavate ono što jedete, verujete svojim unutrašnjim znakovima gladi, sitosti i osećaja sitosti. Ovo vam pomaže da odlučite šta i koliko ćete jesti. Nijedna hrana nije van stola - objašnjava dr Albers.
Da biste jeli intuitivno, morate da se odučite negativnih poruka o hrani i ishrani. Sa dijetom pratite pravila. Sa intuitivnim jedenjem, slušate svoje znakove gladi, kaže dr Albers. To može biti radikalna promena za ljude koji izbegavaju određenu hranu iz stida ili krivice.“
Koje su prednosti intuitivne ishrane?
Glavna prednost intuitivnog jedenja je to što poboljšava vaš odnos sa telom i hranom. Konkretno, studije pokazuju da intuitivna ishrana ima veze sa:
- Pozitivnom slikom tela i samopoštovanjem
- Nižim stopama poremećaja u ishrani
- Višim opštim blagostanjem.
- Hoćete li da smršate? Možda, ali to nije poenta intuitivne ishrane. Cilj intuitivnog jedenja nije gubitak težine. Gubitak težine je deo kulture ishrane. Gura vas u stid i krivicu na način na koji fokusiranje na poboljšanje zdravlja i radosti oko hrane to ne čini - ističe dr Albers.
Neki ljudi, primećuje ona, gube težinu jer su u stanju da zaustave nezdrave navike poput prejedanja. Ali, drugi ljudi dobijaju na težini, posebno ako su se dugo ograničavali ili držali dijete.
Intuitivni principi ishrane
Intuitivna ishrana nije besplatna, to je okvir koji vam pomaže da ponovo izgradite poverenje u svoje telo. Zasnovana je na 10 vodećih principa koje su razvile dijetetičarka Evelyn Tribole i nutricionistička terapeutkinja Elyse Resch. Ovi principi nisu pravila kojih se treba savršeno pridržavati. Umesto toga, posmatrajte ih kao alate koji će vam pomoći da se odreknete štetnih obrazaca ishrane i ponovo se povežete sa svojim prirodnim signalima. Svaki princip nudi drugačiji način da se primeni na telo, izazove kultura ishrane i pristupi hrani sa radoznalošću umesto sa osuđivanjem. Zajedno, oni postavljaju temelje za zdraviji i mirniji odnos sa hranom.
Dr Albers objašnjava svaki princip i kako da počnete da ga primenjujete u svakodnevnom životu.
1. Odbacite mentalitet ishrane. Oslobodite se - i aktivno odbacite - sve što ima veze sa ishranom. Od društvenih medija, reklama, pa čak i ćaskanja među prijateljima, razgovori o najnovijim trendi dijetama i dijetetskim proizvodima su svuda. I mogu da učine više štete nego koristi.
2. Poštujte svoju glad. Glad je prirodni signal, baš kao disanje ili treptanje. Ne biste ih ignorisali, zato ne ignorišite ni svoju glad. „Glad nije neprijatelj“, kaže dr Albers. „To je način na koji vaše telo traži brigu.“
3. Pomirite se sa hranom. Možda niste jeli hleb godinama ili možda nikada ne jedete posle 19 časova. Ovaj princip vas poziva da se rešite tih pravila. „Prestanite da se borite sa hranom“, savetuje dr Albers. „Ovo uključuje i prekid jezika koji ukazuje da ste u ratu sa hranom, poput: "Ne mogu to da jedem" ili "Ne bi trebalo ovo da jedem".
4. Izazovite policiju hrane. Taj glas u vašoj glavi koji kritikuje i osuđuje ono što jedete? Onaj koji kaže da niste trebali da jedete taj komad rođendanske torte? Taj glas može delovati kazneno i nije uvek koristan. Ali, dr Albers objašnjava - „Hrana nije dobra ili loša. Ovo je promena u jeziku ako ste odrasli razmišljajući o tome na taj način.“
5. Ponovo otkrijte zadovoljstvo. Iako je jedenje biološka potreba, hrana koju birate trebalo bi da vam donese i malo radosti. „Jedenje bi trebalo da bude prijatno iskustvo“, podstiče dr Albers. „Ovo uključuje i degustaciju hrane koja vam prija.“
6. Osetite svoju sitost. Obratite pažnju na trenutak kada prestanete da osećate glad. Osećaj sitosti i fizičkog zadovoljstva je važna informacija koja vam može dati naznake o tome zašto jedete i kada da prestanete. Zaboravite pritisak da treba da se pridružite „klubu čistog tanjira“.
7. Suočite se sa svojim emocijama ljubaznošću. Hrana ne popravlja osećanja. Ali često jedemo zato što nam je dosadno, pod stresom smo, anksiozni smo ili tužni - drugim rečima, iz emocionalnih razloga. „Umesto toga, pronađite ljubazne načine da negujete, odvučete pažnju, utešite se i nosite se sa svojim osećanjima i aktivnostima koje pomažu u smanjenju stresa, a koje nisu hrana“, preporučuje dr Albers.
8. Poštujte svoje telo. Iako ishrana i vežbanje igraju veliku ulogu u veličini i obliku vašeg tela, postoji mnogo više od toga, uključujući i vaše gene. Intuitivna ishrana prepoznaje da su sva tela vredna slavlja.
9. Krećite se na načine koji vam prijaju. „Intuitivna ishrana vas podstiče da radite pokrete koji vam donose radost“, kaže dr Albers. To može biti joga, ples ili šetnja šumom. „Radi se o kretanju, a ne o vežbanju. Ponekad, vežbanje navodi ljude da pomisle: 'Moram da se znojim i gubim kalorije.'“
10. Poštujte svoje zdravlje nežnom ishranom. Intuitivna ishrana ne traži od vas da zaboravite sve što znate o ishrani. Ovaj princip vas poziva da se okrenete nauci kako biste razumeli potrebe svog tela. „Nauka o hrani nas obaveštava o tome kako određena hrana utiče na naš apetit, zdravlje i sitost“, izveštava dr Albers.
Kako intuitivna ishrana može da promeni vaš pristup hrani
Intuitivna ishrana može da poboljša vaš odnos sa telom i hranom. To zvuči mnogo uravnoteženije i radosnije od stresa zbog dijete.
- Umesto da jurite za hranom, zastanite i zapitajte se - "Šta osećam? I šta je ovom osećaju potrebno? - savetuje dr Albers i kaže da će nam ovo pomoći da razlikujemo fizičke znakove gladi od jedenja vođenog emocijama.
- Ako s vremena na vreme jedemo više zbog stresa - to je u redu, ali, kada se iznova i iznova okrećemo hrani kako bismo umirili ili utešili svoja osećanja, to postaje veći problem - upozorava dr Albers.
Dakle, ako žudite za čokoladom, kupite malu čokoladnu pločicu i uživajte u svakom zalogaju. Osećaćete se srećno i zadovoljno umesto krivim ili posramljenim - što je mnogo bolje mesto za sve nas!
(eKlinika.rs)
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.