Sočivo spada u zrnaste mahunarke a uzgaja se zbog jestivog semena u obliku sočiva (leće). Postoje zapisi da se koristi još od kamenog doba, a zbog mnogih vrednih sastojaka, koristili su ga u carskim kuhinjama u Rusiji. Kod nas ova biljka nije naročito popularna, ali sa novim aktuelnim trendovima zdravije hrane, u upotrebi je sve češće.
Pored toga što ne sadrži masti, ono ne sadrži ni loš holesterol. Rastvorljiva vlakna kojima sočivo obiluje snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, i na taj način smanjuju potrebu za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa.
Sočivo je odlično za probavu jer nerastvorljiva vlakna koja sadrži skraćuju vreme zadržavanja hrane u probavnom traktu, i tako smanjuju rizik od raka debelog creva. Vitamin B6 povoljno utiče na nervni sistem, a visoki sadržaj gvožđa pomaže u regulisanju anemije. Smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti, ima blagotvoran uticaj na digestivni trakt i pomaže u varenju. Zbog toga što sadrži veliku količinu purina, ne preporučuje se u ishrani obolelih od gihta.
Sočivo sadrži visok sadržaj belančevina a više od njega ima ga samo soja. Ukupno gledano, nutritivno je izuzetno vredna namirnica. Sočivo je, međutim, inhibitor tripsina jer sadrži relativno veliku količinu fitata.Tripsin je enzim koji ima značajnu ulogu u varenju, a fitati smanjuju apsorpciju minerala iz sočiva.
Ovo je važno znati i razlog je zašto pre kuvanja sočivo treba, po savetima stručnjaka za ishranu, potopiti u mlaku ili toplu vodu preko noći, čime će se količina fitata smanjiti.
Sastojci:
Priprema:
Iseckajte i dinstajte luk i celer na zagrejanom ulju na umerenoj vatri. Dodajte obe paprike isečene na kocke, šargarepu i tikvicu, kuvajte još 5-6 minuta, nakon toga dodajte paradajz pire i alevu papriku. Onda nalijte oko 1, 8 l vode i ubacite bujon kocku. Pojačajte vatru i čim voda provri, sipajte sočivo koje ste prethodno dobro oprali u hladnoj vodi (po mogućstvu bilo preko noći potopljeno u mleku ili toploj vodi). Začinite krupno mlevenom ljutom alevom paprikom i biberom. Kuvajte prema uputstvu na pakovanju, jer kod nas postoje razlilčite vrsta sočiva kojima je potrebno i različito vreme za kuvanje. Malo pre kraja kuvanja dodajte i blago izgnječene cele čenove belog luka.
Sastojci:
Priprema:
Sočivo operite, nalijte hladnom vodom i ostavite preko noći. Ujutru prospite vodu, nalijte novu, posolite, pa skuvajte sočivo i ocedite. Crni luk iseckajte sitno, a krastavac na kockice. Sjedinite iseckanu piletinu, sočivo, luk i krastavac, i začinite po ukusu. Beli luk izgnječite, pomešajte s peršunom, uljem i limunovim sokom. Posolite po ukusu i sve sastavite. Prelijte prelivom: pomešajte peršun, maslinovo ulje, beli luk i limunov sok, pa posolite po ukusu.
Sastojci:
Priprema:
Na isti način pripremite sočivo (potopljeno veče pre), skuvajte i ocedite. Iseckajte praziluk na krugove i povrće po želji, dodajte maslinovo ulje, soja sos i korijander. Sve sjedinite.