Šećer se krije i u slanim namirnicama, za koje nekada mislimo da su zdrave. S tim u vezi veoma je moguće, da su razni proizvodi, koji se kupuju u prodavnicama zdrave hrane, prepuni šećera. U skoro svim slanim grickalicama ima šećera, u restoranima se i najobičnija kupus salata često začini sa malo šećera.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje odraslim osobama najviše 25 grama, ili šest kašičica, šećera dnevno. Mnogi, ipak, i nesvesno unesu mnogo veće količine, čak iako izbegavaju čokoladu ili sladoled. Prosečni Amerikanac pojede svakog dana više od 19 kašičica šećera. Smatra se da velika većina ljudi jede više šećera nego što je to potrebno.
Sve više dijabetičara
Nisu samo slatkiši izvor šećera, postoje i neke „šećerne bombe“ kojih nismo svesni. Lekari podvlače da je šećerna bolest (diabetes mellitus) jedno od najčešćih oboljenja sa tendencijom daljeg porasta učestalosti. Dijabetes je i jedan od glavnih razloga povećanja broja obolelih od udruženih kardiovaskularnih oboljenja, kao što su infarkt miokarda, moždani udar, poremećaj periferne cirkulacije.
Trenutno više od 300 miliona ljudi u svetu boluje od šećerne bolesti. Prema podacima Vojnomedicinske akademije u Beogradu u Srbiji ima oko 600.000 dijabetičara sa stalnom tendencijom porasta ovog broja.
Voćni jogurt
Neke vrste voćnih jogurta sadrže 29 grama šećera po porciji. To ipak, ne znači da jogurt izbacite iz ishrane. Izbegavajte one vrste s manjim sadržajem masti, jer je moguće da je u nekim od njih više šećera.
Granola
Granola je mešavina ovsenih pahuljica, koštunjavog voća, semenki i meda. Često sadrži i šećer. Reklamira se kao zdrav doručak, vrsta muslija u obliku pločica. Ukoliko je dodate u neki zašećereni jogurt, možete lako preopteretiti organizam velikim količinama šećera. Granole koje nisu toliko ukusne i sjaje sadrže 6 grama šećera. Nutricionisti predlažu da su umesto granola pločica. mnogo bolji izbor šaka oraha ili badema.
Sportska pića i voćni sokovi
Samo u jednom sportskom piću može se kriti pet kašičica šećera. Sok od narandže ima čak i do 10 kašičica šećera. Obična voda je mnogo bolji izbor, ili ako ne želite da odustanete od soka samostalno pravite sok od svežeg voća bez dodataka šećera.
Preliv za salatu
Može da ima razne dodatke, začine koji daju salati specifičan ukus i naravno šećer. Najgori izbor su često prelivi koji se reklamiraju kao niskokalorični, jer su u njima masti zamenjene šećerom. Neki od popularnilh dresinga za salatu sadrže po porciji čak i do šest kašičica šećera.
Kečap
Teško da je zdrava hrana u mnogim vrstama kečapa. Glavni sastojak paradajz prisutan je tek u tragovima. Kečap je pun šećera, smatra se da jedna kašičica kečapa sadrži jednu kašičicu šećera.
Doktori preporučuju da izbegavate hranu obogaćenu dodacima i procesuirane namirnice. Čitajte etikete i izbegavajte ne samo šećer već i neka nezgodna imena dodatih zaslađivača, kao što su „ispareni sok od trske“ i „dekstrin“.