Naslovna / Ishrana

Duboka venska tromboza se može lečiti i ishranom

Priredio/la: D. T.|15:00 - 07. 08. 2021.

Ova bolest, ako se ne leči, može se završiti invaliditetom i smrtnim ishodom, usled nastanka plućne embolije

Vene, Venska tromboza Venska tromboza se leči odgovarajućom terapijom ali i ishranom Foto: Shutterstock

Beli luk, voda, maslinovo ulje i jelovnik zasnovan na principima mediteranske ishrane, bogate antioksidansima mogu sprečiti nastanak duboke venske tromboze (DVT).

Kada se u jednoj ili više dubokih vena, najčešće u nozi, stvori krvni ugrušak (tromb) nastaje DVT. Bol, otok noge, crvena koža u predelu noge, osećaj topline najčešći su simptomi bolesti, koja se ispoljava u venama potkolenice ili butne. Bolest ako se ne leči može se završiti invaliditetom i nažalost i smrtnim ishodom usled nastanka plućne embolije. Dobra vest je da se stanje uspešno leči odgovarajućom terapijom, ali i ishranom.

Voda

Dehidracija može biti uzrok „guste krvi“ koja je odlična podloga za nastanak krvnih ugrušaka. Dovoljne količine vode mogu sprečiti ovo stanje. Većina doktora preporučuje osam čaša vode dnevno, ali naravno da ova količina zavisi od vrste posla koje obavljate, telesne težine, spoljne temperature.

Najlakši način na koji možete da budete sigurni da unosite dovoljne količine vode jeste da proverite boju urina. Ukoliko je on svetlo žute boje, najverovatnije unosite dovoljno vode, ukoliko je urin tamnije boje morate da pijete veće količine vode.

Vino

Umerene količine crvenog vina mogu sprečiti nastanak DVT. Vino, zahvaljujući moćnim antioksidantima zvanim polifenoli, sprečava lepljenje krvnih pločica i stvaranje ugrušaka, tvrde neke studije.

Beli luk

Beli luk ima mnogo zdravstvenih blagodati. Jedinjenja belog luka mogu sprečiti nastanak štetnih krvnih ugrušaka. Neka istraživanja, pokazuju da je beli luk najbolje jesti u zgnječenom obliku. Preporuka je da se posavetujete sa doktorom, pre terapije belim lukom, posebno ako pijete određene vrste lekova.

Spora hrana

Brza hrana, puna masti, soli i šećera utiče na stvaranje plaka u krvnim sudovima, što povećava rizik od srčanih bolesti i razvoja DVT. Izbegavajte nezdrave trans masti i smanjite unos zasićenih masti u punomasnom mleku i crvenom mesu, smanjite unos soli i šećera.

Imajte na umu da dosta gotovih i prerađenih proizvoda sadrži u sebi skrivene šećere. Maksimalno izbegavajte nezdrave grickalice, kečape, majoneze. Čitajte nutritivni sastav proizvoda i birajte one s manje šećera i soli.

Maslinovo ulje

Konzumiranje maslinovog ulja, barem jednom nedeljno, može smanjiti rizik nastanka tromba. Antioksidansi poznati kao fenoli u hladno ceđenom maslinovom ulju mogu da preveniraju nastanak krvnih ugrušaka. Doktori savetuju da umesto putera i margarina, koristite maslinovo ulje.

Zeleno povrće

Ukoliko već koristite vafarin, antikoagulant koji ima za cilj sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, sigurno ste dobili savet da izbegavate hranu bogatu vitaminom K, poput zelenog lisnatog povrća.

Sve više stručnjaka, tvrdi da je ovo pogrešno i da se vitamin K može unositi u ograničenim količinama. Na primer, zelenu salatu ne morate da jedete svaki dan, već samo povremeno, Trudite se da ne mešate više namirnica koje sadrže vitamin K u jednom obroku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
snezanat950@gmail.com
11:00, 08. 08. 2021.
Odgovori

Imala sam tronb u desnoj nozi da je poceo da se penje blizu srca. Mesec dana sam bila u bolnici. Nisam dobila od lekara pri izlasku nikakvu terapiju. Kontrolisem INR bez terapije za sada je u redu, vec 5 g ali ta noga stalno boli i deblja je. Hvala na Vasim savetima. Mnogo jedem razne salate, bareno i sveze povrce, meso bas kada moram i pijem 3 l vode zato sto mi trazi organizam

Milan
15:35, 08. 08. 2021.
Odgovori

Umesto maslinovog ulja se koristi laneno ulje,

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo