Naslovna / Ishrana

Tokom vrućina hrana se brže kvari, a kako da izbegnemo trovanje savetuje dijetetičar Jovana Srejić Ferluga

Priredio/la: J. M.|9:00 - 10. 07. 2021.

Letnji meseci idealni su brže kvarenje hrane i razvoj bakterija koje lako stižu u organizam i izazivaju trovanje

kvarljiva hrana - Nutricinista Jovana Srejić Ferluga: Različiti mikrooorganizmi iz hrane dovode do poremećaja u radu creva Foto: privatna arhiva/ Shutterstock

Letnji meseci su idealan period za kvarenje hrane, koja tada najčešće uzrokuje trovanje. Naime, tokom visokih temperatura bakterije se brže razmnožavaju, a toplo vreme skraćuje rok namirnica koje ostaju kraće sveže. Nutricionista i dijetetičar Jovana Srejić Ferluga za čitaoce eKlinika portala daje nekoliko saveta kako to da sprečimo.

Kako da se hrana ne pokvari na plus 30 stepeni?

1. Podesite termostat u frižideru na najnižu temperaturu tokom letnjih meseci. Držite sirovo povrće u frižideru. Čuvajte sirovu i kuvanu hranu u različitim odeljcima frižidera, jer bakterije iz sirove hrane mogu pokvariti kuvana jela.
2. Ako putujete, rashladite hranu i čuvajte je ili u specijalnim rashladnim kesama, torbama ili u ručnim frižiderima.
3. Kuvanu hranu držite na temperaturi od 60 stepeni, nemojte je ostavljati da se polako hladi i tako čeka konzumiranje za nekoliko sati. Ukoliko pripremljenu hranu hoćete da konzumirate i narednih dana morate poštovati pravilan postupak hlađenja. To znači da hranu razlijete u manje posude i naglo ohladite, na primer dodavanjem leda oko posuda. Kada temperature hrane padne, posude se smeštaju u frižider gde se mogu čuvati 24 do 48 sati. Višak ohlađene hrane obavezno zamrznite. Kada podgrevate hranu, njena temperatura treba da bude iznad 71 stepen.

Namirnice koje se leti lako kvare 

Mleko. Bakterija Lactobacillus prisutna je u mleku. Ova bakterija postaje aktivna i brže se razmnožava leti što dovodi do usiravnja mleka. Zato treba biti oprezan sa sladoledom i kremastim dezertima koji se pripremaju od nepasterizovanog mleka. Čak i torte tokom letnjih meseci obavezno moraju biti u frižideru do trenutka serviranja, bez stajanja na slatkim stolovima, koji često budu deo dekoracije na rođendanima i svadbenim veseljima.

Puter. Još jedna namirnica koja se leti brzo pokvari je puter. Ako maslac ne stavite na hladno mesto, preko putera se formira gusta bela kora.

Kiselo mleko, jogurt, kefir obavezno se moraju čuvati u frižideru, jer su to namirnice koja se leti lako kvare. Nemojte se isključivo oslanjati na rok upotrebe, obavezno prvo pogledajte, pomirišite proizvod, proverite teksturu i na kraju ukus. Ukoliko proizvod nije odmah iz rashladnih komora ubačen u adekvatno rashlađeno vozilo ili na mestu isporuke iz vozila u rashladne frižidere samog prodajnog objekta, može biti pokvaren, bez obzira na važeći rok trajanja.

Lubenica. Iako je u pitanju letnje voće, čuvanje u frižideru je neophodno. Ukoliko nakon sečenja lubenice ili dinje ostavite na sobnoj temperaturi vrlo brzo će im se tekstura i ukus promeniti.

Povrće na bazi vode. Postoji puno povrća na bazi vode koje leti treba staviti na hladno mesto. Paradajz, tikvice i bundeva su neka od povrća koje se leti lako kvare. Pripremljene salate obavezno držite u frižideru, a začinite ih tek neposredno pre služenja.

Peciva. Leti bi bilo idealno da birate pekarske proizvode bez punjenja, na primer bez sira, bez mesa, bez majoneza…

Piletina, riba, jaja. Ove namirnice takođe obavezno treba čuvati na niskoj temperaturi.

Creva nadražuju toksini

– Nepoštovanje preporučenih načina čuvanja (ali i pripremanja namirnica), može da uzrokuje pre svega probleme sa digestivnim traktom. Najčešće različiti mikrooorganizmi iz hrane dovode do poremećaja u radu creva, pa se javljaju  mučnine, grčevi, bolovi i dijareje. U mlečnim proizvodima se najčešće nađu stafilokoke, dok je kod mesa salmonela najčešća patogena bakterija. Creva nadražuju toksini koje ove bakterije stvaraju – upozorava specijalista strukovni nutricionista dijetetičar i nutricionista Jovana Srejić Ferluga.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo