Naslovna / Ishrana

Hrana koja šteti zdravlju najčešće je veoma ukusna, ipak – izbegavajte je

Priredio/la: S. M.|13:00 - 18. 02. 2022.

Svi volima kremasta, hrskava, pržena jela, a upravo ona nam dižu holesterol, krvni pritisak i broj na vagi

hrana Najštetnija hrana za naš organizam najčešće je i najukusnija Foto: Shutterstock

Hrana koja je primamljiva već na oko, a i stvarno ukusna, je upravo ona koju najčešće srećemo, a koja je nažalost najštetnija za zdravlje. Mnogi joj teško odolevaju, a neki se drže principa „dozvoljeno je zgrešiti bar ponekad“. Zašto žudimo za kremastim, hrskavim, prženim jelima koja nas lako nadimaju, dižu holesterol i krvni pritisak? Zato što imaju dobar ukus, složiće se mnogi.

Nezdrava hrana i kalorije razlog za sve više gojaznih

Gojaznost je jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice. Brz tempo i način života, nedostatak vremena za rekreaciju i fizičke vežbe, kao i nekvalitetna ishrana, zaslužni su za sve veći broj gojaznih ljudi, posebno dece i tinejdžera. Kalorije koje unosimo obično ne potiču iz hranljivih namirnica bogatih vlaknima, kao što su voće i povrće, ili integralne žitarice, ili iz zdravih proteina, kao što su nemasno meso i mlečna hrana sa niskim sadržajem masti. Umesto toga, češće posežemo za onom hranom koju stručnjaci smatraju glavnim krivcem za zakrčenje arterija – topljenim sirom, glaziranim pecivom punjenim zašećerenim džemom, kesama kolačića, čipsa ili bilo čega prženog u dubokom ulju.

30 grama čipsa sadrži čak 152 kalorije

Čips je omiljena grickalica uz film ili kao užina. Međutim, samo 30 grama običnog čipsa ima 152 kalorije i 10 grama masti, od toga 3 grama zasićenih. Ako jedete samo sto grama čipsa nedeljno, za godinu dana ćete uneti 23.400 kalorija i naravno dobiti ne mali broj kilograma. Umesto čipsa probajte pirinčane ili kukukuruzne galete koje više nisu neukusne pločice nalik stiroporu, kao nekada.

Ukusna krofna sadrži previše masti

Krofne skoro svi volimo, ali, da li ih voli i naš organizam? Belo brašno, beli šećer i sve to prženo u dubokom ulju je „užasavajuća“ kombinacija koja narušava zdravlje organizma. Samo jedna krofna može da sadrži čak  300 kalorija, 28 grama ugljenih hidrata i 19 grama masti, (5 grama zasićenih masti i 4 grama trans masti). Stručnjaci podsećaju da samo 30 odsto   kalorija treba da potiče od masti. To je oko 65 grama u dnevnoj ishrani od 2.000 kalorija. Ukoliko pojedete nekoliko krofni uz kafu – dostićićete dnevnu kvotu masti. Najbolje bi bilo da krofne, koje možda jedete za užinu, zamenite pecivom od celog zrna žitarica.

Hrana od testenina, pa još zapečena – veliko NE

Testenina prelivena puterom, sirom, parmezanom…pa zapečena. Zaista zvuči savršeno, ali treba znati da porcija od samo 100 grama ove kombinacije namirnica sadrži 543 kalorije i 33 grama masti (od kojih je 19 zasićenih!). Nutricionisti kao zamenu preporučuju testeninu od integralnih žitarica, prelivenu paradajzom, kao mnogo zdraviju soluciju, jera ta porcija sadrži samo 92 kalorije.

Kobasice imaju veze sa pojavom raka creva

Bilo da ih pržite za doručak,ručak ili ih spremate na roštilju, kobasice su opasne po zdravlje. Istraživanja iz 2015. godine pokazala su da su kobasice, slanina i drugo crveno meso, povezani sa pojavom raka creva. Jedna svinjska kobasica sadrži 217 kalorija i 19,5 grama masti, a umesto svinjske, stručnjaci savetuju pileću ili ćureću kobasicu.

Pohovana piletina rekorder po kalorijama

Pohovana  pileća prsa imaju skoro 400 kalorija i 22 grama masti. Spremaju se u fritezi, odnosno prže u dubokom ulju. Ukoliko već ne možete bez piletine, probajte da konzumirate grilovanu, bez kožice, umesto pohovane.

Pomfrit birajte u manjem pakovanju

Pomfrit vole sve generacije, ali jedna velika porcija od 180 grama sadrži otprilike 570 kalorija, od kojih polovina potiče iz masti. A s obzirom na to da se pljeskavica ili hamburger jedu uz pomfrit, u toj ćete kombinaciji u organizam uneti još 670 kalorija i 39 grama masti. Zbog toga se trudite da uvek birate manje, takozvano dečije pakovanje pomfrita koje ima 230 kalorija i 13 grama masti.

Beli hleb za crne prognoze šećera u krvi

Bez belog hleba mnogima je teško da započnu dan. Kriška belog hleba nudi nešto više od 65 kalorija iz belog brašna, jednostavnog i brzo probavljivog ugljenog hidrata, koji uzrokuje porast i pad šećera u krvi. Budući da ima tako malo hranljivih materija, beli hleb ostavlja osećaj gladi za vlaknima i vitaminima koji su potrebni našem telu. Za isti broj kalorija, parče hleba od celog pšeničnog zrna nudi ukus orašastih plodova, obezbeđuje 2 grama vlakana zdravih za srce, proteine i hranljive materije poput selena, magnezijuma i kalijuma. Probajte beli hleb da zamenite crnim, integralnim ili pecivom od celog zrna žitarica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo