Naslovna / Ishrana

Šargarepa je zdrava u svakom obliku, pa i karamelizovana

Priredio/la: J. M.|12:00 - 30. 12. 2021.

Karamelizovana ili glazirana šargerapa je zdrav prilog bilo kom glavnom jelu od mesa. Imamo recept!

šargarepa je zdrava Karamelizovana šargarepa je zdrava poslastica Foto Shutterstock

Jedno do od najzdravijih i najukusnijih dodataka jelu je glazirana ili karamelizovana šargarepa. Pravi se veoma lako, na mnogo načina. Fantastično ide uz junetinu, piletinu, praseće pečenje, pa je idelana za zimske i praznične dane. Slatkasta i zdrava, karamelizovana šargarepa pravo je uživanje za sve one koji vole miks slatko-slano.

Šargarepa je zdrava kako god da je spremite

Inače, šargarepa je jedinstvena po tome što ne gubi skoro ništa od svojih hranljivih sastojaka i dok se kuva ili dinsta. Uglavnom ćete čuti da visoke temperature smanjuju nutritivni sadržaj povrća. Ova činjenica donekle važi za većinu povrća, ali ne i za beta-karoten u šargarepi. Karotenoidi ili beta karoten, dostupni su u izobilju u šargarepi i lakše su dostupni kada se šargarepa skuva. 
Beta karoten je provitamin koji telo lako pretvara u vitamin A. Ovaj nutrijent podstiče rast kose, dobar je za kožu, poboljšava zdravlje očiju, održava zdravlje srca i čak se kaže da ima svojstva koja mogu da bore i protiv ćelija kancera.

Šargarepa lako može i da se prži na srednjoj vatri dok ne omekša. Beta-karoten je vitamin rastvorljiv u mastima koji se ne gubi čak ni na visokim temperaturama. Kada se šargarepa kuva, ćelijski zidovi biljnog tkiva omekšaju, što olakšava našem digestivnom sistemu da asimiluje beta-karoten. Šargarepu možete kuvati nakon seckanja, rezanja, pa čak i nakon što napravite pire.

Karamelizovana šargarepa – lak i brz recept

U veliki tiganj stavite šargarepu, puter, smeđi šećer i ruzmarin. Dodajte jednu i po šolju vode, i začinite solju i biberom. Sve to neka proključa, a onda smanjite vatru i kuvajte dok šargarepa ne omekša  – 10 do 12 minuta (ako voda ispari pre nego što šargarepa omekša, dodajte još četvrtinu šolje). Nastavite da kuvate, dok tečnost ne postane kao glazura, još nekoliko minuta. Poslužite uz piletinu sa pestom ili uz pečenje.

Karamelizovane šargarepe sa javorovim sirupom ili medom

Šargarepe sa javorovim sirupom ili medom su obrok za sebe, a za prave gurmane mogu biti predjelo ili dodatak uz glavno jelo.

Sastojci: Dva kilograma šargarepa, isečenih na tanje štapiće, dve  kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, jedna kašika javorovog sirupa, dve kašike meda, jedna i po kašičica mlevenog korijandera, jedna kašičica morske soli, na vrh kašičice sveže mleveni crni biber, jedna kašika susama, kašika vlašca, šolja nara.

Priprema: Zagrejte rernu na 250˚C. U nauljeni pleh stavite šargarepe, prelijte ih maslinovim uljem, javorovim sirupom i medom. Stavite korijander, so i biber. Sve promešajte. Pecite 10 minuta, a zatim ponovo promešajte. Vratite u rernu i pecite još 15-20 minuta i promešajte na svakih 5 minuta. Šargarepa je gotova kada ivice potamne (karamelizuju se). Susam i biljne začine pospite preko šargarepe. Začinite sa još malo morske soli i bibera, ako je potrebno. Bobice nara stavite poslednje i ne mešajte, neka ostanu na vrhu, kao dekoracija koja će dati poseban „šmek“ jelu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo