Naslovna / Ishrana

Palačinke od tikvica sa poširanim jajima prave se bez brašna

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 09. 02. 2022.

Ove neobične palačinke, zbog kombinacije namirnica, obiluju antioksidantima, a prijatnu aromu daje im izbor začina

palačinke Foto: Shutterstock

Palačinke su omiljena poslastica svih generacija, a trend zdravog načina doneo je brojne recepte  koji ne sadrže brašno. Mogu se praviti od skoro svakog povrća i zameniti doručak ili večeru, ili poslužiti kao kompletan, a zdrav obrok. Palačinke od tikvica su upravo jedan od predloga za obrok bez mnogo kalorija, niti uobičajenih alergena. Kombinacija namirnica obiluje antioksidantima, a prijatnu aromu daje izbor začina.

Potrebne namirnice za palačinke od tikvica:

Priprema, prvi korak

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Narendane tikvice dobro iscedite i posolite, pa pustite da odstoje 15 minuta. Prebacite tikvice na čistu kuhinjsku krpu i opet dobro ocedite, da eliminišete svu tečnost. Dodati sveže začinsko bilje, mladi luk, limunovu koru, susam, biber i 2 jaja. Smesu mešajte da se dobro sjedini.

Zagrejte 1 kašiku maslinovog  ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Kašikom odvojte ½ šolje smese sa tikvicama na dlan, razvaljajte u palačinku, i napravite ukupno 4 takve, identične i kompaktne. Palačinke pecite u zagrejanom tiganju dok ne porumene i postanu malo oštre oko ivica, 3 do 4 minuta po strani. Prebacite palačinke na rešetku postavljenu unutar pleha za pečenje i stavite u rernu. Isto to uradite sa preostalom količinom smese sa tikicama i napravite još 4 palačinke. Ova količina materijala dovoljna je za 8 palačinki (2 možete ostaviti bez jaja, ili dodati naknadno).

Kako da poširate jaja

U veću šerpu sipajte vodu, pustite da provri, a zatim smanjite vatru. Razbijte 1 jaje u malu činiju. Koristeći šupljikavu kašiku, lagano mešajte ključajuću vodu da napravite mali vrtlog. Jaje stavite u centar vrtloga. Ponovite postupak sa preostalim jajima. Kuvajte 2-3 minuta dok se belance ne stegne, ali bi žumanca trebalo da budu ređa, a vatra lagana. Izvadite jaja na tanjir obložen papirnim ubrusima.

Pospite palačinke od tikvica solju, rasporedite na 4 tanjira po dve, stavite na njih po jedno poširano jaje i ukrasite svežim začinskim biljem.

Nutritivna vrednost za palačinke sa tikvicama i poširanim jajima

Ovakve palačinke imaju ukupno 283 kalorije, 16 g masti, 22 g ugljenih hidrata i 4 g zasićenih masti. Spadaju u zdraviji izbor hrane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo