Burgeri od spanaća i sira kao zaseban obrok ili prilog drugom jelu

Priredio/la: I. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Burgeri od spanaća ne moraju da budu samo vege obrok, već i sočan prilog uz neko mesance u umaku, na primer

Burgeri od spanaća i sira samtraju se delom vege ishrane, a mogu da se konzumiraju kao samostalan obrok ili kao prilog nekom mesu u umaku, na primer. A ako ih staviti u pecivo od integralnih žitarica dobićete pravi vegetarijanski sendvič. Kako odlučite da ih jedete, uživaćete u sočnim i zdravim zalogajima, bogatim gvožđem koje potiče od spanaća.

Sastojci (za oko 8 burgera)

180 g dobro oceđenog, blanširanog spanaća

2 belanca

1 jaje

55 g narendanog čedar (cheddar) sira

1/2 glavice crvenog luka

70 g griza

1/2 kašičice čilija

1/2 kašičice, suvog, mlevenog belog luka

1 kašičica himalajske soli

sveže mleveni biber

Priprema 

Svež spanać operite, ocedite od viška vode i stavite u veći lonac. Poklopite te ga i stavite ga na laganu vatru. Ostvaite da “povene” par minuta. Zatim izvadite spanać, ocedite ga i prelijte ledenom vodom da zadrži lepu, svežu zelenu boju. Ponovno ga dobro ocedite, pa rukama dobro izgnječite i istisnite svu tečnost iz njega. Tako pripremljenog spanaća bi trebalo da imate oko 180 g.

Griz, so, biber, čili i suvi beli luk pomešajte u većoj posudi. Dodajte narendani sir, sitno seckani luk, pripremljeni spanać i belnace i celo jaje koje ste prethodno umutili u posebnoj činijici. Sve zajedno viljuškom i rukama povežite u kompaktnu smesu. Oblikujte rukama oko 8 kuglica pa ih spljosnite i napravite "pljeskavicu".

Zagrejte veću teflonsku tavu/tiganj/šerpu i poprskajte je s malo kokosovog ili maslinovog ulja. Na umerenoj vatri propržite burgere dok ne postanu zlatkaste boje i čvrsti, ukupno oko 4 do 6 minuta.

Služite kao zasebno jelo ili kao prilog uz neko drugo, mesno jelo, na primer.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>