Naslovna / Ishrana

Burgeri od spanaća i sira kao zaseban obrok ili prilog drugom jelu

Priredio/la: I. V. |11:00 - 27. 02. 2022.

Burgeri od spanaća ne moraju da budu samo vege obrok, već i sočan prilog uz neko mesance u umaku, na primer

burgeri od spanaća Burgeri sa spanaćem i sirom možegu biti zaseban obrok ili dodatak nekom mesu u sosu Foto: Shutterstock

Burgeri od spanaća i sira samtraju se delom vege ishrane, a mogu da se konzumiraju kao samostalan obrok ili kao prilog nekom mesu u umaku, na primer. A ako ih staviti u pecivo od integralnih žitarica dobićete pravi vegetarijanski sendvič. Kako odlučite da ih jedete, uživaćete u sočnim i zdravim zalogajima, bogatim gvožđem koje potiče od spanaća.

Sastojci (za oko 8 burgera)

180 g dobro oceđenog, blanširanog spanaća
2 belanca
1 jaje
55 g narendanog čedar (cheddar) sira
1/2 glavice crvenog luka
70 g griza
1/2 kašičice čilija
1/2 kašičice, suvog, mlevenog belog luka
1 kašičica himalajske soli
sveže mleveni biber

Priprema 
Svež spanać operite, ocedite od viška vode i stavite u veći lonac. Poklopite te ga i stavite ga na laganu vatru. Ostvaite da “povene” par minuta. Zatim izvadite spanać, ocedite ga i prelijte ledenom vodom da zadrži lepu, svežu zelenu boju. Ponovno ga dobro ocedite, pa rukama dobro izgnječite i istisnite svu tečnost iz njega. Tako pripremljenog spanaća bi trebalo da imate oko 180 g.
Griz, so, biber, čili i suvi beli luk pomešajte u većoj posudi. Dodajte narendani sir, sitno seckani luk, pripremljeni spanać i belnace i celo jaje koje ste prethodno umutili u posebnoj činijici. Sve zajedno viljuškom i rukama povežite u kompaktnu smesu. Oblikujte rukama oko 8 kuglica pa ih spljosnite i napravite „pljeskavicu“.
Zagrejte veću teflonsku tavu/tiganj/šerpu i poprskajte je s malo kokosovog ili maslinovog ulja. Na umerenoj vatri propržite burgere dok ne postanu zlatkaste boje i čvrsti, ukupno oko 4 do 6 minuta.
Služite kao zasebno jelo ili kao prilog uz neko drugo, mesno jelo, na primer.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo