Naslovna / Ishrana

Ishrana u boji duge štiti od bolesti srca, visokog krvnog pritiska i čuva zdravlje

Priredio/la: D. T.|11:00 - 15. 04. 2022.

Stručnjaci nam savetuju da posebno u ovo doba godine napunimo tanjir svežim voćem i povrćem u svim bojama proleća. Boje će nam obezbediti više energije i sačuvati zdravlje

ishrana u boji Jedinjenja koja nas štite i od bolesti srca, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i smanjuju rizik od razvoja različitih vrsta raka Foto: Shutterstock

Ishrana u boji duge, kada su na tanjiru zastupljenje sve boje, u ovo doba godina može da nam obezbedi dodatnu energiju, ali i da nas zaštiti od bolesti srca, hipertenzije i visokog holesterola. Hrana različitih boja dobra je osnova za psihičko i fizičko zdravlje i u poznim godinama. Savete naših baka „danas zeleno, sutra crveno“ potvrđuju i stručnjaci.

Crveno voće i povrće čuva srce

Crveno voće i povrće sadrži obilje antioksidansa koji smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze, hipertenzije i visokog holesterola. Ova jedinjenja nas štite i od bolesti srca, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i smanjuju rizik od razvoja različitih vrsta raka, uključujući rak prostate.

Crveno povrće: paradajz, rotkvice, crveni kupus, cvekla
Crveno voće: jagode, grožđe, lubenica, trešnje, višnje, maline, grožđe, jabuke

Plavo i ljubičasto voće i povrće dobro za mozak

Plavo i ljubičasto voće i povrće pomaže u prevenciji srčanih bolesti, moždanog udara i raka. Ishrana u boji duge i ljubičasto voće i povrće utiču na pamćenje i dobra su osnova za zdravlje i u poznim godinama. Veruje se da hrana u ovoj boji štiti zdravlje urinarnog trakta i reguliše varenje.

Plavo i ljubičasto povrće: patlidžan, ljubičasti kupus
Plavo i ljubičasto voće: kupine, borovnice, ljubičasto grožđe, šljive, suvo grožđe, smokve

Narandžasto i žuto voće i povrće jača vid i sprečava upale

Narandžasto i žuto voće i povrće prepuno je hranljivih materija za koje se smatra da štite nervni sistem, utiču na dobar vid i sprečavaju bolesti srca. Ova boja je bitna i za održavanje zdravlja kože, jačanje imunološkog sistema i izgradnju jakih kostiju.

Narandžasto i žuto povrće: šargarepa, bundeva, kukuruz šećerac, slatki krompir, žuta paprika, žuti paradajz

Narandžasto i žuto voće: žute jabuke, kajsije, pomorandže, grejpfrut, breskve, mango, papaja, kruške, ananas.

Zeleno voće i povrće – moćni zaštitnici

Zeleno voće i povrće štite zdravlje očiju, smanjuju rizik od degeneracije makule povezane sa starenjem. Zeleno lisnato povrće takođe bogato je folnom kiselinom koja je veoma važna za buduće mame i zdravlje bebe. Stručnjaci navode da nas esencijalne hranljive materije koje se nalaze u zelenom povrću i voću štite od raka i visokog nivoa lošeg holesterola, regulišu varenje i poboljšavaju funkcionisanje imunog sistema.

Zeleno povrće: brokoli, spanać, kupus, zelena salata, prokelj, boranija, krastavci, tikvice, grašak, zelena paprika
Zeleno voće: zelene jabuke, kivi, limeta, avokado

Belo voće i povrće

Belo voće i povrće obiluje materijama za koje se veruje da snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu visok krvni pritisak. Belo voće i povrće jača imunitet, a vitamini i minerali u belom voću i povrću, kako se smatra, smanjuju rizik od raka debelog creva, prostate i dojke.

Belo povrće: krompir, luk, pečurke, karfiol, repa, beli luk
Belo voće: banane, bele nektarine, bele breskve, kruške

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo