Naslovna / Ishrana

Otkrivamo da li kafa sa limunom zaista topi masti, štiti kožu od sunca i ublažava glavobolju

Priredio/la: A.T.|19:00 - 24. 04. 2022.

Dok su i kafa i limun pojedinačno proučavani u pogledu zdravstvenih benefita, ostaje pitanje o prednostima kombinacije limuna i kafe spojene u jedan napitak

kafa sa limunom Trendovi današnjice ne zaobilaze ni one u ishrani, pa je u poslednje vreme za početak dana postala popularna kombinacija, kafa sa limunom Foto: Shutterstock

Ljudi širom sveta se zaklinju da im šoljica sveže pripremljene kafe pomaže da započnu dan, dok  drugi tvrde da im u te svrhe najviše pomaže čaša vode sa limunom. Trendovi današnjice ne zaobilaze ni one u ishrani, pa je u poslednje vreme za početak dana postala popularna kombinacija ova dva napitka, za koji se tvrdi da topi masti, štiti kožu od sunca i ublažava glavobolju.

Kafa i limun

Za mnoge od nas šoljica kafa je svakodnevni ritual. Svako jutro u svetu se popije oko dve milijarde šoljica, što crni napitak čini najpopularnijim pićem na svetu.

Kafa sadrži kofein (trimetilksantin), koji je odgovoran za poboljšanje različitih apsekata funkcije mozga, uključujući i pamćenje, koncentraciju i nivoe energije.

Kafa ima  svoje dobre strane, ali samo ako se konzumira u umerenim količinama. A ima i svoje loše strane, upotrebom kafe sprečava se usvajanje vitamina i minerala u organizmu, znatno otežava proces varenja hrane, ali i podstiče razvoj oboljenja vezanih za nedostatak vitamina i minerala.

S druge strane, limun je jedan od najprodavanijih citrusa na svetu. Koristi se vekovima zbog svojih lekovitih svojstava. Poznato je da i kafa i limun sadrže dosta antioksidanasa, koji štite telo do štetnih efekata i prevelike količine slobodnih radikala. Kada ih kombinujete, preporuka je da se u 240 ml kafe doda sok od jednog limuna.

Da bismo razumeli da li kafa sa dodatkom limuna može doneti dodatne zdravstvene benefite, korisno je razmotriti ove dve stvari nezavisno jednu od druge.

Zdravstvene prednosti kafe

Postoji dosta studija koje govore o mnogim zdravstvenim prednostima kafe, od toga da štiti jetru do toga da sprečava nastanak depresije.

U jednoj od najvećih studija o kafi do sada, Nacionalni institut za rak i Nacionalni institut za zdravlje otkrili su da ispijanje do tri šoljice kafe dnevno može da smanji rizik od smrti za 16 procenata.

Pozitivan uticaj kofeina na širenje bronhija, dokazan je u dvema studijama (SAD i Italija), gde su rezultati ukazali na to da tri šoljice dnevno su dovolei do značajnog smanjenja asmatičnih napada. Takođe, treba napomenuti i diuretski efekat kofeina – kaže Hanna.

Kofein podjednako povećava i LDL i HDL (loš i dobar holesterol), ne menjajući njihov međusobni odnos, što je, u smislu rizika za obolevanje od koronarne bolesti veoma važno, pa se ne može smatrati štetnim.

I to, zapravo, nije sve. Kada je u pitanju povećanje mentalnih i fizičkih performansi, kofein je jedan od najefekisanijih suplemenata.

Prednosti uključuju i potencijalno povećanje snage, mišićna izdržljivost, budnost, smanjene stope percipiranog napora, što znači da ćete trening lakše odraditi u poređenju sa istim važbana bez doze kofeina – objašnjava nutricionista.

Zdravstvene prednosti limuna

Limun je odličan izvor vitamina C i flavanoida, dva moćna antioksidansa koji su povezani sa manjim rizikom od oboljevanja od raka, uključujući rak jednjaka, želuca, pankreasa i dojke.

Jedan limun, srednje veličine obezbeđuje 25 mg vitamina C. Konzumiranje voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, štiti imuni sistem i pomaže u borbi protiv infekcija.

Postoji nekoliko zdravstvenih tvrdnji o prednostima konzumacije kafe sa limunom – kaže Hana i dodaje da bi trebalo razdvojiti činjenice od zabluda.

Kafa sa limunom pomaže u gubljenju masti – istina ili zabluda

Ova tvrdnja nije sasvim neosnovana. Neke studije pokazuju da kofein može da pomogne u ubrzavanju metabolizma, što rezultira dodatnim sagorevanjem masti u stanju mirovanja. Takođe, stimuliše nervni sistem, koji šalje direktne signale masnim ćelijama, koje tako razgrađuju masti. Međutim, ovo neće uticati na gubitak masti osim ako niste u kalorijskom deficitu, odnosno ukoliko ne sagorevate više kalorija nego što ih unosite.

Ovde bi kafa mogla imati uticaj samo na način smanjenja apetita nakon popijene kafe, što može dovesti do manjeg unosa kalorija – objašnjava nutricionista.

Kada je reč o limunu, Hanna dodaje da je kao i većina vrsta voća zdrav, ali da nema posebne, dokazane prednosti kada je u pitanju gubitak masti.

Dakle, nema potvrđenih dokaza da će kombinovanje kafe i limuna pružiti dodatne koristi u gubljenju masnih naslaga.

Kafa sa limunom ublažava glavobolju – istina ili zabluda

Ova tvrdnja je skoro sasvim neutemeljena. Dok su neka istraživanja pokazala da velika konzumacija kofeina može da poveća učestalost glavobolja, druge studije pokazale su upravo suprotno.

Ukoliko se glavobolja javlja svakodnevno, možda će  biti od koristi da eksperimentišete sa unosom kofeina i sami pronađete da li vam i koja količina najviše odgovara. Ali nema dokaza da će dodavanje limuna u kafu ublažiti glavobolju – kaže nutricionista.

Kafa sa limunom pomaže zdravlju kože – istina ili zabluda

Dokazano je da je zdrava i lepa koža povezana sa povećanim unosom voća i povrća. Međutim, tačna kompomentna u voći i povrću koja je odgovorna za uočenu korist nije poznata – objašnjava Hana.

Količina mikronutrijenata koju ćete dobiti iz ceđenog soka od limuna je minimalna, pa ako hoćete da poradite na zdravlju kože, usredsredite se na povećanje ukupnog unosa voća i povrća – ističe nutricionista Hanna

Neželjeni efekti kafe sa limunom

Iako nema dokaza da će kobinovanje kafe i limuna izazvati bilo kakve specifične neželjene efekte, treba imati na umu nekoliko stvari.

Limunov sok je  kiseo i može da izazove oštećenje zubne gleđi ako se koristi duže vreme,  tako da je poželjno nakon konzumiranja, isprati usta vodom. Ne treba zaboraviti da kofein ima trajnost od oko pet sati, što znači da će u našem organizmu ostati dosta vremena posle ispijene šoljice kafe – kaže Hanna i dodaje da se savetuje da se kofein konzumira najkasnije do 15 časova, jer  može nepovoljno uticati na san.

A ukus? To ostaje da svako proceni sam.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo