Naslovna / Ishrana

Mleko povećava rizik od pojave raka prostate, otkrili naučnici

Priredio/la: I. V. |12:00 - 19. 06. 2022.

Kalcijum koji potiče iz mleka, a ne iz orašastih plodova, semenki, zelenog povrća, mahunarki, voća… ne deluje isto na organizam muškarca, kažu istraživači

mleko Mlečni proizvodi, posebno mleko povećavaju rizik od pojave rka prostate Foto: Shutterstock

Mleko i mlečni proizvodi povezuju se sa većim rizikom od razvoja raka prostate, otkrili su u novoj studiji istraživači sa Loma Linda University Adventist Health Sciences Center. Naime, muškarci koji su više konzumirali mlečnu hranu, posebno mleko, suočavaju se sa značajno većim rizikom od karcinoma prostate, u poređenju sa muškarcima koji su manje jeli ove namirnice. Studija nije otkrila takve veze između povećanog rizika od raka prostate i unosa kalcijuma, koji ne potiče iz mleka, što ukazuje da druge supstance, osim kalcijuma, igraju značajnu ulogu u riziku koji mlečna hrana predstavlja za rak prostate.

Mleko je rizičnije od mlečnih proizvoda

Studija „Mlečna hrana, unos kalcijuma i rizik od incidenata raka prostate“ objavljena je ovih dana u American Journal of Clinical Nutrition. Rezultati studije otkrivaju da su muškarci koji su konzumirali oko 430 grama mlečnih proizvoda dnevno (1 ¾ šolje mleka) bili suočeni sa 25 odsto povećanim rizikom od raka prostate u poređenju sa muškarcima koji su unosili samo 20,2 grama mlečnih proizvoda dnevno (1/2 šolje mleka). Takođe, muškarci koji su konzumirali oko 430 grama mlečnih proizvoda dnevno suočili su se sa još većim povećanjem rizika, u poređenju sa onima koji uopšte nisu koristili mleko i mlečne proizvode u svojoj ishrani. Dr Gary Fraser, vođa studije sa Loma Linda University School of Medicine primetio je da su rezultati imali minimalne varijacije kada se uporedi unos punomasnog sa nemasnim mlekom.

Čak i nepuna šolja mleka dnevno stvara rizik od nastanka karcinoma

Studija je analizirala ishranu više od 28.000 muškaraca iz Severne Amerike, koji su u  širokom spektru koristili mlečne proizvode i kalcijum, a od kojih niko u početku studije nije imao karcinom. svi u početku bili bez raka. Istraživači su koristili državne registre obolelih od raka kako bi pratili status raka prostate učesnika u proseku od skoro 8 godina. Do kraja perioda studije, državni registri raka prijavili su 1.254 nova slučaja raka prostate među učesnicima koji su praćeni. 

Kao deo njihove analize, dr Fraser je naveo da su istraživači razdvojili unos kalcijuma, koji nije mlečni, već potiče od orašastih plodova, semenki, zelenog povrća, mahunarki, voća i žitarica, od unosa mlečne hrane. Oni su koristili statistički model da se fokusiraju na unos mlečne hrane, bez obzira na druge faktore, kao što su unos kalcijuma bez mleka, porodična istorija raka prostate, rasa ili starost. Jedan interesantan faktor, koji se izdvaja, je da rezultati nisu pokazali ujednačen porast rizika kod muškaraca sa postepeno većim unosom mlečnih proizvoda. Drugim rečima, povećanje unosa mlečnih proizvoda od 50 grama nije dovelo do istog povećanja rizika kako su porcije postajale sve veće i veće.

– Većina kontinuiranog povećanja rizika se završi do trenutka kada dođete do 150 grama, oko dve trećine šolje mleka dnevno. Skoro kao da je neki biološki ili biohemijski put zasićen sa baš tom količinom mleka – istako je dr Gary Fraser.

Polni hormoni u kravljem mleku imaju veze sa razvojem raka

Dr Fraser objašnjava da su mogući razlozi za ove povezanosti između raka prostate i mleka – sadržaj polnih hormona u mleku. Kako kaže, do 75 odsto krava u laktaciji je gravidno, a rak prostate je rak koji reaguje na hormone. Dalje, prethodni izveštaji su povezivali unos mlečnih proizvoda i drugih životinjskih proteina sa višim nivoima hormona u krvi, faktora rasta-1 (IGF-1), za koji se smatra da podstiče određene vrste karcinoma, uključujući i rak  prostate.

Prethodna studija Adventist Health Study-2 o efektima mlečnih proizvoda na rizik od raka dojke kod žena otkrila je slične rezultate.

Paralele između studije o raku dojke kod žena pre godinu dana i ovog rada, koji se odnosi na muškarce, su veoma upadljive. Čini se mogućim da su na delu isti biološki mehanizmi. Međutim, ova studija još uvek ne pokazuje da mleko izaziva rak prostate – pojasnio je dr Fraser i preporučio da, dok se dalje istražuje kako potrošnja mlečnih proizvoda može da povećati rizik od raka prostate, muškraci koji imaju genskih predispozicija za dobijanje raka prostate ili druge faktore  rizika „budu oprezni“ u pogledu konzumiranja, čak i umerenih nivoa mleka.

Ako mislite da ste izloženi većem riziku od proseka, razmislite o alternativama poput sojinog, ovsenog, bademovog ili drugog mleka – savetuje dr Fraser.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo