Naslovna / Ishrana

Za rak jetre preporučuje se hrana koja podržava funkciju ovog organa

Priredio/la: I. V. |11:00 - 15. 08. 2022.

Koliko god je teško jesti kada oboli jetra, trebalo bi uvek imati na umu da neuhranjenost može da poveća rizik od komplikacija, smanji šanse za preživljavanje, kao i kvalitet života

rak jetre Hrana je poslednja stvar na koju misle oboleli od raka jetre Foto: Shutterstock

Rak jetre i tretmani koji se primenjuju za lečenje ovog karcinoma mogu da učine jelo neprivlačnim, ali, stručnjaci naglašavaju da je ishrana važna kako bi pacijenti mogli održe težinu i snagu. Obolelima od karcinoma jetre hrana je verovatno poslednja stvar o kojoj razmišljaju. Međutim, neuhranjenost može da povećati rizik od komplikacija, smanji šanse za preživljavanje i smanji  kvalitet života. Bolest razvija neželjene efekte koji utiču na gubitak apetita, mučnina, povraćanje ili dijareja. Kako bi pomogli pacijentima da zadovolje svoje potrebe u ishrani, lekar može da preporuči promene u ishrani ili ih upute kod dijetetičara-nutricioniste za dodatnu podršku.

Osoba koja ima rak jetre mora da unosi dosta vlakna

Lekari naglašavaju da je važno hraniti se uravnoteženo, sa dosta hrane bogate vlaknima, koja podržava funkciju jetre. Kako bi zdravlje pacijenata bilo što bolje, lekar može da preporuči širok izbor namirnica uz pomoć kojih će oboleli održali svoju težinu i snagu dok se bori  protiv ovog tumora. Tada bi trebalo da se drži i određenih preporuka.

Jedite organsku hranu – S obzirom na to da je jetra odgovorna za detoksikaciju, pacijent sa karcinomom jetre treba da izbegava prerađenu hranu i onu koja sadrži mnogo hemikalija. Preporučuje se prirodna, organski uzgojena hrana jer, kako ističu stručnjaci, „niko ne želite da njegovo telo pokuša da obradi pesticide”. Takođe, držite se dalje od visoko obrađene hrane, kao što su slanina, viršle i mortadela, na primer. Čak je i testenina obrađena hrana, pa bi je trebalo izbegavati.

Koristite đumbir – Oboleli od raka jetre često imaju mučninu. A poznato je da je đumbir najbolji lek za mučninu. Nutricionisti savetuju da se đumbir iseče na komadiće, skuva i napravi čaj. U slučaju mučnine prija i blaga hrana, kao što su pire od jabuke, krekeri, tost i banane.

Manji, a češći obrociPlanirajte da konzumirate 6 do 8 manjih obroka dnevno, umesto tri velika. Jedite ih u intervalima od dva do tri sata. Konzumiranje manjih, češćih obroka tokom dana, znači da tanjir neće nikada biti pun, kao i da jelo neće izgledati tako naporno.

Manje masno meso – Izbegavajte masno meso, kao što su govedina, jagnjetina i svinjetina. Zanite ih ribom, pasuljem ili živinom. Stručnjaci navode da treba paziti i kako se prirema ova hrana – mnogo je zdravije dinstati je i peći na žaru, nego pržiti.

Užina – Hranljive pločice i tečni dodaci ishrani su odličan način da se telu obezbede potrebe za kalorijama. Savet je da tečna užina, napici, drže u frižideru tako da budu hladni i boljeg ukusa.

Razmazite se – Ako se osećate bolje, iskoristite vreme i uživajte u nekom od svojih omiljenih jela i nek to budu ona sa visokim sadržajem kalorija i proteina.

Izbegavajte alkohol – Ljudima sa rakom jetre ovaj organ je već pod stresom i niko ne želi da je dodatno „uznemirava“ pa se alkohol ne preporučuje, jer je on i inače težak za jetru. 

Najbolje namirnice za osobe koje su dobile rak jetre

– Voće i povrće – kao što su jabuke i lisnato povrće
– Integralne žitarice – hleb od celog zrna, smeđi pirinač, kinoa i ovas
– Nemasni izvori proteina – piletina bez kožice, riba, tofu i pasulj
– Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti – mleko bez masti, sir i jogurt
– Orasi i semenke
U nekim slučajevima, zdravstveni radnik može da podstakne pacijenta da poveća unos kalorija ili proteina i to može da pomogne da jetre što pre zaraste i poboljša funkciju.

Hrana koju treba izbegavati

Za dobro opšte zdravlje i funkciju jetre, lekar može da ohrabri pacijenta da ograniči hranu koja sadrži:

  • zasićene ili trans masti, kao što su crveno meso, punomasno mleko i peciva
  • dodati šećer – zaslađena pića, kolači, kolačići i slatkiši
  • so – supe iz kesice bogate natrijumom, suvo meso i čips
  • alkohol.

Nutricionisti savetuju da je važno izbegavati nedovoljno kuvanu ribu ili školjke, kao što su sirove ostrige ili suši. Sirova i nedovoljno kuvana morska hrana može da sadrži bakterije koje mogu da  izazovu ozbiljne bolesti kod ljudi sa oboljenjem jetre. Neki ljudi sa rakom jetre imaju i druge vrste bolesti jetre, što može zahtevati dodatna prilagođavanja ishrane. Ako neko ima bolest žučnih kanala, lekar će tražiti da se koristite zamene za masti. Ako imate hemohromatozu ili hepatitis C, možda će savetovati ograničenje hrane bogate gvožđem, kao što su obogaćene žitarice.

Šta sme da se jede posle operacije raka jetre?

U zavisnosti od stanja i sveukupnog zdravlja pacijenta, preporučeni plan lečenja raka jetre može da uključuje i operaciju. Nakon operacije, telo treba da dobije dovoljno kalorija i hranljivih materija kako bi se ubrzao oporavak, jer neuhranjenost može da poveća rizik od hirurških komplikacija. Lekari često ohrabruju pacijente da ponovo počnu da jedu ubrzo nakon što se operacija završi. Ako je stomak uznemiren, preporučuje se blaga hrana kao što je običan pirinač, tost i nezačinjena piletina. Konstipacija je uobičajena nakon operacije, a može da pomogne dodatak obogaćen vlaknima ili blagi laksativ.

Ako je pacijentu teško da jede dovoljno pre ili posle operacije, lekar može da prepiše oralne dodatke ishrani, ili posavetuje da se jedu nutritivno obogaćena pića, pudinzi ili prahovi, koji se mogu mešati sa tečnostima. Nekim ljudima je, na primer, potrebno da se cev za hranjenje ubaci u stomak pre ili posle operacije i to je stanje poznato kao enteralno hranjenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo