Zvanično je 2025. Nova godina donosi nove početke i priliku da resetujemo svoje navike u ishrani posle praznika.
Treba da se vratimo starim navikama u ishrani
Andrea Delgado, dijetetičar sa Mayo Clinic, kaže da je najbolje eliminisati ono što nam nije potrebno, uključujući i ostatke hrane sa proslave.
– Posle praznika trebalo bi da se oslobodimo svih preostalih namirnica i pića koji su ostali posle praznika – kaže ona.
Ili bi trebalo da bacimo ostatke ili ih jedemo polako u manjim porcijama.
– Važno je da polako počnemo da se vraćamo starim navikama. Počnite da uvodite povrće i voće uz većinu obroka – napominje Delgado.
Svi se radujemo danima praznika, ali dodatne kalorije koje tokom tog perioda unesemo šire nam struk. Laurie Molina, dijetetičar na Mayo Clinic, ima nekoliko zdravih saveta o tome kako da uživamo u prazničnim okupljanjima. Praznici podrazumevaju obilje hrane i pića, ali ima načina kako da se sagore kalorije posle obilnih trpeza i tradicionalnih omiljenih poslastica.
– Uvek možete pojesti užinu pre nego što krenete, uravnoteženu užinu – nemasne proteine i povrće i neku vrstu celog zrna, tako da na praznični ručak ili večeru ne odete gladni – savetuje Molina.
Posle ovoga možemo da uživamo u hrani i da se brže osetimo sitim. Najvažnije je da jedemo polako, jer ćemo tako sprečiti prejedanje, dodaje ona.
Suština je u umerenosti
Ali, kalorije i dalje mogu da se nagomilaju. A da bismo ih se oslobodili, u zavisnosti od toga šta pojedemo i popijemo i kojoj količini kolača nismo u stanju da odolimo, biće nam potrebno i više od 60 minuta hodanja da bismo sve te kalorije sagoreli.
– Uživajte u sebi, u hrani i vremenu sa svojom porodicom. Ali umereno. I – obratite pažnju na veličinu porcija hrane – napominje Molina.
– Nije neophodno da odmah počnemo sa dijetom. Ne moramo nužno da eliminišemo svu našu hranu. Samo treba da obratimo pažnju na veličine porcija i učestalost konzumiranja hrane – kaže Delgado.
Birajte nemasne proteine, integralne žitarice i sveže proizvode u svojoj ishrani, a povremeno dozvolite sebi i neku poslasticu.
– U ishrani nema sve ili ništa. I dalje možemo da uživamo u tim lepim poslasticama, ukusnim desertima, vrsnim pićima. Suština je u tome koliko i koliko često ih konzumiramo – kaže Delgado.
Resetujte svoje navike u ishrani uz kontrolu porcija
Pojednostavite kontrolu porcija tako što ćete svoj tanjir podeliti na tri dela. To može da vam pomogne da napravite zdraviji izbor hrane i efikasnije upravljate svojim porcijama.
- Polovina: voće i povrće bez skroba
- Jedna četvrtina: integralne žitarice
- Jedna četvrtina: hrana bogata proteinima, kao što su mahunarke, riba ili nemasno meso