Naslovna / Ishrana

Domaća zdrava energetska pića koja će nas rashladiti i podići nivo elektrolita

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 25. 06. 2022.

Brusnica, kokos, krastavac, đumbir… Sve su to zdrave namirnice od kojih je moguće pripremiti osvežavajući energetski napitak bez veštačkih dodataka

energetska pića Domaće energetsko piće koje sami napravimo može da nas rashladi i nadonkadi elektrolite, a zdravije je od industrijskog Foto: Shutterstock

Energetsko piće je jedan od najboljih načina da se nadoknadi i vrati ravnoteža elektrolita u telu u toku leta kada se više znojimo ili kada vežbamo. Takođe, konzumiranje ovih napitaka utiče na naše raspoloženje. Međutim, industrijski napici su prepuni aditiva, veštačkih sastojaka i šećera, pa zato nutricionisti savetuju da ovakva pića pripremamo u sopstvenoj režiji.

Brusnica i kokosova voda osvežavaju i dobra su diuretička kombinacija

Poznato je da brusnica ima mnoge zdravstvene koristi, uključujući antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Takođe, dobre su za varenje i podsticanje izbacivanja tečnosti. Kada se kombinuje sa kokosovom vodom, dobijamo izuzetno ukusno i zdravo piće. Kokosovu vodu možete da dobijete tako što ćete rendani sirovi kokos držati u mlakoj vodi do sat vremena i povremeno mešati. Zatim dodajte sitno iseckane brusnice i malo limunovog soka. Možete da procedite kokos, a i ne morate ako ga volite. Kokosova voda je slatka pa nema potrebe da se dodaje šećer. Ohladite piće i poslužite, a pre toga možete da ukrasite kockicama leda i kriškom limuna ili pomorandže.

Hladni smuti od banane, zelenog povrća i surutke je idealno energetsko piće za vežbanje

Ovaj prirodni energetski napitak je odličan predlog za one koji vežbaju u srednjem ili visokom intenzitetu. Smuti od banane i zelenog povrća obogaćen proteinom surutke odličan je za elektrolite, a obezbeđuje i ugljene hidrate. U blender stavite 1 zrelu bananu, 2 kašike bademovog putera (ili ½ šolje sirovih badema), 1 kašiku proteina surutke bez šećera ili šolju surutke, 2 oprana i seckana lista kelja (možete da koristite i spanać), ½ šolje jogurta i ½ kašičice mlevenog lanenog semena. Blendirajte dok masa ne postane glatka i tečna, ohladite i – uživajte posle vežbanja, šetnje ili u hladovini sa prijateljima.

Đumbir, kardamom i kurkuma – pikantno prirodno energetsko piće za bolju cirkulaciju

Ako tragate za idealnim osvežavajućim pićem bez šećera i kofeina da vas „prodrma“, napuni energijom i osveži, probajte ovaj. Napitak od đumbira i kardamoma sa dodatkom kurkume, lako se priprema a neverovatno je koristan i ukusan. Isecite 2 tanke kriške oljuštenog đumbira u šoljicu i iscedite sok od jednog svežeg korena đumbira. Dodajte ¼ kašičice mlevenog kardamoma, ¼ kašičice praha kurkume i 1-2 kašičice meda (po ukusu) u šolju. Napunite je vrelom vodom i ostavite da stoji dok se ne ohladi. Đumbir poboljšava cirkulaciju i pokreće metabolizam, dok kurkuma podiže nivo energije. Kardamom je skup začin, ali dobar i za energiju i za cirkulaciju, pa je ova kombinacija zaista možna i zdrava.

Ledeni zeleni čaj sa kokosom i krastavcem

Energetsko piće ne mora da sadrži kofein da bi nas probudilo i napunilo energijom. Poznato je, međutim, da se kofein nalazi u zelenom čaju. Tanko narežite 1 krastavac i stavite ga u frižider da se ohladi. U bokal dodajte 1 šolju hladno kuvanog zelenog čaja, 1 kašiku meda, ¼ kašičice himalajske soli, 1 šolju kokosove vode, i sve promešajte. Dodajte hladne krastavce i uživajte u eksploziji energije. Ovakva vrsta napitka je bogatstvo antioksidanata, vitamina i minerala, a osvežava i poboljšava raspoloženje.

Lubenica, šargarepa i spanać za bolje pamćenje i raspoloženje

Hladan energetski koktel od seckane lubenice i šargarepe uz dodatak listića spanaća, biće pravi egzotični užitak i dekorativno iznenađenje među drugim pićima. Likopen, beta karoten i vitamin C samo su deo vitamina koje sadrži ovaj miks. Možete dodati i malo ceđene pomorandže ili limuna, ili dodati kriške. Ohladite piće, dodajte sitno mrvljeni med i uživajte u odličnom ukusu i osvežavajućem efektu zdravog, a potpuno prirodnog pića.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo