Naslovna / Ishrana

Sveža šljiva reguliše krvni pritisak i snažan je izvor antioksidanata

Priredio/la: D. T.|12:00 - 31. 07. 2022.

Šljive su bogate biljnim vlaknima koja mogu usporavanju varenje i sprečiti nagle skokove šećera u krvi. Biljna vlakna u svežim i suvim šljivama deluju kao prebiotici

šljiva Kalijum kojeg ima u šljivama može biti od pomoći kod kontrole krvnog pritiska. Foto; Shutterstock

Šljiva je ukusna voćka, od koje se prave džemovi, slatka, rakija. Za zdravlje, ipak je možda najkorisnija u svom prirodnom obliku, kao sveža ili suva šljiva. Ima skoro kultni status u Srbiji. Narodna kuhinja, ali i tradicionalna medicina nezamisliva je bez nje. Šljiva je odlična za probavu, jača kosti i reguliše krvni pritisak. Snažan je izvor antioksidansa koji štite ćelije od oštećenja.  Sadrži manje količine šećera u odnosu na druge vrste voća. Bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima. Šljiva može biti odličan izbor za laku užinu.

Antioksidativna svojstva šljive

Antioksidansi su jedinjenja koja štite organizam od slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije. Tokom vremena ta ćelijska oštećenja mogu uticati na pojavu ozbiljnih bolesti kao sto su rak, dijabetes, artritis, demencije. Postoje razne sorte šljive.

Mirabele su sitnije i okruglaste, renklode su okrugle krupnijih plodova. Postoje i jajaste, ovаlne šljive, cepаče ili plаvice. Jаpаnske šljive su hibridi japanskih, evropskih i američkih šljiva. Sve sadrže dosta vitamina C i antioksidansa antocijanina, koji prema preliminarnim studijama, mogu poboljšati zdravlje srca i regulisati vrednosti šećera kod dijabetesa tipa 2.

Šljiva reguliše vrednosti šećera

Osobe sa predijabetesom ili pacijenti koji imaju dijabetes tipa 1 ili tipa 2 moraju da kontrolišu vrednosti šećera u krvi, jer povišene vrednosti mogu povećati rizik od kardiovaskularnih problema, demencije, oštećenja bubrega.

Šljive su bogate biljnim vlaknima koja mogu usporavanju varenje i sprečiti nagle skokove šećera u krvi. Biljna vlakna u svežim i suvim šljivama deluju kao prebiotici, a pravi balans crevnih bakterija je od velike pomoći kada je u pitanju prevencija i lečenje dijabetesa. Neke studije tvrde da sok od šljive sadrži adiponektin, hormon koji reguliše vrednosti šećera u krviŠljive imaju glikemijski indeks 39, banane 52, ananas 59 i lubenice 76.

Regulacija krvnog pritiska

Mala studija iz 2017. navodi da su osobe koje pate od visokog krvnog pritiska koje tokom tri meseca svakodnevno koristili tri grama ekstrakta šljive imali značajno niži krvni pritisak u poređenju sa osobama koje su koristile placebo. Kalijum kojeg ima u šljivama može biti od pomoći kod kontrole krvnog pritiska.

Kalijum ima sposobnost da opusti napetost u zidovima krvnih sudova i tako reguliše hipertenziju. Kalijum pomaže organizmu da se putem urina oslobodi od viška natrijuma. Veće količine natrijuma podstiču organizam da zadržava vodu i na taj način poveća krvni pritisak.

Šljive za jake kosti

Šljive su bogate vitaminima i mineralima koji doprinose zdravlju kostiju, kao što su kalijum, magnezijum i vitamin K. Ovim elementima su posebno bogate suve šljive, pa se ako želimo da ojačamo kosti preporučuje se konzumacija suvih šljiva. Hranjivi sastojci utiču na nivo minerala i aktivno podržavaju strukturu kostiju, navode stručnjaci. Studija iz 2016. otkrila je da su žene u postmenopauzi, kod kojih je zabeleženo slabljenje kostiju, posle nekoliko meseci upotrebe šljiva ojačale kosti.

Lek protiv opstipacije

Sveža i suva šljiva je narodni lek protiv loše probave i zatvora. Šljiva je bogata biljnim vlaknima, jedna šolja suvih šljiva, na primer, sadrži 12,4 grama vlakana. Ovo voće je bogato i sorbitolom vrstom šećernog alkohola koji deluje kao laksativ.

Mala studija iz 2011. otkrila je da su osobe koje su patile od opstipacije, normalizovale stolicu posle upotrebe šljive. Oni su jeli svakog dana po pet suvih šljiva tokom tri nedelje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo