Naslovna / Ishrana

Limun i cimet, da li je moguće da smršamo i ubrzamo metabolizam uz ovaj napitak 

Priredio/la: D. T.|11:00 - 29. 09. 2022.

Limun ima najveću koncentraciju citrata u odnosu na sve ostale citruse. Neka istraživanja navode da osobe koje piju toplu limunadu ređe imaju probleme sa kamenjem u bubrezima

 

limun i cimet Limun i cimet, su pravi način da počnemo dan, ubrzamo metabolizam, sagorimo masnoće i ojačamo imuni sistem Foto: Shutterstock

Limun i cimet, su pravi način da počnemo dan, ubrzamo metabolizam, sagorimo masnoće i ojačamo imunitet. Napitak, koji nas može zaštiti  od respiratornih infekcija pije se na prazan stomak. Jedna čajna kašičica ili štapić cimeta  i sok od pola limuna, prelije se čašom tople vode, po želji se može dodati i kašičica meda. 

Limun i cimet napitak za dobro jutro

Cimet može zagrejati telo, ojačati metabolizam, regulisati povišene vrednosti šećera u krvi i loših masnoća u krvi i doprineti mršavljenju.

Limun je riznica vitamina C, sadrži nutrijente koji mogu smanjiti osećaj sitosti. U ovom voću ima i pektina, folne kiseline, vitamina B1, B6, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora. Stručnjaci za ishranu savetuju da ovaj napitak pijemo ujutro, 20 do 30 minuta, pre doručka

Kome se limun ne preporučuje?

I pored svih odličnih strana limuna, on nije namirnica za sve osobe. Limun stimuliše lučenje hlorovodonične kiseline. Kod pacijenata koji imaju probleme sa varenjem, moguće je pogoršanje simptoma bolesti. Pacijenti koji pate od gastritisa i bolesti digestivnog sistema trebalo bi da izbegavaju konzumaciju agruma, preporučuju stručnjaci.

Topla, ne vruća voda

Limun i cimet su odlična kombinacija, ali sa toplom, ne vrućom vodom koja može umanjiti nutritivne vrednosti limuna. Napitak pripremljen sa toplom vodom ojačava imuni sistem. Smatra se da čak može povoljno uticati na vrednosti belih krvnih zrnaca, leukocita, koji nas štite od infektivnih bolesti. 

Reguliše krvni pritisak

Limun reguliše i vrednosti krvnog pritiska, smatra se da topla limunada može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Limun je bogat kalijumom, koji prema nekim saznanjima, može da stimuliše funkciju mozga i nerava. Jedan limun sadrži 80 miligrama ovog esencijalnog minerala, koji je važan za osnovne funkcije ćelija i mišića i održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu.

Za dobar  pH balans

Limun i cimet imaju mogućnost da uspostave dobar pH balans u organizmu i tako čuvaju zdravlje ćelija, stvarajući okruženje koje je nepovoljno za razvoj bakterija i virusa.

Osobama koje imaju problem sa gojaznošću preporučuje se konzumacija limuna, ali i povećan unos vode. Jedna studija je pokazala da polifenoli u limunovom soku, mogu da spreče taloženje masnoća u organizmu. 

Podstiče rad jetre i varenje

Limunov sok oslobađa organizam i od neželjenih materija podstiče rad jetre i varenje. Voda sa limunom je i dobar diuretik, olakšava mokrenje i čuva zdravlje urinarnog sistema.

Prema nekim istraživanjima, sadržaj limunske kiseline može sprečiti pojavu kamena u bubregu. Limun sadrži citrat uz čiju pomoć je moguće izbaciti pesak iz uriarnog trakta i poboljšati cirkulaciju. 

Limun ima najveću koncentraciju citrata u odnosu na sve ostale citruse. Neka istraživanja navode da osobe koje piju toplu limunadu ređe imaju probleme sa kamenjem u bubrezima.

Smiruje kašalj

Napitak limun i cimet jedan je od načina da se smiri kašalj. Smatra se da topla limunada pogoduje i pacijentima koji pate od astme i alergija, jer jača imuni sistem koji se tada uspešnije bori protiv izazivača astme.  

Limun i cimet ili kafa

Limun i cimet su odličan način i da pobedimo zavisnost od kafe. Smatra se da je ovaj napitak odlična alternativa jer će nas ujutro razbuditi i obezbediti dovoljno energije za predstojeći radni dan. Osobama koje žele da smanje telesnu težinu ne savetuje se da u napitak od limuna i cimeta dodaju med, već na primer, listiće zelenog čaja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo