Ishrana

Šta sme da jede osoba koja ima rak želuca

Priredio/la: I. V.

Tumor želuca može da izazove blokade tako da hrana ne može normalno da prođe iz jednjaka u želudac ili iz želuca u creva, što prilično otežava ishranu pacijenta, zbog čega se preporučuje hrana koja najviše prija osoba sa karcinomom želuca

Rak želuca izaziva uobičajene tegobe kod ljudi koji imaju ovaj karcinom, a koje se, pre svega, odonose na problem sa ishranom i varanjem hrane. S obzirom na to da je rak želuca četvrti najčešći karcinom u globalnoj populaciji, prema procenama, svake godine u svetu se razvije milion novih slučajeva. Ishrana igra važnu ulogu u borbi protiv bilo koje bolesti, a zbog lečenja raka želuca, koje može da podrazumeva operaciju uklanjanja dela ili celog želuca, pacijenti često imaju problem sa apetitom i varenjem hrane.

Kakve probleme sa ishranom izaziva rak želuca?

Problemi sa ishranom i varenjem hrane osoba koje karcinom želuca javljaju se zbog:

  • uklanjanja celog ili dela želuca
  • uklanjanja ili oštećenje žlezda, posebnih ćelija i nerava želuca koji utiču na varenje hrane
  • uklanjanja ili oštećenja prstenova mišića koji kontrolišu hranu koja stiže u želudac (donji ezofagealni ili srčani sfinkter) i napušta želudac (pilorični sfinkter)
  • neželjenih efekata hemoterapije ili drugih tretmana
  • gubitka apetita uzrokovanog samim rakom
  • zbog toga što se želudac ne prazni pravilno, a što izaziva osećaj sitosti odmah na početku obroka, koji ume i dugo da potraje.

Zašto dolazi do gubitka težine i slabog apetita?

Osim lošeg apetita pacijenata i načina na koji vare hranu, mnogi ljudi brzo gube težinu, osećaju bol u stomaku, i imaju osećaj da su siti i samo kad vide hranu. Gubitak težine je veoma čest problem kod ljudi sa rakom želuca. Tumor želuca može da izazove blokade, tako da hrana ne može normalno da prođe iz jednjaka u želudac ili iz želuca u creva, što otežava ishranu. Kada rak uznapreduje, sposobnost tela da koristi energiju iz hrane se menja. Kao rezultat toga, energija se sagoreva brže i ta povećana potrošnja energije, u kombinaciji sa manjim unosom hrane, rezultira gubitkom težine.

Ljudi sa rakom želuca često gube apetit, a mnogo češće osećaju da uopšte nisu gladni. Nakon operacije raka želuca, čovek možda neće moći da jede velike obroke i može da se oseća sit nakon što pojede male količine hrane. Ova pojava zavisi od toga koliki deo želuca je uklonjen operacijom. Preostali želudac ili tanko crevo možda neće pravilno da vare hranu ili apsorbuju  masti i hranljive materije iz hrane. Takođe, problem stvara i Dumping sindrom koji može da oteža održavanje težine. Dumping sindrom je stanje koje uzrokuje prebrzo kretanje hrane ili tečnosti kroz želudac i tanko crevo. Može se javiti kada se ukloni deo ili ceo stomak. Lekari naglašavaju da je važno održavati težinu, čak i ako se apetit promenio, a pravilna ishrana pomaže telu da se bori protiv bolesti i da se nosi sa efektima lečenja raka želuca.

Saveti o ishrani za osobe koje imaju rak želuca

Ako gubitak težine predstavlja problem, neki od saveta stručnjaka mogu da budu od pomoći:

  • Ne preskačite obroke. Pokušajte da jedete redovno, čak i ako je to samo nekoliko zalogaja.
    Uzmite u obzir svaki zalogaj tako što ćete birati hranu i piće sa visokim sadržajem proteina i kalorija. Dodajte punomasno mleko ili pavlaku u kuvane žitarice ili čorbice, koristite sosove i umake za meso i povrće ili dodajte puter u krompir.
  • Visokokalorična pića. Kada ne želite ili ne možete da jedete čvrstu hranu, pijte visokokalorična pića sa visokim sadržajem proteina (poput šejkova, smutija) ili jedite polučvrstu hranu (kao što su puding ili jogurt). Uzimajte i visokokalorična pića sa visokim sadržajem proteina između obroka, u malim količinama.
  • Kalorična i hrana bogata proteinima. Uvek se trudite da jedete raznovrsnu hranu sa visokim sadržajem proteina i kalorija, kao i brze i jednostavne grickalice, koje će vam uvek biti pri ruci. Preporučuju se mleko ili mlečni šejkovi, sladoled, sir i krekeri, mafini, puter od kikirikija, jaja, orasi, jogurt i puding.
  • Sonda za hranjenje. Ako gubitak težine postane ozbiljan, lekar može da predloži upotrebu sonde za hranjenje. Cev za hranjenje je tanka, fleksibilna cev, koja se postavlja u stomak ili creva. Kada je cev postavljena, kroz nju se mogu davati tečni dodaci ishrani (enteralno hranjenje). Cevi za hranjenje mogu da pomognu ljudima da zadovolje svoje nutritivne potrebe kada im je previše teško da jedu ili piju, posebno ako su izgubili mnogo kilograma.

Osećaj sitosti nakon jela i pića

Osećaj sitosti može da se javi i kod ljudi koji uopšte nisu operisali rak želuca. U slučaju da je bilo hirurške inervencije, operacija smanjuje veličinu želuca i može da izazove ožiljke na zidu želuca. Hirurgija takođe može da ošteti vagusni nerv, koji opušta zid želuca kada hrana uđe u želudac. Stanje može da se poboljša kako se preostali deo želuca proširuje ili kako se telo prilagođava promenama u varenju. Čak i bez operacije, želudac se može prazniti mnogo sporije, održavajući osećaj sitosti duže vreme.

Ako osećaj sitosti nakon jela, i to malih količina hrane predstavlja problem, sledeći saveti mogu da budu od pomoći:

  • Pokušajte da jedete manje obroke ili grickalice 6 puta dnevno. To je obično mnogo lakše nego da pokušavate da jedete 2 do 3 velika obroka dnevno
  • Izbegavajte da pijete tečnost uz obroke, posebno gazirana pića. Ove tečnosti mogu brzo da popune stomak. Pijte visokokalorične ili visokoproteinske napitke između obroka
  • Ograničite količinu hrane bogate vlaknima, kao što su hleb od celog zrna i žitarice, jer one imaju tendenciju da izazovu osećaj sitosti mnogo ranije od drugih namirnica
  • Unosite dovoljno vitamina i minerala.

Preporučena hrana za ljude koji imaju rak želuca

Birajte hranu bogatu proteinima koji pomažu telu da popravi oštećene ćelije i tkiva. Takođe pomaže i imunološkom sistemu da se oporavi od bolesti. Dobri izvori proteina su:

  • Nemasno meso kao što su piletina, riba ili ćuretina
  • Jaja
  • Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti kao što su mleko, jogurt i sir. Budite oprezni sa mlečnim proizvodima nakon operacije. Gastrektomija može izazvati netoleranciju na laktozu. Lagano unosite mlečne proizvode u svoje jelovnike kako biste videli kako ih telo podnosi posle operacije
  • Orašasti plodovi i buteri napravljeni od njih
  • Pasulj
  • Soja
  • Cela zrna žitarica su dobar izvor ugljenih hidrata i vlakana, koja pomažu u održavanju nivoa energije – ovsena kaša, hleb od celog zrna, braon pirinač, testenine od celog zrna
  • Svaki dan jedite raznovrsno voće i povrće koji telu nude antioksidante, koji mogu da pomognu u borbi protiv raka. Cilj da se dnevno pojede najmanje 5 porcija celog voća i povrća
  • Birajte izvore zdravih masti, izbegavajte prženu i masnu hranu. Umesto toga, birajte pečenu, pečenu ili grilovanu hranu. Zdrave masti su maslinovo ulje, avokado, orasi, semenke
  • Ograničite slatkiše i dodate šećere. Namirnice sa visokim sadržajem šećera, poput torti i kolača i slatkiša, pružaju malu nutritivnu korist i često zamenjuju drugu hranu koja je bolja za vas
  • Hidrirajte se. Pijenje dovoljno tečnosti tokom lečenja raka je važno za sprečavanje dehidracije. Trebalo bi piti oko 2 litara tečnosti dnevno. Izbegavajte da pijete velike količine kofeinskih pića koja mogu da dovedu do dehidracije.

Vitamin B12

Vitamin B12 je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i za održavanje zdravlja nervnog i digestivnog sistema. Nizak nivo vitamina B12 se javlja nakon što se ukloni ceo ili deo želuca i može dovesti do anemije. Ćelije u sluzokoži želuca (parijetalne ćelije) stvaraju supstancu koja se zove unutrašnji faktor, koji pomaže telu da apsorbuje vitamin B12. Anemija uzrokovana niskim nivoom vitamina B12 naziva se perniciozna anemija. Ljudima koji su imali operaciju raka želuca često se daje vitamin B12 (injekcijama ili oralnim suplementom) kako bi se sprečila anemija.

Gvožđe

Gvožđe je mineral koji je važan u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Kiselina u želucu pomaže telu da apsorbuje gvožđe. Ako je pacijent imao operaciju uklanjanja želuca (gastrektomiju), nivo gvožđa može da se smanji. Gvožđe može da padne i ako se deo duodenuma, gde se apsorbuje većina gvožđa, ukloni tokom gastrektomije. Nizak nivo gvožđa može da dovede do anemije. Posle  gastrektomije pacijentima se obično propisuje dodatak gvožđa, a dijetetičar na spisak dozvoljenih namirnica stavlja zeleno lisnato povrće, crveno meso i ribu.

Kalcijum

Kalcijum je važan mineral za izgradnju jakih kostiju i zuba. Kada se duodenum ukloni operacijom, telo apsorbuje manje kalcijuma. Apsorpcija kalcijuma je takođe smanjena Damping sindromom jer se sadržaj želuca prebrzo prazni u creva. Ljudi sa karcinomom želuca možda neće dobiti dovoljno kalcijuma iz hrane, a sve to može da dovede do sledećeg problema – osteoporoze.

Folati

Folat je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nizak nivo folata može da bude problem jer ljudi sa rakom želuca mogu da oseću teškoće da se pridžavaju zdrave ishrane. Promene u strukturi želuca i creva nakon operacije mogu promeniti apsorpciju i varenje folata u telu. Nedostatak folne kiseline može dovesti do anemije zbog čega bi trebalo uzimati suplement folne kiseline.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.