Naslovna / Ishrana

Čili ulje može smanjiti želju za slanom hranom, a ovim osobama se nikako ne preporučuje

Priredio/la: D. T.|11:00 - 25. 07. 2024.

Na tržištu postoji više različitih robnih marki čili ulja i svako od ovih ulja je posebno na svoj način. Preporuka je da pre kupovine pročitamo etikete sa napomenama o sastavu proizvoda

čili ulje Čili ulje sadrži i dosta glavnog sastojka svake paprike – vitamina C Foto: Shutterstock

Čili ulje pravi se od izrazito ljutih čili papričica (Capsicum annuum L.) koje se prethodno osuše i samelju u prah. Zove se i crveno ulje, po prepoznatljivom izgledu, pikantan je i dekorativni sastojak brojnih specijaliteta, posebno azijske kuhinje. Čili ulje je bogato antioksidansima, štiti telo od upala i smanjuje želju za kuhinjskom solju. I pored dobrih strana, ovo ulje nije začin koji se preporučuje svima. Na oprezu bi morale da budu osobe koje pate od bolesti digestivnog sistema.

Biljni pigmenti štite ćelije od oštećenja

Čili papričice sadrže karotenoide i kapsaicinoide. Biljni pigmenti koji štite ćelije od oštećenja usled oksidativnog stresa su karotenoidi. Pigmenti kao što su beta – karoten, kapsantin, zeaksantin, zaslužni su za boju paprike. Veruje se da kapsaicin može da ublaži bolove u mišićima, da smiruje i bolove kod artritisa, neuralgija, išijasa, neuropatija. Pojedina istraživanja navode da oralno korišćenje kapsaicina povećava produkciju toplote, zbog čega se posle jela ugljeni hidrati raspadaju, smatra se da se na ovaj način uspostavlja dobar balans šećera u krvi. Očekuju se dalja istraživanja koja bi mogla da daju i odgovor na pitanje: „Da li bi kapsaicin mogao da bude i dobar lek protiv gojaznosti?“

Smanjuje potrebu za slanim jelima

Čili ulje sadrži i dosta glavnog sastojka svake paprike – vitamina C. U isto vreme, smatra se da čili ulje smanjuje potrebu za slanim namirnicama. Kapsaicin jača osećaj slanog ukusa i na taj način omogućava manji unos soli. Na ovaj način usled manje upotrebe soli dolazi i do regulacije visokog krvnog pritiska.

Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da mali dodatak čili paprike u paradajz supi značajno smanjuje želju za konzumacijom slanih jela. U isto vreme zabeleženo je da se kod ovih osoba povećva želja za slatkim i obrocima sa velikom količinom masti. Nije do kraja jasan mehanizam ovog delovanja. Stručnjaci upozoravaju da je potrebno više dodatnih istraživanja pre definitivnih preporuka. Za sada važi pravilo o unosu najviše 2,3 grama dnevno soli, ili jedne ravne kafene kašičice. Potrebno je da čitamo i etikete, jer natrijuma ima i u nekim markama čili ulja.

Kada se ne savetuje čili ulje?

Za većinu osoba čili ulje je bezbedno u malim količinama. Međutim, neke komponente čili ulja mogu da izazovu dodatne probleme kod pacijenata koji pate od gorušice, to jest refluksa kiseline, kada se kiselina iz želuca vraća u jednjak i grlo. Kod ovih osoba moguće je da posle konzumacije čili ulja dođe do mučnine, bolova u stomaku. Ovi pacijenti mogli bi u većini slučajeva da izbegavaju jake začine, kao što je čili paprika.

Pojedina istraživanja sugerišu da konzumacija začinjene hrane može da poveća rizik od nekih vrsta karcinoma, kao što su to rak želuca i jednjaka. Rizik se dovodi u vezu sa umerenim i većim unosom jakih začina, a i ne sa povremenom i veoma ograničenom upotrebom.

Smatra se da jaka začinjena hrana dovodi do upalnih procesa i potom razvoja određenim oblika raka. Veruje se da veći nivoi nuklearnog faktora kapa-B (NF-kB) u serumu mogu da budu cirkulišući marker u praćenju upale kod karcinoma dojke i debelog creva. Osobama sa porodičnom istorijom karcinoma želuca i jednjaka, najbolje je da se posavetuju sa lekarom o modalitetima ishrane.

Kako se koristi čili ulje?

Na tržištu postoji više različitih robnih marki čili ulja i svako od ovih ulja je posebno na svoj način. Preporuka je da pre kupovine pročitamo etikete sa napomenama o sastavu proizvoda.

Pojedina čili ulja sadrže samo čili u prahu i suncokretovo ulje. U neka čili ulja dodaju se beli luk i đumbir. Koristi se na razne načine kao dodatak jajima, jelima od pirinča, začin za salatu, majonez, umak od humusa. Par kapi čili ulja daće svojstvenu aromu supama i varivima od povrća. Koristi se kao dodatak pečenom krompiru, bez soli. Preporuka iskusnih kuvara jeste da ga uvek upotrebljavamo u malim količinama, kako ne bi nadjačalo ukus drugih namirnica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo