Iako možda nije uvek lako ljuštiti ga i seckati, ne treba zaboraviti da je kivi veoma zdravo voće kada se koristi u odgovarajućoj količini Foto: Shutterstock
Kivi je poznat po svom jedinstvenom slatkom ukusu i kao riznica vitamina i minerala. Ljudi širom sveta vole ovo voće. Kivi i primarni razlog zbog koga je postao toliko popularan jeste njegov uticaj na gubitak težine i značajna količina vitamina C.
Kivi je bogat hranljivim materijama, ali nema masti. To nije voće bogato kalorijama. Većina voća je hranljiva i nema mnogo masti, ali neka imaju visokokalorični sadržaj, kao što su banane i jabuke. Kivi našoj ishrani ne dodaje nimalo viška kalorija. Štaviše, plod kivija je bogat dijetnim vlaknima. Dijetna vlakna apsorbuju loš holesterol, što ne samo da pomaže u gubitku težine, već dovodi i do boljeg opšteg zdravlja. Dijetna vlakna takođe ubrzavaju metabolizam i pomažu zdravom varenju. Pojačani metabolizam dovodi do iskorišćavanja zasićenih masti u ljudskom telu.
Kivi je bogat prebioticima. Prebiotici su biljna vlakna koja podstiču rast dobrih bakterija koje su već prisutne u našim crevima. Probiotici u crevima pomažu u jačanju imunološkog sistema. Ove dobre bakterije se bore protiv loših bakterija i drugih slobodnih radikala. Ako je broj dobrih bakterija veći od loših, što se često dešava, doći će do zdravstvenih problema. Kivi sa svojim prebioticima održava broj i dovodi do daljeg rasta dobrih bakterija ili probiotika.
Plod kivija bogat je kalcijumom, cinkom, gvožđem, magnezijumom i manganom između ostalih minerala. Oni pomažu kostima i organima kao što su jetra i bubrezi.
Kivi može da ima mnoštvo neželjenih efekata, tvrde stučnjaci. Mnogi ljudi su alergični na voće. To ne možemo sa sigurnošću da znamo pre nego što ga konzumiramo, ali ako ste generalno alergični na neko voće, a posebno ono koje raste u divljini, onda bi trebalo da izbegavate kivi. Otok i osip su česti. Oralni alergijski sindrom, dermatitis, pankreatitis i dijareja su dodatni poznati neželjeni efekti, a naročito ako se jede u velikim količinama, pa se preporučuje dva do tri kivija dnevno. Kivi ne treba jesti tokom trudnoće i dojenja. Ovo voće može da remeti dejstvo lekova, kao i redovnu ishranu.
Zbog konzumiranja kivija mogu da se razviju alergijske reakcije. Važno je biti oprezan dok ga jedete. Mnogi koji su konzumirali kivi u velikim količinama, prijavili su unakrsnu senzibilizaciju i različite vrste alergija.
Kako se navodi u studijama, utvrđeno je da prejedanje kivijem može dovesti do otoka. Anafilaksa takođe može da se javi kod osoba koji jedu previše kivija. Osip, astma i koprivnjača takođe su česti, kao i lokalna iritacija usta.
Mnogi ljudi su prijavili OAS zbog preteranog konzumiranja kivija. OAS uključuje oticanje usta, usana i jezika. Takođe dovodi do peckanja i svraba u ustima.
Kod osoba koje svakodnevno konzumiraju velike količine kivija može da se razvije kožni poremećaj, kao što je dermatitis.
Prejedanje kivijem može da dovede do akutnog pankreatitisa. Ovo ukusno voće bogato je kalijumom, serotoninom i vitaminom C i E. Visoke doze ovih komponenti mogu promeniti nivo triglicerida u krvi, što može dugoročno štetiti pankreasu.
Jedna od nuspojava kivija uključuje povraćanje, mučninu i dijareju. Takođe može dovesti do nesvestice i poteškoća pri gutanju.
Prema navodima studija, otkriveno je da je većina ljudi sa alergijom na lateks takođe sklona razvoju alergije na kivi. Ako imate alergijske reakcije na lateks, izbegavajte da jedete kivi i proizvode sa kivijem.
Trudnice i majke koje doje svoje bebe treba da se konsultuju sa svojim lekarom u vezi sa količinom kivija koju bi smele da konzumiraju.
Prema mnogim istraživanjima, otkriveno je da ovo voće ima antigljivično dejstvo i da može izazvati zavisnost kada se koristi uz druge lekove protiv gljivica. Razređuje krvi i time povećava šanse za krvarenje, ako se uzima sa određenim vrstama lekova. Neki od tih lekova su antikoagulansi, aspirin, heparin nesteroidni antiinflamatorni lekovi.
Kivi je poznat i kao kineski ogrozd, koji ima bogat nutritivni profil. Biljna jedinjenja, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva u plodu kivija pomažu u lečenju mnogih bolesti. Međutim, takođe treba da znamo sve o neočekivanim neželjenim efektima kivija. Zato ovo voće jedite umereno, da biste izbegli njegove neželjene efekte.