Popara, cicvara, kačamak, projara, proja… Nekada sirotinjska jela zbog uslova i načina života naših starih, danas su čista egzotika koja se vraća na jelovnike. Stručnjaci za ishranu preporučuju sve ono što je nekada bilo na trpezama, ali sa nekima od ovih u osnovi zdravih namirnica i jela, ipak moramo biti na oprezu.
Popara i njeni sastojci: zašto se i u ovom slučaju savetuje da budemo oprezni
Za razliku od tradicionalnih jela koja se prave od različitih vrsta brašna (kačamak, cicvara, proja), popara je stari, dobri, provereni način da upotrebimo stari hleb. Ujedno, imaćemo energetski jak doručak. Ipak, kada nutricionisti upozoravaju da u izboru i korišćenju gotovo svake namirnice treba da budemo oprezni, ljudi se sa razlogom pitaju: kako sad to? Naši stari su na tome odrasli i ništa im nije falilo. Da li je moguće da baš oko svega moraju da se razvijaju teorije, pa čak i o smesi hleba, vode i sira?
Pitanje je razumno, ali je takav i odgovor: ništa nije kao što je bilo nekada, pa ni namirnice koje unosimo, reakcije našeg tela, alergije kao savremena pošast, intolerancija na pojedine namirnice. Stoga nije čudno da neko može da ima izuzetno burnu reakciju čak i na jedno sasvim jednostavno jelo kakvo je popara.
Alergeni, smetnje i problemi koje u organizmu može da nam napravi popara
Ako imate celijakiju, netolerantni ste na gluten i sluzokoža creva će sigurno burno odreagovati na hleb iz popare. Obično je to beli hleb od neproklijalih zrna pšenice, odnosno pšeničnog brašna, koji je osobama sa celijakijom strogo zabranjen. Digestivni sistem osoba netolerantnih na laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, takođe će biti iziritiran. Neke osobe uz vodu dodaju i mleko u poparu, a sir i maslac su važni sastojci.
Inače se nekada u poparu nije dodavalo mleko već samo voda, umesto maslaca se stavljala svinjska mast, a kajmak ili sir su se dodavali povremeno. Sve su to i razlozi zašto su eventualne negativne reakcije bile retke ili ih nije ni bilo.
Sastojci koji su nam potrebni za poparu
- hleb (450 gr)
- voda (900 ml)
- maslac (50 gr)
- sir ili kajmak (mlađi, kravlji ili koziji, od 150 do 250 gr)
- so (po ukusu).
Kako se sprema popara po starom receptu
Za pripremanje popare po receptu naših baka potreban nam je pre svega stari, suv hleb. Odnos vode (tečnog dela) i hleba trebalo bi da bude 2:1.
Isecite hleb na kriške, pa na kockice. U šerpu naliti vodu, pa dodati puter i ostaviti da provri. Sklonite sa špreta i lagano mešajte, dodajući ravnomerno kockice hleba. Ponovo vratite na vatru i nastavite sa mešanjem nekoliko minuta, dok se sve kockice hleba ne „napiju“ vode, ali smanjite temperaturu. Pazite da masa ne zagori, i ne prekidajte sa mešanjem. Sklonite sa vatre, pa dodajte izmrvljeni sir ili kajmak. Po ukusu i ako je potrebno dodajte soli. Neki ljudi u poparu danas dodaju i kockice prepržene slanine.
Zato sto su sad svi osetljivi na laktozu, od kako je Nolo otkrio gluten, svi su osetljivi na gluten, svi imaju gorusicu i piju homeopatske cajeve slade steviom i za uzinu jednu iskljucivo suve godji bobice.