Naslovna / Ishrana

Koje se namirnice preporučuju a koje ne za osobe obolele od multiple skleroze

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 09. 02. 2023.

Skokovi nivoa glukoze u krvi, dodatna oštećenja mijelinskog omotača nerava, pojačana aktivnost bešike, samo su neke manifestacije na koje ishrana može da ima uticaja u smanjenju simptoma multiple skleroze

multipla skleroza Izbor namirnica izuzetno je važan za obolele od multiple skleroze zbog uticaja na simptome Foto: Shutterstock

Multipla skleroza je autoimuna neuromišićna bolest u kojoj ćelije našeg tela same uništavaju, odnosno oštećuju mijelinski omotač nerava. Ona u potpunosti menja život obolelog. Utiče na njegov kvalitet, menja psihofizičko stanje pacijenta.

Masnoće u ishrani i multipla skleroza

Dr John Mc Duggal, stručnjak za ishranu i autor brojnih sertifikovanih programa za prevenciju i zaustavljanje napredovanje različitih bolesti, kao i neurolog dr Roy Swank, višedecenijskog su mišljenja da ishrana sa nižim procentom masnoća može da bude od pomoći obolelim osobama od multiple skleroze. Njihov stav je da namirnice životinjskog porekla, ali i palmino i kokosovo ulje imaju udela u pogoršavanju simptoma.

Generalna aktuelna procena stručnjaka za ishranu obolelih od multiple skleroze svodi se na što više namirnica bogatih vlaknima i sa minimalnim procentom masnoća.

Multipla skleroza, najbolje namirnice i vitamin D

Istraživanja kažu da su namirnice bogate vitaminom D, neprerađeno meso, integralne žitarice, sveže voće, povrće, masna riba, ulja biljnog porekla, kurkuma, avokado i đumbir najbolji izbor za ishranu obolelih od multiple skleroze.

Takođe, postoje podaci da je procenat obolelih od MS viši kod osoba kojima u organizmu fali vitamina D. Za sintezu i apsorpciju vitamina D neophodna je sunčeva svetlost, ali je najdelotvorniji njegov unos iz hrane.

Ako je osoba obolela od multiple skleroze intolerantna na laktozu ili ne unosi mleko i mlečne proizvode, vitamin D treba nadoknaditi iz drugih namirnica, poput soka od pomorandže. Isto važi i za lososa, tunu, skušu, haringu i žumance, koji uz to sadrže i omega 3 i omega 6 masne kiseline. dobri su izvori vitamina D.

Koje žitarice treba da jedu osobe sa MS

Unos žitarica sa celim zrnima umesto rafinisanog brašna ili prerađenih ugljenih hidrata doprineće povećanju količine vlakana. Takođe, dobro će uticati na stabilnost nivoa šećera u krvi, pomoći normalnoj funkciji digestivnog trakta, varenju i radu creva. Izuzetno je značajno što će pomoći kod opstipacije, koja je čest pratilac multiple skleroze.

Ovas, smeđi pirinač i kinoa su dobri primeri žitarica sa celim zrnom koja bi trebalo uvrstiti u redovan jelovnik.

Voće i povrće su odličan izbor ako je dijagnoza multipla skleroza

Sveže voće je jedan od najboljih opcija za osobe obolele od MS, zbog visoke količine mikronutrijenata i antioksidanasa, uz polifenole, karotenoide i antocijanine. Jagodičasto voće, kivi, banana i papaja se posebno preporučuju zbog obilja magnezijuma, budući da se njegov nedostatak dovodi u vezu sa progresijom multiple skleroze.

Što se tiče povrća, prednjači zeleno lisnato, spanać, kelj, brokoli i kupus. Ove namirnice obiluju vlaknima, a takođe utiču na nivo šećera u krvi. Studije kažu da su blagotvorne i namirnice koje imaju antiinflamatorni dejstvo, kakve su avokado, kurkuma i đumbir.

Najgore namirnice za ishranu obolelih od MS

Ishrana koju karakteriše visok nivo zasićenih masnoća, alkohol i njegova preterana upotreba, šećeri, prerađena hrana bogata aditivima i rafinisanim žitaricama, punomasni mlečni proizvodi, so, kofein i gluten, mogu značajno da dovedu do pogoršanja simptoma ove bolesti. Stručnjaci za ishranu kažu da nije dobro da osoba sa MS unese dnevno više od 15 grama zasićenih masnoća dnevno, uključujući i one biljnog porekla. Treba izbegavati namirnice bogate prostim šećerima zbog nivoa šećera u krvi.

Takođe treba paziti na aditive iz prerađenih namirnica jer mogu da oštete crevnu floru, što je ključno za stanje našeg imuniteta.

Koje žitarice nikako ne konzumirati i šta je sa glutenom

Rafinisane žitarice su uz proste šećere namirnice sa daleko najnepovoljnijim uticajem na simptome MS. Nagli skokovi nivoa šećera u krvi mogu da dovedu do dodatnog oštećenja mijelinskih omotača nervnih ćelija i pogoršaju nervnu disfunkciju. Trebalo bi izbegavati beli pirinač, krompir, beli hleb, peciva od belog brašna, kao i druge rafinisane žitarice.

Pšenica, raž, ječam i proizvodi od njih sadrže i gluten. Istraživanja sugerišu da postoji veza između celijakije i multiple skleroze, pa se obolelima od MS dijagnozom savetuje test na intoleranciju na gluten. U slučaju pozitivnog testa, treba preći na bezglutensku ishranu.

Unos soli treba ograničiti, i izbegavati veliku količinu kafe i energetskih pića.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Robert
12:56, 10. 02. 2023.
Odgovori

Izbjegavajte životinjske namirnice po svaku cijenu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo