Naslovna / Ishrana

Za inflamatorne bolesti creva preporučuje se mnogo zelenog povrća u ishrani

Priredio/la: I. V. |11:30 - 11. 02. 2023.

Jedinjenja koja ublažavaju gastrointestinalni poremećaj nalaze se i u prirodnim izvorima, a najviše ih ima u zelenom povrću

inflamatorne bolesti creva Hlorofil je supstanca koja biljkama daje zelenu boju Foto: Shutterstock

Inflamatorne bolesti creva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, moguće je ublažiti hlorofilinom – jedinjenjem dobijenim od zelenog biljnog pigmenta, posebno zelenog povrća. Hronični gastrointestinalni poremećaj sve češći je zdravstveni problem, a pozitivno dejstvo hlorofilina otkrili su istraživači iz Center for Diabetes and Metabolism Research na Sichuan University u Kini i naučnici iz Cedars Sinai Medical Center u Los Anđelesu.

Šta je hlorofilin?

Hlorofilin je hemijsko jedinjenje hlorofila – zelenog pigmenta koji je prisutan u biljkama, koji su naučnici najviše proučavali. Utvrđeno je da sadrži antioksidativne i antiinflamatorne efekte, kao i da može da spreči telo da apsorbuje određene supstance, koje mogu da povećaju rizik od karcinoma. Hlorofilin značajno smanjuje smrtnost, koja se dovodi u vezu sa inflamatornom bolešću creva, gubitkom težine, dijarejom i skrivenom krvlju u stolici, oštećenjem crevnog epitela i infiltracijom inflamatornih ćelija.

Kao polusintetički prehrambeni derivat hlorofila, hlorofilin je rastvorljiv u vodi i dosta se koristi u prehrambenoj industriji, posebno kao boja za hranu ili suplement u prahu ili tabletama. Brojne studije pokazale su ulogu hlorofilina u antigenotoksičnosti, antioksidaciji i antikarcinogenezi, međutim, potencijalni terapeutski efekti hlorofilina na zapaljenske bolesti creva treba dodatno istražiti, kažu naučnici.

Zelena hrana preporučena za inflamatorne bolesti creva

Zbog svojih antiinflamatornih efekata hlorofilin se preporučuje osobama koje boluju od neke zapaljenske bolesti creva. Osim u vidu dodatka ishrani, hlorofilin se može konzumirati i iz prirodnih izvora, a najviše ga ima u zelenom povrću. Naučnici podsećaju da sve zelene biljke i većina povrća, a posebno tamnozeleno lisnato povrće, obezbeđuju visoke, prirodne izvore hlorofilina, a najviše ga ima u:

  • spanaću
  • šparglama
  • paprikama
  • brokoliju
  • prokelju
  • zelenom kupusu
  • celeru
  • kelju
  • boraniji
  • grašku
  • kelju
  • praziluku
  • peršunu
  • zelenoj salati
  • blitvi
  • lucerka
  • zelenoj algi hloreli.

Hlorofilin samnjuje upale kod inflamatorne bolesti creva

Istraživanja pokazuju da upotreba biljnih dodataka, koji sadrže hlorofil, kao što je sok od pšenične trave, može da bude korisna za upalu u slučaju inflamatorne bolesti creva (IBS). Međutim, s obzirom na to da su inflamatorna bolest creva i sindrom iritabilnog creva (IBD), na primer, dva različita problema, ne znači da će dejstvo hlorifila biti identično.

Stručnjaci American College of Gastroenterology navode da infekcija creva ili prekomerni rast bakterija u crevima mogu da izazovu inflamatorne bolesti creva tako da, u principu, smanjenje upale hlorofilom može da bude od koristi. Sindrom iritabilnog creva je autoimuno stanje koje dovodi do upale gastrointestinalnog trakta. Nasuprot tome, problemi sa varenjem i osetljivost creva mogu da izazovu inflamatorne bolesti creva. Pored toga, studije pokazuju da hlorofilin reguliše mikrobiotu u crevima i zaustavlja upalu u crevima, kao i da hlorofil može da bude koristan za zdravlje sistema za varenje i imunitet.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo