Naslovna / Ishrana

Može li ishrana sa visokim sadržajem proteina izazvati zatvor

Priredio/la: S.St.M.|13:00 - 21. 06. 2024.

Protein je makronutrijent sastavljen od aminokiselina, koji se često nazivaju gradivnim blokovima života

ishrana sa visokim sadržajem proteina Jaja, riba, piletina puni su proteina Foto Shutterstock

Protein je osnovna potreba ljudskog tela. Potreban je za rast i popravku tkiva, što ga čini ključnim za održavanje mišića, organa, kože i kose. Takođe, proteini igraju ključnu ulogu u proizvodnji enzima, hormona i antitela. Oni su neophodni za metaboličke procese, imunološku funkciju i opšte zdravlje. Međutim, previše proteina takođe može dovesti do problema. Ljudi se često odlučuju za ishranu sa visokim sadržajem proteina kada krenu u fitnes poduhvat. Tada, međutim, ne razmišljaju o tome da bi ovakva ishrana mogla da dovede do zatvora.

Šta je protein

Protein je makronutrijent sastavljen od aminokiselina, koji se često nazivaju gradivnim blokovima života. Ove aminokiseline neophodne su za različite telesne funkcije, uključujući popravku mišića, rast i celokupnu ćelijsku funkciju, kaže nutricionistkinja Tanya Mehra.

  • Nevegetarijanski izvori proteina su meso, živina, riba, jaja i mlečni proizvode kao što su mleko, sir i jogurt.
  • Vegetarijanski izvori proteina obuhvataju pasulj, sočivo, tofu, orašaste plodove, semenke i žitarice poput kinoe.

Koliko proteina nam je potrebno

Preporučeni dnevni unos proteina iznosi samo 0,8 grama proteina po kg telesne težine osobe, navodi Harvard Health Publishing. Međutim, nekim ljudima, kao što su sportisti ili oni koji se oporavljaju od bolesti ili povrede, može biti potreban veći unos proteina, kaže Mehra. Konzumiranje prekomerne količine proteina, obično više od 2 grama po kg telesne težine dnevno, tokom vremena može opteretiti bubrege i potencijalno dovesti do zdravstvenih problema, uključujući zatvor.

Kako preterano konzumiranje proteina uzrokuje zatvor

Studija iz aprila 2024, objavljena u časopisu Neurogastroenteroloyi & Motility, otkrila je povezanost između unosa proteina u ishrani i povećanja rizika od konstipacije definisanog prema konzistenciji stolice kod učesnika koji su imali nizak nivo ugljenih hidrata.

Namirnice bogate proteinima, posebno one na bazi životinjskih proteina kao što su meso, živina i mlečni proizvodi, često su siromašne vlaknima, koja su neophodna za održavanje redovnog pražnjenja creva, kaže Mehra. Vlakna su u osnovi vrsta ugljenih hidrata koji se nalaze uglavnom u mahunarkama, povrću, voću i celim žitaricama, kažu u Centres for Disease Control and Prevention.

Takođe, prekomerni unos proteina može dovesti do dehidratacije ako nije uravnotežen adekvatnim unosom tečnosti, što dodatno doprinosi zatvoru. Neke osobe takođe mogu iskusiti digestivne smetnje ili nadimanje kada konzumiraju velike količine proteina, što može pogoršati simptome zatvora.

Mogu li proteinski šejkovi ili proteinske pločice izazvati zatvor

Proteinski šejkovi ili pločice potencijalno mogu izazvati zatvor, posebno ako imaju malo vlakana i konzumiraju se u velikim količinama, kaže Mehra. Mnogi komercijalno dostupni proteinski suplementi visoko su obrađeni i mogu biti siromašni vlaknima i hranljivim materijama koji se nalaze u celoj hrani. Takođe, neki proteinski prahovi sadrže veštačke zaslađivače ili aditive koji mogu poremetiti varenje kod osetljivih osoba. Odabir proteinskih suplemenata napravljenih od prirodnih sastojaka i njihovo kombinovanje sa hranom bogatom vlaknima može pomoći u sprečavanju zatvora.

Kako sprečiti zatvor ako upražnjavamo ishranu bogatu proteinima

Sprečavanje opstipacije dok se pridržavamo ishrane bogate proteinima uključuje obezbeđivanje adekvatne hidratacije i unosa vlakana.

Pijenje dovoljno vode tokom dana pomaže u omekšavanju stolice i pomaže redovno pražnjenje creva. Uključivanje namirnica bogatih vlaknima kao što su voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice u obroke može pomoći varenju i sprečiti zatvor. Redovna fizička aktivnost takođe podržava zdravu funkciju creva stimulišući pokretljivost creva.

Kada treba otići kod lekara

Ako opstipacija potraje uprkos promenama u ishrani, treba razgovarati sa lekarom radi dalje procene i saveta. Uporan zatvor može ukazivati na osnovne zdravstvene probleme koji zahtevaju lekarsku pomoć, kao što su opstrukcija creva, sindrom iritabilnog creva ili gastrointestinalni poremećaji. Lekar može proceniti pojedinačne simptome, preporučiti odgovarajuće opcije lečenja i dati personalizovane savete o ishrani za rešavanje opstipacije povezane sa ishranom sa visokim sadržajem proteina.

Namirnice bogate proteinima mogu izazvati zatvor ako većinom jedemo meso puno proteina. Treba voditi računa i obavezno uravnotežiti ishranu hranom bogatom vlaknima kako bismo sprečili zatvor.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo